to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 27.01.2024

Πολιτική

Ανησυχητικές δηλώσεις Κογκρέσου: Δεν υπάρχουν όροι ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά Ελλάδας

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών είναι ανησυχητικές καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν όροι μη χρήσης των F16 κατά της Ελλάδας


Σοβαρές ρωγμές δημιουργούνται στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση για την έγκριση πώλησης των F-35 από ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία προχωρά ταυτόχρονα με το πράσινο φως για τα F-16 στην Τουρκία.

Και αυτό γιατί τα πρώτα σημάδια από ΗΠΑ είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών μόνο ανησυχία προκαλούν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και διάδοχος του Robert Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα.

Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ. Meeks τόνισε γενικά και αόριστα ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία.

Ανάλογη στάση τηρούν και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς με διαρροή δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά σε όρους και εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16. Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη λένε αόριστα ότι «σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει δημόσια στα κόμματα και στον ελληνικό λαό: Υπάρχει κάποια ρητή εγγύηση ότι τα τουρκικά F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας;

H επιστολή του Μπλίνκεν στον  Μητσοτάκη για τα F-35

Στο μεταξύ, σε επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα F-35 και το μεγάλο πακέτο εξοπλισμών, περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για τη διεύρυνση της εταιρικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας. «Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν.

Ακολουθεί η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Προς την Εξοχότητά του

Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αθήνα

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.

Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:

Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):

- Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,

- Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

- 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:

- Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

- Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

- Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.

Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο 'Αμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Με εκτίμηση,

Antony Blinken

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)