to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 01.03.2022

Πολιτική

Άννα Βαγενά: Η ανθρωπότητα στη δίνη ενός καινούριου Ψυχρού Πολέμου

Από αυτόν τον πόλεμο θα ευνοηθούν μόνο οι πολεμικές βιομηχανίες που πλουτίζουν από τους εξοπλισμούς.


Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννας Βαγενά

Δυστυχώς, η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η Ευρώπη μπαίνει στη φάση ενός καινούριου Ψυχρού Πολέμου. Οι δικές μας γενιές, που μεγάλωσαν μέσα στην ασφυκτική ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, στις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, με τους «καλούς» Αμερικανούς και τους συμμάχους τους από τη μία και τους «κακούς» Ρώσους και τους κομμουνιστές συμμάχους τους από την άλλη, ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, κι έχουμε ζήσει τις τραγικές επιπτώσεις ενός τέτοιου πολέμου.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με την ουκρανική κρίση: «Το ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη και από τον Ψυχρό Πόλεμο που θα ακολουθήσει, σίγουρα δεν θα ωφεληθούν οι λαοί».

Από αυτόν τον πόλεμο θα ευνοηθούν μόνο οι πολεμικές βιομηχανίες που πλουτίζουν από τους εξοπλισμούς.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να δεσμευθεί υπέρ ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών. Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου για κανέναν λόγο δεν είναι αποδεκτή και επιβάλλεται να πρωτοστατήσουμε ως χώρα για ελεύθερη δίοδο και στήριξη των προσφύγων της Ουκρανίας.

Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όλοι μας καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θέλουμε οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία να είναι στοχευμένες, να στηρίζουν τον ουκρανικό λαό και, μέσω της διπλωματίας, να οδηγήσουν στην ειρήνευση, όχι στη συνέχιση του πολέμου.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς, έστω, ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτόν τον καινούριο Ψυχρό Πόλεμο δεν θέλουμε την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», όπως είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο και να οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις για τη χώρα μας.

Εμείς είμαστε με το μέρος της ειρήνης και δεν θέλουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε εμπλεκόμενο μέλος στον πόλεμο. Όπως είπε ο Α. Τσίπρας «Δεν είμαστε μόνο στη Δύση, αλλά είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και είμαστε με τη Δημοκρατία».

Με αυτά που κάνει η Κυβέρνηση, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε νατοϊκό ορμητήριο και σε πιθανό στόχο, ενώ μοναδικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ειρήνη και η πρόοδος της χώρας μας, η ανεξαρτησία και η εδαφική της ακεραιότητα.

Επίσης, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μη χρησιμοποιείτε την ουκρανική κρίση για να αιτιολογήσετε την παράλογη εξοπλιστική σας κούρσα, ή την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα κι αυτό το γνωρίζει ο κόσμος.

Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό και σε κάθε λαό που υποφέρει από τον πόλεμο. Χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, όπως έκανε ο κ. Μηταράκης, με τη δήλωσή του ότι «Οι Ουκρανοί είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες».

Τα παιδιά που σκοτώνονται από τους βομβαρδισμούς σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, είτε στη Συρία είτε στην Ουκρανία είτε στο Αφγανιστάν, είναι όλα το ίδιο τραγικά θύματα. Κι όλοι οι άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου, είναι όλοι τους πρόσφυγες, και έτσι πρέπει να τους υποδεχόμαστε στις χώρες μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)