to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:03 | 06.12.2018

Κοινωνία

Άννα Παραγυιού: Ανατροπή για την Καισαριανή των αγώνων και των ονείρων μας (βίντεο)

Η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής, Άννα Παραγυιού, πραγματοποίησε την Τετάρτη ανοιχτή ομιλία στο Δημαρχείο Καισαριανής


Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με ορίζοντα την επαύριο των εκλογών, θα παλέψουμε, ώστε να δημιουργήσουμε μόνιμα πια όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα φέρουν ούριο άνεμο κι αέρα στα πανιά μας για να χαράξουμε το μέλλον μας, ανέφερε στην ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής, Άννα Παραγυιού.

Οι προσεχείς εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Τα σημάδια δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς και καμιά. Τώρα που η χώρα αρχίζει σιγά σιγά να στέκεται στα πόδια της, τώρα που η χώρα επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές της και να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης επιχείρησης υπονόμευσης των προσπαθειών αλλά και των θυσιών του πολύπαθου λαού μας. Γινόμαστε μάρτυρες εθνικιστικών εξάρσεων υποκινούμενων από ακροδεξιά κέντρα. Ενός κύματος καταλήψεων στα σχολεία που υποδαυλίζονται από φασιστικές οργανώσεις. Γινόμαστε μάρτυρες μιας καλοσχεδιασμένης εκστρατείας ψευδών ειδήσεων με στόχο τη διαστρέβλωση της αλήθειας και θύματα τους πολίτες και τις συνειδήσεις τους. Βλέπουμε τον φασισμό να σηκώνει ξανά κεφάλι και στον δημόσιο λόγο να κερδίζει έδαφος ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Λίγο καιρό πριν, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είχε ηχήσει σαν προειδοποιητική βολή: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συζητούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας άνθρωπος να σκοτώσει κάποιον άλλον, τόνισε η Άννα Παραγυιού.

Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα τον επερχόμενων εκλογών: οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν ανάχωμα στο μαύρο μέτωπο που έρχεται να σκεπάσει τη χώρα. Και η Καισαριανή δεν θα μείνει αμέτοχη σε αυτή τη μάχη! Η Καισαριανή έχει ιστορία, έχει μνήμη! Και η Συνεργασία Πολιτών ενωμένη, μαζί με την κάθε Καισαριανιώτισσα και τον κάθε Καισαριανιώτη θα βάλει το δικό της λιθαράκι σ’ αυτόν τον αγώνα, επισήμανε.

Η Καισαριανή δεν είναι πλούσιος δήμος. Δεν έχει τα καταστήματα του Χαλανδρίου ή τις προβλήτες του Φλοίσβου. Έχει όμως περιουσία: την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και τη γεωγραφική της θέση. Περιουσία μας είναι η ταυτότητά μας. Γι’ αυτό πρέπει αυτή την ταυτότητα να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, ανέφερε η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής.

Αναλυτικά η ομιλία της Άννας Παραγυιού:

Φίλοι και φίλες , Καισαριανιώτες και Καισαριανιώτισσες,

Καθώς σας βλέπω, ανακτώ στη μνήμη μου με πολλούς και πολλές από εσάς τις ατελείωτες συζητήσεις και τους διαλόγους γόνιμου προβληματισμού για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ζητημάτων της πόλης μας.

Και, πιστέψτε με, η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη συνέχεια της μακράς πορείας που θα διαβούμε μαζί και θα πορευτούμε χέρι χέρι στο να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Με ορίζοντα την επαύριο των εκλογών, θα παλέψουμε, ώστε να δημιουργήσουμε μόνιμα πια όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα φέρουν ούριο άνεμο κι αέρα στα πανιά μας για να χαράξουμε το μέλλον μας.

Εγκάρδια, λοιπόν, σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά για τη στήριξή σας.

Φίλες και Φίλοι

Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τις 25 Μαΐου του 1923, τη μέρα που έφτασαν στους πρόποδες του Υμηττού οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Βουρλά και το Σιβρισάρι. Και σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ, στη φιλόξενη γη των προσφύγων, για να μιλήσουμε για την πόλη εμείς: οι γηγενείς, οι εσωτερικοί μετανάστες, οι μέτοικοι. Όλοι και όλες όμως: ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ και περήφανες ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΜΑΣ. Σας κοιτάζω και βλέπω πρόσωπα νέα αλλά και οικεία, συνδημότισσες και συνδημότες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, που μαζί έχουμε δώσει μάχες για αυτή την πόλη, και μαζί θα δώσουμε και άλλες μάχες στο μέλλον· βλέπω μια προοδευτική, πολύχρωμη, και ανοιχτή παράταξη που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της Καισαριανής, που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της, και έχει το βαρύ χρέος να μιλήσει και να δώσει μορφή στο αύριο της πόλης μας.

Φίλες και φίλοι,

Η Καισαριανή γεννήθηκε μέσα από μια εθνική καταστροφή. Και η ιστορία διάλεξε να αποτυπώσει πάνω της την οδυνηρή διαδρομή της: τη Ναζιστική κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, τη Χούντα. Η ιστορία της Καισαριανής ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας. Και με έναν τρόπο ειρωνικό, τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με μια άλλη καταστροφή: την οικονομική καταστροφή και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπέδωσαν την κοινωνία. Αλλά η Καισαριανή θα γεννηθεί ξανά! Γιατί η Καισαριανή ξέρει να δίνει αγώνες, ξέρει να μάχεται για ισότητα, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη!

Οι προσεχείς εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Τα σημάδια δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς και καμιά. Τώρα που η χώρα αρχίζει σιγά σιγά να στέκεται στα πόδια της, τώρα που η χώρα επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές της και να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης επιχείρησης υπονόμευσης των προσπαθειών αλλά και των θυσιών του πολύπαθου λαού μας. Γινόμαστε μάρτυρες εθνικιστικών εξάρσεων υποκινούμενων από ακροδεξιά κέντρα. Ενός κύματος καταλήψεων στα σχολεία που υποδαυλίζονται από φασιστικές οργανώσεις. Γινόμαστε μάρτυρες μιας καλοσχεδιασμένης εκστρατείας ψευδών ειδήσεων με στόχο τη διαστρέβλωση της αλήθειας και θύματα τους πολίτες και τις συνειδήσεις τους. Βλέπουμε τον φασισμό να σηκώνει ξανά κεφάλι και στον δημόσιο λόγο να κερδίζει έδαφος ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Λίγο καιρό πριν, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είχε ηχήσει σαν προειδοποιητική βολή: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συζητούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας άνθρωπος να σκοτώσει κάποιον άλλον.

Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα τον επερχόμενων εκλογών: οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν ανάχωμα στο μαύρο μέτωπο που έρχεται να σκεπάσει τη χώρα. Και η Καισαριανή δεν θα μείνει αμέτοχη σε αυτή τη μάχη! Η Καισαριανή έχει ιστορία, έχει μνήμη! Και η Συνεργασία Πολιτών ενωμένη, μαζί με την κάθε Καισαριανιώτισσα και τον κάθε Καισαριανιώτη θα βάλει το δικό της λιθαράκι σ’ αυτόν τον αγώνα!

Ως ένα πρώτο συμβολικό βήμα, η Καισαριανή θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές. Όχι επειδή έχουμε ανάγκη τα χρήματα: Είναι ένας φόρος τιμής στο φόρο αίματος που πλήρωσαν οι γυναίκες και οι άντρες αυτής της πόλης στο βωμό της ελευθερίας και του αντιφασιστικού αγώνα!

Φίλες και Φίλοι,

Αυτές οι εκλογές δεν είναι μόνο κρίσιμες. Είναι και ιστορικές. Είναι οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ένας νέος άνεμος Δημοκρατίας, Αλληλεγγύης και Συμμετοχής, μια νέα πραγματικότητα, που συνιστά ο Κλεισθένης 1 με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την κατάργηση της ασφυκτικής εποπτείας της αποκεντρωμένης, τη νομοθέτηση αναπτυξιακών εργαλείων, αλλά και τη συνέχιση της προσπάθειας με τη νομοθέτηση της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, βάζουν το πλαίσιο.

Σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε αναλάβει για να κάνουμε το βήμα προς το μέλλον, το νέο εκλογικό σύστημα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι το όχημα μας. Η απλή αναλογική θα επιτρέψει την όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου, που για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος δημοκρατικού ελέγχου. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων.

Ο Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ παρουσιάζεται υπέρμαχος της απλής αναλογικής, κατά τη διάρκεια της θητείας του έπραξε και πράττει το ακριβώς αντίθετο: ‘τελειοποιεί’ το συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο περιφρονώντας το Δημοτικό Συμβούλιο. Είθισται οι επικεφαλής των παρατάξεων να αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας τους ασκώντας κριτική στον Δήμαρχο. Εγώ δεν θα το κάνω. Ούτως ή άλλως οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τα λένε καλύτερα από μένα. Οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.

Το διαπιστώνουμε στις περιοδείες που πραγματοποιούμε στην πόλη. Τι να πει κανείς για έναν Δήμαρχο που το αποτύπωμά του στην Καισαριανή είναι ανύπαρκτο. Που η ιστορία θα γράψει ότι η κορυφαία στιγμή της δημαρχιακής του θητείας ήταν η απουσία του από την τελετή παράδοσης του Σκοπευτηρίου στον λαό της Καισαριανής από την Κυβέρνηση της Αριστεράς;

Αγαπητοί και αγαπητές συμπολίτες,

Για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα απαιτείται μια ολιστική αντίληψη για την πόλη, δηλαδή ένα συνολικό σχέδιο, ένα όραμα. Αυτό ακριβώς λείπει σήμερα: όραμα και σχέδιο. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

Πρώτα απ’ όλα, ως Δημοτική Αρχή χρειάζεται να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας με τους εργαζόμενους του Δήμου. Οι εργαζόμενοι/ες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δήμου. Αυτοί θα κληθούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές αποφάσεις. Οι Δημοτικές Αρχές έρχονται και παρέρχονται. Αλλά για τους εργαζόμενους ο Δήμος είναι το δεύτερο σπίτι τους. Και είναι απαράδεκτο το κλίμα φόβου και στοχοποίησης που καλλιεργεί η σημερινή διοίκηση απέναντι σε όσους αισθάνεται πως δεν είναι δικοί της!

Η δεύτερη προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το σχέδιο και όραμά μας, είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης με τις άλλες παρατάξεις. Να συνεργαστούμε για χάρη του κοινού μας μέλλοντος. Μαζί ζούμε στην ίδια πόλη, μαζί θα διοικήσουμε. Η Συνεργασία Πολιτών είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική παράταξη και, όπως λέει και το όνομά της, είναι ανέκαθεν υπέρ των συνεργασιών. Η Συνεργασία βρίσκεται στο dna μας.

Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια λογική επιθυμούμε να συγκροτήσουμε το ψηφοδέλτιό μας.

Κατ’ αρχάς φιλοδοξούμε το 50% των υποψηφίων να είναι γυναίκες. Και ένας ικανός αριθμός να είναι κάτω των 30 και των 40 ετών. Θέλουμε στο ψηφοδέλτιό μας να εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες: οι παλιοί Καισαριανιώτες, οι νέοι κάτοικοι, γυναίκες και άνδρες της τρίτης ηλικίας, επαγγελματίες και εργαζόμενοι, οι αθλητές, οι λογοτέχνες και οι καλλιτέχνες της πόλης, οι ακτιβιστές που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι οικολόγοι και οι φιλόζωοι. Θέλουμε ένα πολυσυλλεκτικό και πολύχρωμο ψηφοδέλτιο.

Πώς όμως θα ενωθούν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι, τι είναι αυτό που τους ενώνει; Ποιο είναι τελικά το κριτήριο για να συνεργαστούμε εμείς μαζί τους και εκείνοι μαζί μας; Με δυο λόγια, τι μας συνδέει όλους μας;

Φίλες και Φίλοι,

Οι άνθρωποι σήμερα μπορεί να γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες. Ένας μπορεί να μιλάει Αγγλικά, άλλη Γαλλικά και ούτω καθεξής. Όμως, παρ’ όλα αυτά, όσες γλώσσες και αν γνωρίζουν οι άνθρωποι, μπορούν να ονειρεύονται μόνο στη γλώσσα τους. Το έχετε προσέξει; Όταν βλέπουμε ένα όνειρο, είναι ΠΑΝΤΑ στη γλώσσα μας.

Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε με ανθρώπους που μιλάμε την ίδια γλώσσα, για να μπορούμε να μοιραστούμε τα όνειρά μας για την Καισαριανή.

Γνωρίζετε όλες και όλοι ότι είμαι μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είμαι περήφανη που προέρχομαι από την Αριστερά γιατί απ’ αυτή έμαθα να παλεύω, να διεκδικώ, να αγωνίζομαι, να λειτουργώ συλλογικά, αλλά κυρίως να μην σταματάω να ονειρεύομαι για έναν καλύτερο κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε και αυτή την στιγμή να μην σταματήσω να ονειρεύομαι για μία καλύτερη πόλη που θέλουμε να ζήσουμε! Όπως είμαι περήφανη για την καταγωγή μου, για τον Μακρονησιώτη παππού μου Κώστα Παραγυιού και για τον παππού μου Ανδρέα Σουρουκλή ήρωα της ΕΟΚΑ που δολοφόνησαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες γιατί αγωνιζόταν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κυπριακού λαού.

Και μιας και αναφέρθηκα στην καταγωγή μου, θα ήθελα να σας εξομολογηθώ κάτι. Οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες είναι περήφανοι και περήφανες για την πόλη τους. Εγώ είμαι διπλά περήφανη για την Καισαριανή διότι, αν δεν είναι η πρώτη, είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που τίμησαν δύο ήρωες που προέρχονται από τη χώρα που κατάγεται η μητέρα μου, τους ήρωες Ανδρέα Δημητρίου και Μιχαήλ Καραολή, δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς της πόλης. Αυτή είναι η Καισαριανή φίλες και φίλοι. Γι' αυτό την αγαπάμε όλοι μας. Φτωχομάνα και γενναιόδωρη.

Και για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, ο πρώτος Δήμαρχος της Καισαριανής, εν έτει 1934, ήταν ο Γεώργιος Κυπραίος. Κλείνω αυτή την παρένθεση.

Ανήκω λοιπόν στην Αριστερά. Η ταυτότητά μου δεν εξαντλείται σε αυτό, δεν τελειώνει εκεί. Έχω ζήσει σχεδόν τη μισή μου ζωή στην Καισαριανή,είμαι Καισαριανιώτισσα, αισθάνομαι Καισαριανιώτισσα, είμαι 30 ετών. Εδώ ζω και εδώ θα ζήσουν τα παιδιά και η οικογένειά μου. Δεν διορίστηκα επικεφαλής, ούτε πήρα κάποιο χρήσμα, ούτε κάποιο δαχτυλίδι. Δεν έφτιαξα κάποια παράταξη για να υπηρετήσω τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Είμαι εκλεγμένη επικεφαλής. Εκλέχτηκα μέσα από μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία που συμμετείχαν Καισαριανιώτισσες και Καισαριανιώτες. Ποιος άλλος ή ποι; άλλη επικεφαλής δημοτικής παράταξης μπορεί να πει το ίδιο;

Ως επικεφαλής εκλεγμένη από καισαριανιώτισσες και καισαριανιώτες, το χρέος μου είναι να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον λαό της Καισαριανής και μόνον αυτόν. Και το γεγονός ότι η πολιτική μου ταυτότητα είναι πάνω στο τραπέζι σημαίνει ότι οι συνεργασίες και οι συμφωνίες που θα κάνουμε ως παράταξη θα είναι επίσης πάνω από το τραπέζι!

Κάθε άνθρωπος λοιπόν που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, που σέβεται την ύπαρξη του άλλου, κάθε δημοκράτης που πιστεύει στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σύμμαχός μας. Αν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις έχουμε διανύσει ήδη τη μισή απόσταση. Διότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Και από κει και πέρα, οι πολιτικές ταυτότητες δεν έχουν σημασία, μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για το παρόν και το μέλλον της Καισαριανής μας.

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, οι οποιές δεν αποτελούν το τελικό πρόγραμμα της παράταξής μας αλλά προγραμματικούς άξονες τους οποίους θέλω να τους θέσω ενώπιον σας ώστε να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος στην πόλη. Το πρόγραμμα μιας δημοτικής παράταξης δεν είναι υπόθεση ενός πεφωτισμένου μυαλού ή μιας κλειστής ομάδας. Είναι αποτέλεσμα ενός διπλού ανοιχτού διαλόγου. Διαλόγου μεταξύ των μελών της παράταξης αλλά και διαλόγου μεταξύ της παράταξης με την τοπική κοινωνία. Από αυτόν τον διπλό διάλογο θα προκύψει το προεκλογικό μας πρόγραμμα στο οποίο θα καθρεφτίζεται το όραμά μας. Και αν θα τολμούσα να το συμπυκνώσω μέσα σε λίγες λέξεις, θα έλεγα ότι αυτό το όραμα είναι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Τι σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα στην πόλη; Δικαίωμα στην πόλη σημαίνει την ελευθερία να αλλάξουμε την πόλη και να αλλάξουμε τους εαυτούς μας!

Η Συνεργασία Πολιτών είναι μια παράταξη που έχει διοικήσει επί σειρά ετών τον Δήμο Καισαριανής. Κάθε μικρό ή μεγάλο έργο που έχει γίνει στην πόλη φέρει τη σφραγίδα της. Είμαστε μια παράταξη με γνώση και εμπειρία. Γι’ αυτό το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στους πολίτες θα είναι ρεαλιστικό, το κατά δύναμη κοστολογημένο, εφαρμόσιμο, και θα αποτελεί αξιόπιστη βάση διαλόγου με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Θα περιέχει όμως και κάποια οραματικά στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Θα αγωνιστούμε όμως για να κερδίσουμε αυτή τη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Διότι σε τελική ανάλυση η αξία μιας πόλης μετριέται με τα όνειρα που μπορεί να κάνεις γι’ αυτή.

Καισαριανιώτες, Καισαριανιώτισσες

Η Καισαριανή είναι μια πόλη δισυπόστατη: Είναι δύο πόλεις σε μία. Από τη μία είναι η Καισαριανή με τη βαριά ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών προσφύγων. Από την άλλη όμως, η Καισαριανή είναι μια πόλη του 21ου αιώνα όπου ζουν καθημερινοί άνθρωποι, είναι μια πόλη με καθημερινά προβλήματα και σύγχρονες ανάγκες. Και η παράταξή μας πρέπει να δείξει ότι ξέρει να διοικεί, ξέρει να λύνει προβλήματα. Πατάμε γερά στις ρίζες για να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το σήμερα και το αύριο της πόλης μας. Πάνω σ’ αυτό θα μας κρίνει ο λαός της Καισαριανής: από τις απαντήσεις και τις πρακτικές λύσεις που θα δώσουμε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

1. Ένα από τα πιο σημαντικά και επείγοντα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Με ρωτούν οι άνθρωποι γιατί θέλεις να γίνεις Δήμαρχος και κάποιες φορές πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται «γιατί δεν γίνεται να κάνω 40 λεπτά για να κατέβω την Εθνικής Αντιστάσεως»!. Όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε, τα έργα του Μετρό θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις κυκλοφοριακές συνθήκες και η Καισαριανή θα μετατραπεί σε πόλη απροσπέλαστη όπου κανείς δεν θα μπορεί να φύγει και κανείς δεν θα μπορεί να έρθει. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Γι’ αυτό εμείς θα αναλάβουμε από τώρα την πρωτοβουλία ώστε να παρουσιάσουμε στις δημότισσες και τους δημότες μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση. Θα ανοίξουμε ξανά τον διάλογο με το Πανεπιστήμιο, να αποκτήσουμε εκ νέου σχέσεις καλής γειτονίας, ώστε από κοινού να βρούμε μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση που θα βοηθήσει την Καισαριανή να ανασάνει. Στην προσπάθεια αυτή θα απευθυνθούμε στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να συνδράμει και αυτή με τις δυνάμεις της. Γιατί φίλες και φίλοι αν δεν κινητοποιήσεις τους ανθρώπους και τους διοικητικούς οργανισμούς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η λύση δεν θα μας έρθει από τον ουρανό, ούτε πρόκειται να μας χαριστεί κανένας.

Ένα άλλο συναφές θέμα με το κυκλοφοριακό, είναι η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, και συγκεκριμένα αυτό το διάσημο 224. Το 224 το χρησιμοποιώ καθημερινά για να πάω στη δουλειά μου. Είναι μια προβληματική γραμμή, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και ο χαρακτηρισμός «προβληματική» είναι επιεικής. Γνωρίζω ότι οι πολίτες δεινοπαθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας. Έχω ακούσει διάφορους λόγους για τους οποίους το 224 έχει πολύωρη καθυστέρηση και αραιά δρομολόγια. Όποια και αν είναι η αιτία, αυτό το βάσανο πρέπει να τελειώσει, ή έστω να το απαλύνουμε. Θα συναντηθούμε άμεσα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για να αναδείξουμε το θέμα και να ζητήσουμε να διορθωθεί άρδην η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν η Καισαριανή να απέχει τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και να περιμένεις μία ώρα στη στάση για να πας στη Σόλωνος. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο το λεωφορείο το πρόβλημα. Πολλές στάσεις δεν έχουν στέγαστρο για να μην βρέχεται ο κόσμος ή για να προστατεύεται από τον ήλιο, ενώ σε πολλές στάσεις δεν υπάρχουν τηλεματικές πινακίδες που δείχνουν σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο. Θα τα θέσουμε και αυτά στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών.

2. Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Η Καισαριανή δεν είναι καθαρή πόλη. Ή, αν θέλετε, η Καισαριανή είναι καθαρή μόνο προεκλογικά. Αυτό πώς γίνεται, αν μπορεί ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί δεν το καταλαβαίνω. Έξι-επτά μήνες πριν τις εκλογές ξαφνικά ασβεστώνονται οι κάδοι, οι δρόμοι καθαρίζονται, το Σκοπευτήριο καλλωπίζεται.. Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες αυτής της αστείας τακτικής της δημοτικής αρχής. Μετά από - αλήθεια πόσα χρόνια; - και ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές, βάφεται η νησίδα της λεωφόρου.

Ναι, η Καισαριανή δεν είναι καθαρή πόλη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αυτά συζητάτε όλοι και όλες με την οικογένειά σας και με το γείτονά σας. Τώρα ο Δήμος θα αγοράσει ένα καινούργιο απορριμματοφόρο και ένα πλυστικό για τους κάδους. Γιατί, ξέρετε, τα τελευταία χρόνια στην Καισαριανή περιμένουμε να βρέξει για να πλυθούν οι κάδοι! Και αναρωτιέμαι γιατί λίγα μέτρα από δω, στον Δήμο Βύρωνα οι κάδοι πλένονται καθημερινά, και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πλυθεί και οι 1300 κάδοι του γειτονικού μας Δήμου. Στο Βύρωνα δεν είχαν μνημόνιο; Ο Άκης ο Κατωπόδης δεν παρέλαβε έναν Δήμο που ήταν μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων δήμων της χώρας; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ανακύκλωση στην Καισαριανή είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η στρατηγική του Δήμου σχετικά με την ανακύκλωση είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Η Δημοτική Αρχή κατέθεσε ως όφειλε στην Περιφέρεια το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο είναι συντηρητικό, ανεπαρκές και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Διότι δεν επιτυγχάνει δύο σημαντικούς στόχους: πρώτον, την προστασία του περιβάλλοντος και, δεύτερον, την εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να διατεθούν για πιο αποδοτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να καταρτίσουμε ένα νέο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σύγχρονο και επωφελές για την τοπική κοινωνία.

4. Μιας και αναφέρθηκα στην ανακύκλωση, θα ήθελα να θίξω το εξής ζήτημα: Πάνω από το 80% της Καισαριανής είναι δάσος και περιαστικό πράσινο. Είμαστε ένας πράσινος δήμος. Είμαστε όμως ένας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ; Δεν είμαστε, το αντίθετο θα έλεγα. Τα δημόσια κτίρια της πόλης δεν ηλεκτροδοτούνται ούτε θερμαίνονται το χειμώνα από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως πχ τα φωτοβολταϊκά. Τα ποτιστικά φυτά και το γρασίδι θα μπορούσαν να ποτίζονται με υδροσυλλέκτες βρόχινου νερού. Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες για την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών, διότι υπάρχει κάτι παράδοξο εδώ: ενώ όπως είπα το 80% της Καισαριανής είναι δάσος και πράσινο, δεν υπάρχει τοπικό οικολογικό κίνημα.

Φίλες και φίλοι,

5. Δεν μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο του προγραμματικού μας λόγου οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μητρώο ανέργων και προγράμματα ενίσχυσης ομάδων πολιτών που θα συγκροτούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους προγράμματα χρηματοδοτούνται κυρίως από την Περιφέρεια και εμείς θα πρέπει να είμαστε ο συνδετικός κρίκος. Πρέπει να συμβάλουμε στη δημιουργία συνεργατικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς, στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Να στηρίξουμε δομές της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας που παράγουν κοινωνικό όφελος και νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

6. Ίσως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θεωρώ ότι πρέπει να ιεραρχήσουμε ψηλά είναι το Κέντρο Υγείας του Παιδιού και το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου τα οποία δώσαμε αγώνα για να δημιουργηθούν και αυτή την στιγμή παραπαίουν. Είναι απαράδεκτο να μην αποτελεί για μας προτεραιότητα η κοινότητα των ΑΜΕΑ που ζει στην πόλη μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει επιτέλους να σεβόμαστε και να δημιουργήσουμε μια πόλη προσβάσιμη σε όλα τα άτομα με αναπηρία. Στην Καισαριανή ιδρύθηκε πριν 80 χρόνια το Πρώτο Ειδικό Σχολείο της χώρας. Ήρθε η στιγμή ναα πάρουμε την πρωτοβουλία και να ζητήσουμε από το υπουργείο Παιδείας να φτιαχτεί στην Καισαριανή το πρώτο μεικτό γυμνάσιο της χώρας στο οποίο θα συστεγάζονται τα παιδιά που είναι ΑμεΑ και τα παιδιά που δεν είναι, όπως επιτάσσει η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη. Έτσι καταπολεμάται ο κοινωνικός ρατσισμός, έτσι βγάζουμε τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους από το περιθώριο. Το χρωστάμε στη δική μας Ρόζα, τη Ρόζα Ιμβριώτη.

7. Η Καισαριανή δεν είναι είναι έξυπνη πόλη. Αλλά, τι εννοούμε λέγοντας έξυπνη πόλη φίλες και φίλοι; Έξυπνη πόλη είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στους κατοίκους, για να εξοικονομήσει πόρους που μπορεί να τους επενδύσει αλλού, και για να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η πόλη. Ο Δήμος μας αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιεί καν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμείς, θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους πολίτες με στόχο να κάνουμε την Καισαριανή μια σύγχρονη και έξυπνη πόλη. Για μας οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητος όρος δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ένα μέσο που αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο της πόλης, τις εργασιακές συνθήκες, εξοικονομεί πόρους, και ενισχύει τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Έχουμε σήμερα μαζί μας τον πλέον ειδικό για αυτό το θέμα, τον Καισαριανιώτη Νίκο Παππά με τον οποίο προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνουμε μια θεματική εκδήλωση για την έξυπνη πόλη, τον ψηφιακό δήμο μαζί με τη νεολαία και τους επαγγελματίες της πόλης.

7. Θέλω να πω δυο λόγια για την παιδεία στην πόλη, για τα σχολεία μας και τη μαθητική κοινότητα. Σε αυτές τις εκλογές οι μαθητές και οι μαθήτριες της 3ης της 2ας Λυκείου θα ψηφίσουν και η Συνεργασία πολιτών Καισαριανής θα πρέπει να είναι αυτή η παράταξη που θα εκφράσει και τις δικές τους αγωνίες. Δεσμευόμαστε πως ως δημοτική αρχή θα συγκροτήσουμε λοιπόν ένα μαθητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των 15μελών των σχολείων και τον Δήμαρχο, που θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να υπάρχει άμεση επαφή και επίλυση ζητημάτων. Στοχεύουμε σε ένα δήμο που θα αναδεικνύει το σχολείο ως ζωντανό κύτταρο γνώσης και δημιουργίας. Προτεραιότητα μας η οργάνωση πυρήνων πολιτιστικών δράσεων μέσα στα σχολεία και η πλήρη υποστήριξη μας στις μαθητικές θεατρικές, χορευτικές, μουσικές ομάδες. Ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού και την άθληση όλων των μαθητών και των μαθητριών και η δημιουργία δικτύου κατά του φασισμού μέσα στα σχολεία με εξώστρεφες δράσεις προς όλη την κοινωνία. Όπως επίσης, μπορούμε πολύ στοχευμένα στα θέματα παιδείας και κυρίως μέσα από τις σχολικές επιτροπές να εφαρμόσουμε και την πάγια αντίληψη μας για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Συμμετοχικό προϋπολογισμό μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο κομμάτι του πολιτισμού, καθώς και του αθλητισμού. Πρέπει όλες οι συλλογικότητες της πόλης, τοπικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, καλλιτέχνες της πόλης και ομάδες να αισθάνονται και να είναι ισότιμοι. Για αυτό το λόγο θα καταργήσουμε και την κατάπτυστη απόφαση της αντιδημάρχου πολιτισμού της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία απαγορεύει σε ομάδες κατοίκων να χρησιμοποιούν την αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου ή κάθε άλλου δημόσιου χώρου, αν δεν διαθέτουν καταστατικό.

Φίλες και Φίλοι,

θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά σε έναν άνθρωπο που χάθηκε πρόσφατα και δεν είναι πλέον μαζί μας. Τον Μπάμπη τον Δρίζο. Επί δημαρχείας του Γιώργου Κοντόσταυλου ο Μπάμπης προχώρησε σε μια πρωτοφανή χειρονομία για τα δεδομένα της πόλης. Πίστευε ότι ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου, ενός αντιδημάρχου, μιας παράταξης. Γι’ αυτό δημιούργησε την Ομάδα Πολιτισμού Καισαριανής στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι απ’ όσες παρατάξεις δέχτηκαν την πρόσκληση και απλοί πολίτες. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας έδειξε ο Μπάμπης: οι αποφάσεις για την πολιτιστική πολιτική του Δήμου θα είναι προϊόν συνεργασίας των πολλών. Και η Ομάδα θα μετονομαστεί σε Ομάδα Πολιτισμού Καισαριανής «Μπάμπης Δρίζος» προς τιμήν αυτού του υπέροχου ανθρώπου.


 

Άφησα για το τέλος μερικές σκέψεις για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.

Η Καισαριανή δεν είναι πλούσιος δήμος. Δεν έχει τα καταστήματα του Χαλανδρίου ή τις προβλήτες του Φλοίσβου. Έχει όμως περιουσία: την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και τη γεωγραφική της θέση. Περιουσία μας είναι η ταυτότητά μας. Γι’ αυτό πρέπει αυτή την ταυτότητα να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Ανέφερα στην αρχή της τοποθέτησης μου την 25η Μαΐου του 1923 ως την πρώτη ημέρα της Καισαριανής. Γιατί δεν μνημονεύεται αυτή η μέρα; Η ιστορία της Καισαριανής δεν ξεκινά το 1940 ούτε το 1944. Ξεκινά το 1923, λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα θεσπίσουμε την 25η Μαΐου ως ημέρα μνήμης προς τιμή των ανθρώπων που έφτιαξαν την πόλη στην οποία ζούμε εμείς σήμερα. Και μαζί με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου και τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της πόλης θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία και κληρονομιά μας. Ειδικά το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο που παραμένει αναξιοποίητο. Εκατοντάδες φωτογραφίες, ντοκουμέντα και προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της Καισαριανής παραμένουν στη αφάνεια, κλειδωμένα σε κάποιο γραφείο. Είναι άμεση ανάγκη ο Δήμος να έρθει σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ιστορικούς, βιβλιοθηκονόμους, λαογράφους κλπ ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί, να ψηφιοποιηθεί και να καταστεί προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και να μάθουν οι νέοι και οι νέες την ιστορία της πόλης. Και αυτή η προσπάθεια να κορυφωθεί με τη δημιουργία ενός πραγματικού μουσείου Μικρασιατικής Ιστορίας.

Πλάι-πλάι με τη Μικρά Ασία δεν μπορούμε να μην έχουμε την ιστορία μας για την Εθνική Αντίσταση, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της ταυτότητας της Καισαριανής. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με την έλευση νέων ερευνητών και φοιτητών και να κάνουμε την Καισαριανή ζωντανό εργαστήρι ιστορίας και μνήμης. Παράλληλα, η σωστή και σοβαρή ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου θα το αναδείξει σε σημείο που αξίζει να το επισκεφτεί όποιος ή όποια βρίσκεται στην Αθήνα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Μονή Καισαριανής και το αισθητικό δάσος του Υμηττού. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχουν δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Η προσεχής ανάπλαση του Σκοπευτηρίου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την πόλη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το εξής: τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Γιατί η Καισαριανή δεν συμμετέχει; Γιατί δεν δίνει τον δικό της τόνο, το δικό της παρών ενώ ήταν από τις πρώτες συνοικίες στη χώρα που απελευθερώθηκαν από τη ναζιστική κατοχή; Εμείς θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας!

Φίλες και Φίλοι,

Η επόμενη δημαρχιακή θητεία θα σημαδευτεί από δύο ημερομηνίες ορόσημα. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της πόλης και εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτές οι δύο ημερομηνίες θα πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μας. Θα πρέπει να οραματιστούμε ως δήμος και ως πολίτες πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Το λέω αυτό γιατί παρατηρώ ότι ειδικά οι παλαιότεροι Καισαριανιώτες και οι μεγαλύτερες γενιές τρέφουν μια νοσταλγία, μια μελαγχολία: Διότι η Καισαριανή στην οποία έζησαν και ονειρεύτηκαν δεν υπάρχει πια: η βίαιη αστικοποίηση, το γκρέμισμα των πλινθόκτιστων, των τετρακατοικιών και η ανέγερση στη θέση τους πολυόροφων πολυκατοικιών άλλαξε τον χαρακτήρα της συνοικίας μια για πάντα. Και ίσως είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε αυτά τα ίχνη που άντεξαν στον χρόνο, να περισώσουμε την ιστορική μνήμη της πόλης.

Θα απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα στον Καισαριανιώτικο λαό και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις για να βρούμε έναν τρόπο να διασώσουμε έστω κάποιες προσφυγικές κατοικίες ώστε οι επόμενες γενιές να μην βλέπουν μόνο μέσα από φωτογραφίες πώς έζησαν και από πού ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους. Ίσως ακούγεται μεγαλεπίβολο. Κάποιες φορές όμως πρέπει να κάνεις μεγάλα όνειρα για να πετύχεις έστω κάτι μικρό.

Καισαριανιώτες, Καισαριανιώτισσες

Βγαίνουμε λοιπόν μπροστά για να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.

Για να μετατρέψουμε την Καισαριανή σε πόλη της αλληλεγγύης.

Βγαίνουμε μπροστά. Για να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωής στην πόλη. Βγαίνουμε μπροστά για να σταθεί η πόλη στα πόδια της. Βγαίνουμε μπροστά για τον πολιτισμό.

Βγαίνουμε μπροστά για τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή. Και θα ήθελα να απευθυνθούμε ιδιαίτερα στη δική μου γενιά, στους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης. Που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν, να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να δημιουργούν. Που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλάζοντας τον κόσμο. Που δε φοβούνται και δε διστάζουν να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, όταν πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο.

Ναι λοιπόν. Αξίζει τον κόπο. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.

Μπορούμε να προχωρήσουμε κερδίζοντας ένα μεγάλο στοίχημα: Να είμαστε η δύναμη που δεν σταμάτα να ανοίγει δρόμους, που δεν σταματά να επιδιώκει ουσιαστική σχέση με τους πολίτες, που δεν σταματά να αποζητά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Μια δύναμη που θα επιδιώξει στο μέλλον να αποδώσει έναν δήμο που θα αναμετριέται όχι απλά με τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά με την πραγματική αλλαγή της.

Σας διαβεβαιώνω πως θα παλέψω για αυτό! Με συνοδοιπόρο τις συμβουλές των γονιών μου, της Άντρης και του Θεόκλητου που καθημερινά μου λένε πως πρώτη μου σκέψη θα πρέπει να είναι το καλό του αγωνιζόμενου για την ζωή ανθρώπου, του απλού πολίτη και δεύτερον η Τιμιότητα και η Αλήθεια να κατευθύνουν πάντα τις πράξεις μου τιμώντας την οικογένειά μου και τον Μακρονισιώτη παππού μου.

Δεν έχουμε επιλογές! Πρέπει να νικήσουμε! Πρέπει κατακτήσουμε όλες και όλοι παρέα το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!

Υπάρχει μια φράση που λέει "Αν δε σ’ αρέσει το τραπέζι έτσι όπως είναι στρωμένο, γύρνα το τραπέζι ανάποδα". Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Την ανατροπή. Την ανατροπή για την Καισαριανή της προσφυγιάς, της αντίστασης, της γενιάς σας και της γενιάς μου, για την Καισαριανή των αγώνων και των ονείρων μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)