to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 13.02.2019

Πολιτική

Αννέτα Καββαδία: Oι ανάγκες των πολλών, στον πυρήνα της πρότασής μας για το Σύνταγμα (βίντεο)

Δεν αποτελεί κοινοτοπία να τονίζουμε τις ιδεολογικές γραμμές για το πως αντιλαμβάνεται ο κάθε πολιτικός χώρος την έννοια του Συντάγματος


Η θρησκευτική ουδετερότητα, η επέκταση της προστασίας των δικαιωμάτων, η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, η προστασία της εργασίας και της πολιτικής ζωής, ανάμεσα στα θέματα που ανέδειξε στην τοποθέτησή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Αννέτα Καββαδία, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Οι άξονες της πρότασής μας, που καθορίζουν την ξεχωριστή ταξική και ιδεολογική της ταυτότητα, είναι αφενός η ενίσχυση και η εμβάθυνση των ατομικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων και αφετέρου η εγγύηση της ευρυθμίας του δημοκρατικού πολιτεύματος», συμπλήρωσε.

Ολόκληρη η ομιλία της Αννέτας Καββαδία:

«Δεν είναι κοινοτοπία να επαναλάβουμε και να τονίσουμε τη σημασία που έχει η συνταγματική αναθεώρηση, ως κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Και δεν είναι κοινοτοπία, γιατί είναι αυτή ακριβώς η διαδικασία που αποτυπώνει με τον ευκρινέστερο τρόπο τις βαθιές ιδεολογικές τομές, τη διαφορετική φιλοσοφία, τις διαφορετικές αφετηρίες και τους διαφορετικούς στόχους που θέτει κάθε πολιτικός χώρος. Αυτό - σπεύδω να τονίσω - είναι δείγμα πολιτικής υγείας. Γιατί θεμελιώδες σε μια δημοκρατία είναι να έχει ο πολίτης σαφείς και διακριτές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ιδεολογική εξομοίωση του συντηρητικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας κάτω από την κοινή ομπρέλα του νεοφιλελευθερισμού, προσπάθησε να σβήσει αυτές τις ιδεολογικές γραμμές και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην αποπολιτικοποίηση που δημιουργεί εύφορο έδαφος για τον φασισμό. Ήδη βλέπουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, ως άλλος πολιτικός ιός, αναζητά και βρίσκει νέους ξενιστές στα διάφορα σχήματα του ακροδεξιού λαϊκισμού, εκεί που άλλωστε είναι και ο φυσικός του χώρος.

Γι’ αυτό, θέλω να εστιάσω στην ομιλία μου σε αυτές, ακριβώς, τις προς αναθεώρηση διατάξεις που τονίζουν αυτήν την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Ποια είναι αφετηρία της δικής μας πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Γενάρη και του Σεπτέμβρη του 2015 επειδή η κοινωνία μας εμπιστεύτηκε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να δρομολογήσουμε τη μετάβαση σε μια νέα ιστορική φάση, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Με την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος της αυστηρής επιτροπείας, αυτό που επείγει τώρα είναι η επούλωση των πληγών της κοινωνίας λόγω της μνημονιακής περιόδου και οι θεσμικές τομές με στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ισότητας και της ισονομίας, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, τον απαραίτητο θεσμικό εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Οι άξονες της πρότασής μας, επομένως, που καθορίζουν την ξεχωριστή ταξική και ιδεολογική της ταυτότητα είναι αφενός η ενίσχυση και η εμβάθυνση των ατομικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων και αφετέρου η εγγύηση της ευρυθμίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σταχυολογώ:

Άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, μια θεμελιώδης κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού που ναι, εμείς θέλουμε να φτάσει και πέρα από την υπό συζήτηση πρόταση. Στον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Άρθρο 5 για την επέκταση της προστασίας από διακρίσεις και για διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο σε μια σύγχρονη κοινωνία, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση.

Άρθρο 21 για την κατοχύρωση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, για την καθολική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και για τον δημόσιο έλεγχο του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικών αγαθών.

Άρθρο 22 για την ουσιαστική ενίσχυση των καθημαγμένων από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα εργασιακών δικαιωμάτων και για την απαγόρευση της επίταξης της εργασίας.

Άρθρο 54 για την συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Και φυσικά, το άρθρο 86 για την κατάργηση της σκανδαλώδους αποσβεστικής προθεσμίας για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών.

Τέλος, θεωρώ σημαντικό να στηριχθεί, με την ευκαιρία αυτή, η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας. Μια ουσιαστική κίνηση για την ένταξη των μεταναστευτικών κοινοτήτων στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, με όχημα την τοπική δημοκρατία.

Στον αντίποδα, τι βλέπουμε να έχει κάνει ναυαρχίδα της πρότασής της η ΝΔ; Μα φυσικά, την αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο να παραδοθεί η κατά κοινή ομολογία υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή παιδεία στη χώρα μας, στην κερδοσκοπία κάποιων ιδιωτών «αρίστων», των οποίων όμως η αριστεία ελέγχεται.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή μιλάμε για τον καταστατικό χάρτη της χώρας, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε και σημεία σύγκλισης και επαφής. Υπάρχει ο χώρος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, της σκληρής αντιπαράθεσης, πράγμα θεμιτό και αναμενόμενο. Υπάρχει όμως και το πεδίο της σοβαρότητας, της στοιχειώδους συνεννόησης. Από την πλευρά της Αριστεράς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι αναζητούμε και χαιρετίζουμε εκείνες τις φωνές στους άλλους πολιτικούς χώρους που, χωρίς να υποκύπτουν στον τυφλό φανατισμό και την άνευ όρων αντιπαλότητα, συμμερίζονται αυτή τη στάση. Και γι’ αυτό ακριβώς, αδυνατώ να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα και, εν τέλει, τη σοβαρότητα κάποιων σκέψεων και προτάσεων που έχουν ακουστεί από στελέχη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ. Σκέψεις και προτάσεις πυρήνας των οποίων είναι η απόρριψη προτάσεων της πλειοψηφίας - ακόμα κι αν η αντιπολίτευση συμφωνεί  με αυτές - μόνο και μόνο για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και για την άσκηση ενός ιδιότυπου θεσμικού εκβιασμού που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2019 είναι χρονιά κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έγινε σαφές ότι η Ιστορία επιστρέφει στην ήπειρό μας και οφείλουμε όλες και όλοι να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Ιδίως όταν η Ιστορία της ηπείρου μας -και της χώρας μας- είναι τόσο ταραχώδης. Κάποιοι νόμιζαν – αφελώς - ότι είχαμε εξορίσει οριστικά και αμετάκλητα τα φαντάσματα του σκοτεινού ευρωπαϊκού παρελθόντος. Σήμερα, τώρα, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, ώστε να αποτρέψουμε την ολική τους επαναφορά. Οφείλουμε να ορθώσουμε ένα αμυντικό τείχος δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στην ακροδεξιά, τον φανατισμό, τον σκοταδισμό, τον εθνικισμό. Οφείλουμε, όμως, να περάσουμε και στην αντεπίθεση. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτά ισχύουν για την Ευρώπη, να είμαστε σίγουροι ότι ισχύουν και για τη χώρα μας. Αποκτά άλλη διάσταση, αν τη δούμε υπό αυτό το πρίσμα, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Είναι το πιο ισχυρό θεσμικά μήνυμα που μπορεί να δώσει η Βουλή των Ελλήνων: ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο δεν βρίσκονται σε υποχώρηση, αλλά διεκδικούν μαχητικά την εμπέδωση, την εξάπλωση και την εμβάθυνσή τους. Ότι όχι μόνο δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την παραμικρή οπισθοδρόμηση, αλλά επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)