to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:03 | 30.03.2017

Πολιτισμός

Ανησυχία για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό, εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ ζητά η Γεν. Συνέλευση των Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Ανεπίτρεπτη» χαρακτηρίζει την «καθυστέρηση που παρατηρείται στην κήρυξη-οριοθέτηση των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και ο αρχαιολογικός Νόμος» ψήφισμα της ΓΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων


ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία των μελών του Συλλόγου για την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση που παρατηρείται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ στην κήρυξη-οριοθέτηση των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και ο αρχαιολογικός Νόμος.

Μετά την ψήφιση της σκανδαλώδους σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην Lamda Development η οποία περιλαμβάνει αδιανόητες για κάθε ευνομούμενο κράτος διατάξεις υπέρ του επενδυτή (όπως λ.χ. αποζημίωσή του σε περίπτωση εκ των υστέρων ανεύρεσης ή/και κήρυξης αρχαιοτήτων”), η κυβέρνηση φαίνεται πως θυσιάζει και το στοιχειώδες συνταγματικό της καθήκον απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά. Που δεν είναι άλλο από την προστασία των αρχαιοτήτων και τα μνημείων της περιοχής μέσω της κήρυξης -οριοθέτησής τους σύμφωνα και με την πρόταση της αρμόδιας ΕΦΑ.

Η παρατηρούμενη καθυστέρηση εισαγωγής του θέματος στο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο, σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς δηλώσεις της υπουργού Λ. Κονιόρδου που αφενός αποφεύγει να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ και αφετέρου θέτει ως “στόχο” του ΥΠΠΟΑ την αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών μέσω της έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου της έκτασης, δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την τύχη των μνημείων στο Ελληνικό.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο είναι καθ΄ύλην αρμόδιο για τη συνταγματική προστασία των μνημείων να πάρει ξεκάθαρη θέση και να εισαγάγει αμέσως το θέμα στο ΚΑΣ. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει και αυτό συνομολογήσει σε μια ακόμη αυθαιρεσία από τις πολλές που σωρεύονται στην υπόθεση Ελληνικό και, βέβαια, θα είναι υπόλογο (και) απέναντι σε οποιαδήποτε καταστροφή προκύψει από την παράδοση μιας ακόμη δημόσιας έκτασης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)