to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανησυχία προκαλεί η αιματηρή αντιπαράθεση Κίνας - Ινδίας στα Ιμαλάια

Το πρώτο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ των δύο μεγάλων ασιατικών κρατών έπειτα από αρκετές δεκαετίες ανεβάζει την ένταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Νέο Δελχί, τη στιγμή που οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες


Ανησυχία προκαλεί η αιματηρή αντιπαράθεση Κίνας και Ινδίας στα αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στα Ιμαλάια, καθώς νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες στρατιώτες νεκρούς.

Το πρώτο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ των δύο μεγάλων ασιατικών κρατών έπειτα από αρκετές δεκαετίες ανεβάζει την ένταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Νέο Δελχί, τη στιγμή που οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον είκοσι Ινδοί στρατιώτες και 43 Κινέζοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στην κοιλάδα Γκαλγουάν.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για αυξημένη δραστηριότητα από κινεζικά ελικόπτερα τα οποία φέρεται να μεταφέρουν τους τραυματίες από το σημείο.

Η αιματηρή αντιπαράθεση έγινε χθες με το Νέο Δελχί να κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί μονομερώς να αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Ανουράγκ Σριβαστάβα δήλωσε, νωρίτερα, ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες και πως η κινεζική πλευρά επιχείρησε να αλλάξει τη συνοριογραμμή της περιοχής, όπως εκείνη είχε καθοριστεί από τον πόλεμο του 1962.

Εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, αργά το βράδυ της Τρίτης, παραδέχθηκε τις απώλειες χωρίς να παραθέτει περαιτέρω στοιχεία και επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στην ινδική πλευρά.

Ο Ζάνγκ Σουιλί δήλωσε «τα ινδικά στρατεύματα έχουν παραβιάσει τις υποσχέσεις τους και για ακόμη μία φορά πέρασαν τη συνοριακή γραμμή για παράνομες δραστηριότητες, προκάλεσαν και επιτέθηκαν στις κινεζικές δυνάμεις, πυροδοτώντας έντονες συγκρούσεις σώμα με σώμα που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες και από τις δύο πλευρές. Απαιτούμε από την ινδική πλευρά να πάρει πίσω τους στρατιώτες της, να σταματήσει όλες τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί από κοινού με την Κίνα για να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιάν δεν έκανε λόγο για απώλειες στο επεισόδιο, όμως δήλωσε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για το περιστατικό, τονίζοντας ότι προσηλωμένο στην ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή.

«Αυτό που είναι σοκαριστικό, όμως είναι ότι στις 15 Ιουνίου Ινδοί στρατιώτες παραβίασαν τη συμφωνία των δύο πλευρών, πέρασαν τα σύνορα παράνομα δύο φορές και προέβησαν σε προκλητικές επιθέσεις κατά Κινέζων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις στην περιοχή».

Χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο χώρες, μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Λαντάκ κοντά στο Θιβέτ εδώ και έναν μήνα, την ώρα που αξιωματούχοι του στρατού και διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων για να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Η αμφιλεγόμενη περιοχή εκτείνεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα στο σημείο των συνόρων που οι δύο χώρες αποκαλούν «Γραμμή πραγματικού ελέγχου» (Line of Actual Control». Ινδία και Πεκίνο πολέμησαν το 1962 για τα σύνορά τους και από τότε τα δύο κράτη προσπαθούν να βρουν μία «κοινά αποδεκτή γραμμή» για τις αμφισβητούμενες περιοχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)