to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 30.01.2016

Πολιτική

Αννέτα Καββαδία στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Όχι στη βία κατά των γυναικών, όχι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία»

Την ανάγκη για τη συνολική και ολοκληρωμένη εμπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών και για την προστασία τους από τη βία, χωρίς την πολιτική στοχοποίηση άλλων κοινωνικών ομάδων όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, υπογράμμισε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.


Με αφορμή τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κολωνία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιστατικό της Κολωνίας είναι εξαιρετικά σοβαρό και ανησυχητικό, ωστόσο, είναι επίσης αληθές ότι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα ή όλα τα γεγονότα στη διάθεσή μας. «Ως εκ τούτου πρέπει να αφήσουμε τις γερμανικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς καμία πολιτική πτέρυγα να αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός ως όπλο σε μια πολιτική συζήτηση που, πιθανότατα, δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το περιστατικό. Φυσικά, οι δράστες των επιθέσεων αυτών πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν αυστηρά. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες. Από την άλλη πλευρά, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με την αυξημένη εισροή προσφύγων στη Γερμανία την περασμένη χρονιά ή ότι η αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία κατά κάποιο τρόπο ευθύνεται για αυτό το περιστατικό που χρησιμοποιείται από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθηθεί μια ακραία, θα τολμούσαμε να πούμε ρατσιστική και ξενόφοβη ρητορική και ατζέντα κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αντιταχθούμε, όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επίσης, και το πιο σημαντικό, γιατί το να κατηγορεί κανείς τους πρόσφυγες για τις επιθέσεις στην Κολωνία, όπως και το να τους κατηγορεί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι αντιπαραγωγικό και εντελώς ψευδές. Δεν συνεισφέρει τίποτα στη λύση του πραγματικού προβλήματος και εξυπηρετεί μόνο μια ατζέντα η οποία, τελικά, δεν έχει τίποτα να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των γυναικών ή των ομοφυλοφίλων ή με τη διατήρηση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, τις οποίες είμαστε όλοι αποφασισμένοι να προστατεύσουμε.

Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να το προσεγγίσουμε από τη σωστή οπτική γωνία. Δεν πρόκειται για κάποιο είδος πολιτισμικής μάχης μεταξύ του Χριστιανισμού ή του κοσμικού κράτους και του Ισλάμ. Το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εξάλειψη της σεξουαλικής βίας και των βαθιά ριζωμένων νοοτροπιών που οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πρέπει να αναρωτηθούμε: θα εξαφανιστούν με κάποιον τρόπο αυτές οι νοοτροπίες, αν καταφύγουμε στο βολικό για κάποιους αλλά εντελώς απλουστευτικό και, συνεπώς, λανθασμένο συμπέρασμα ότι εγκλήματα όπως αυτό που διαπράχθηκε στην Κολωνία έχουν άμεση σχέση με το Ισλάμ, ή, πολύ πιο σημαντικό, με τους πρόσφυγες; Θα εξαλειφόταν η βία, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, κατά των γυναικών στο υποθετικό σενάριο –που πολλοί ρατσιστικοί κύκλοι κρυφά επιδιώκουν- της απουσίας μουσουλμανικών κοινοτήτων στις ευρωπαϊκές χώρες;  Ή μήπως είναι αλήθεια ότι πρέπει να εμπλακούμε σε μια πολύ πιο κρίσιμη συζήτηση σχετικά με το πώς θα προωθηθούν και θα εμπεδωθούν η ισότητα των φύλων και όλα τα δικαιώματα των γυναικών, σε μια ευρύτερη, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική βάση; Θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στο μείζον ζήτημα της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης σε αντιδιαστολή με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την γκετοποίηση. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να λέμε απλά ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι η αιτία και να σταματήσουμε εκεί. Κυρίως, δεν προσφέρεται για εύκολη, λαϊκιστική πολιτική εκμετάλλευση. Είναι, παρόλα αυτά, η συζήτηση που οφείλουμε να διεξαγάγουμε. Και σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να καλέσουμε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να υπογράψουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)