to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανήξερη... η Eldorado Gold - Διακοπή των εργασιών ζητούν οι κάτοικοι

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι το Δημόσιο προσφεύγει και επίσημα πλέον στην διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός για την «διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας», δηλαδή για το αν τηρεί η εταιρεία την σύμβασή της με το δημόσιο, η Eldorado Gold κάνει πως δεν έχει… ενημερωθεί.


Συγκεκριμένα η Eldorado Gold σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι παρά τη δήλωση  του ΥΠΕΝ, δεν έχει λάβει επίσημη κοινοποίηση ή λεπτομέρειες σχετικά με οποιαδήποτε διαιτητική διαδικασία αλλά και ότι «οι δραστηριότητές και τα αναπτυξιακά έργα της συνεχίζονται κανονικά».
 
Η εταιρεία αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται και, αν είναι σημαντικά, θα ενημερώσει την αγορά όταν και εφόσον λάβει κοινοποίηση διαιτησίας από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τέλος, επισημαίνει ότι είναι απολύτως νόμιμη καθώς «έχει λάβει 18 θετικές αποφάσεις από το ΣτΕ, γεγονός που καταδεικνύει την νομική ακεραιότητα τόσο των αδειών όσο και των αντίστοιχων εργασιών της στην Ελλάδα»…
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η διαιτησία είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από την ίδια την σύμβαση που είχε υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο το 2004 και αυτό θα έπρεπε η εταιρεία να το γνωρίζει, όπως και το ότι δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της. Επιπλέον ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε γνωστοποιήσει σε συνέντευξή του στην Αυγή ότι το υπουργείο προετοιμάζει τη διαδικασία της διαιτησίας για «να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης» ενώ παράλληλα στις αρχές Μαϊου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ίδιου με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado God Τζορτζ Μπερνς και τον προκάτοχό του Πολ Ράιτ, στην Αθήνα όπου ενημερώθηκαν για τα ζητήματα αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες η εταιρεία ασκούσε πιέσεις έτσι ώστε η προσφυγή να μην γίνει με τον ισχυρισμό ότι «κάνει κακό στην επένδυση».
 
Η παραβίαση της σύμβασης από την ίδια την εταιρεία είχε γνωστοποιηθεί και από την επιστροφή της τεχνικής μελέτης στην εταιρεία από το ΥΠΕΝ και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, σχετικά με  την προτεινόμενη από την εταιρεία μεταλλουργική μέθοδο flash smelting, αφού το Υπουργείο είχε εντοπίσει πλήθος ανακριβών στοιχείων στην τεχνική μελέτη της εταιρείας καθώς όπως αναφερόταν μεταξύ άλλων η τελευταία δεν αντιμετωπίζει θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και αποδεικνύεται μη εφαρμόσιμη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και τους κατοίκους.  
 
Να θυμίσουμε ακόμη ότι η «απολύτως νόμιμη» εταιρεία που δήθεν είχε καταθέσει την πιο «ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη» για την «μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα» αποδείχθηκε  και με την βούλα παράνομη καθώς τον Ιανουάριο του 2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τις εισηγήσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για επιβολή πρόστιμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός που αφορούν 21 παραβάσεις της νομοθεσίας. 
 
Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής από την πλευρά τους συνεχίζουν να ζητούν αυτό που διεκδικούσαν πάντα δηλαδή να φύγει η εταιρεία από τον τόπο τους και να σταματήσει η καταστροφή. Ζητούν δηλαδή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στο απαραίτητο βήμα, να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές αλλά και οι διερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα και να ανακληθούν οι σχετικές άδειες, την στιγμή μάλιστα που τίθεται εν αμφιβόλω το σύνολο της σύμβασης και της επένδυσης.
 
Κ. Ιγγλέζη: Η εταιρεία παραβιάζει την σύμβαση, σε αμφισβήτηση το επενδυτικό της σχέδιο
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη μιλώντας stokokkino.gr δήλωσε ότι «αυτό που αναμένουμε είναι να επικυρωθεί μέσω της διαιτησίας αυτό πού και η απόφαση Σκουρλέτη διαπίστωνε, δηλαδή την παραβίαση της σύμβασης και άρα την ανυπαρξία επενδυτικού σχεδίου εκ μέρους της εταιρείας». 

«Η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας πρέπει να λυθεί. Από την πρώτη μέρα που είχε ανακοινωθεί η απόφαση για επιστροφή της τεχνικής μελέτης είχα δηλώσει ότι το Υπουργείο έπρεπε να προσφύγει στην διαιτησία και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στις Σκουριές καθώς πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός» σημείωσε ακόμη.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)