to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 15.07.2020

Κοινωνία

Ανησυχία για την έκταση της επιδημίας - Προς νέο γύρο μέτρων σε εσ. χώρους, εστίαση, αεροδρόμια

Στο μικροσκόπιο τα σενάρια για την αντιμετώπιση μιας νέας εκτεταμένης διασποράς κρουσμάτων κατά τις επόμενες μέρες. Διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα και σε κυβερνητικό επίπεδο αναφορικά με την ένταση των μέτρων που θα ληφθούν. Προς υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και νέα μέτρα για την εστίαση. Κρούσματα και σε Πάρο, Άρτα, Γρεβενά, ενώ έκλεισε προληπτικά κέντρο υγείας στη Λέσβο. Ξεκινούν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η διασπορά των περιστατικών που διαπιστώνεται από τις ημερήσιες επίσημες ανακοινώσεις και δη των «ορφανών» κρουσμάτων, θολώνουν σε σημαντικό βαθμό το τοπίο της έκτασης που έχει λάβει η επιδημία τον τελευταίο μήνα.

Μόνο για χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 58, με τα 29 εξ αυτών να εντοπίζονται σε πυλες εισόδου της χώρας ενώ τα υπόλοιπα ανά τόπους στην Ελλάδα. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως περιοχές με μηδενικό έως τώρα αριθμό κρουσμάτων, μπαίνουν κι αυτές στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Διαβάστε τη χθεσινή επίσημη ενημέρωη για τα κρούσματα, εδώ.

Χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο νησί της Πάρου, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε κρούσμα και στην Άρτα. Τα δύο πρώτα κρούσματα επιβεβαίωσαν και τα Γρεβένα, με μία 74χρονη γυναίκα να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γρεβενών και έναν 73χρονο άνδρα να έχει τεθεί σε κατ’ οίκον νοσηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή τα κρούσματα που χρήζουν νοσηλείας προσεγγίζουν τα 90, γεγονός το οποίο ανησυχεί τις αρχές. Από την άλλη διαπιστώνεται μια σχετική χαλαρότητα όσον αφορά στην εισαγωγή νέων κρουσμάτων. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιστημονική κοινότητα αποδίδει σημασία όχι στην ποσότητα των εισερχόμενων τουριστών που μπορεί να νοσούν με Covid-19, αλλά στα χαρακτηριστικά αυτών, όπως η ηλικία και οι συνοσηρότητες.

Σε μοριακό τεστ θα υποβληθούν σήμερα περίπου 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε καταστήνωση όπου εντοπίστηκε κρούσμα Covid-19 

Σε έλεγχο με μοριακό τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν όλοι οι κατασκηνωτές της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική όπου την περασμένη εβδομάδα είχε εντοπιστεί 15χρονη θετική στην Covid-10 . Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην κατασκήνωση και συζητά με τους υπευθύνους της προκειμένου να αρχίσει ο έλεγχος των περίπου 600 παιδιών που φιλοξενούνται.

Σε ανακοίνωση της κατασκήνωσης στον λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται τα εξής: «Αναγνωρίζοντας την κοινή αγωνία ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους φορείς και αποφασίστηκε σήμερα να προχωρήσουμε σε έλεγχο με μοριακό τεστ των κατασκηνωτών μας». Επίσης από την κατασκήνωση έχει σταλεί και σχετικό μήνυμα στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δώσει οι γονείς των παιδιών ώστε να ενημερώνονται άμεσα και να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι γονείς δεν συμφωνούν για την ιχνηλάτηση του παιδιού τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το αρχηγείο της κατασκήνωσης.

Έκλεισε το Κέντρο Υγείας Καλλονής στη Λέσβο

Απολύμανση και έκτακτα μέτρα στη δυτική Λέσβο με αφορμή τα τρία κρούσματα της νόσου σε χωριό του βόρειου νησιού. Η Υγειονομική Μονάδα θα παραμείνει κλειστή έως το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 08:00 με απόφαση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου γιατί κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί απολύμανση των χώρων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών των τριών φορέων του ιού που απομονώνονται και τίθενται υπό την επιτήρηση της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμώξεων του Κέντρου Υγείας Καλλονής και του ΕΟΔΥ.

Ξεκινούν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Άνοιξαν από σήμερα το πρωί οι πύλες όλων των αεροδρομίων της χώρας μας για να δεχθούν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Για σήμερα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από Αγγλία, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- για αύριο 16 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες επτά πτήσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμβούλευσε τους συμπολίτες του να παραμείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, για «εσωτερικές διακοπές» (staycation) στις «υπερθετικού βαθμού» φυσικές καλλονές της χώρας, αντί να ταξιδεύουν σε προορισμούς στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα της Βρετανίας, ενώ υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Την ίδια ώρα, ανάλογες εισηγήσεις δέχεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Προτάσεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η οποία κατέληξε σε ορισμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Κατά την τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή αρχικά αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη ματαίωση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, λόγω του κορονοϊού. Τότε θα επανακτιμηθεί η κατάσταση και θα κριθεί τι θα ακολουθήσει.

Παράλληλα θα εισηγηθεί να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, έλεγχοι που θα επεκταθούν και στους εποχικούς εργάτες που έρχονται από τα βόρεια σύνορα.

Επιστρέφει η μάσκα σε κλειστούς χώρους;

Διχογνωμία για την εκτεταμένη χρήση μάσκας εντοπίζεται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μέχρι τώρα εισηγήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, υπάρχει πρόταση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους σε περίπτωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα προχωρήσει σε ορισμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, μία εκ των οποίων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας.

«Αγκάθι» η χαλάρωση στην εστίαση

Βέβαια, «αγκάθι» χαρακτηρίζεται η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και των κανόνων περιορισμού της διασποράς, ειδικά στο χώρο της εστίασης. Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλούν η πλημμελής χρήση ή πλήρης απουσία μάσκας από το προσωπικό εστιατορίων, καφετεριών κλπ. Με στόχο να υπενθυμίσει τους κανόνες που ισχύουν για την προστασία από τον κορονοϊό σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσωπικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εκδώσουν αύριο σχετική εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο θα υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης, για τα οποία βέβαια πρόσφατα καταργήθηκε ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Ειδικότερα, με πρόσφατη ΚΥΑ καταργήθηκε το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα εν λόγω καταστήματα, αλλά διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Ευρεία σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επίσης, οι γενικοί γραμματείς του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας 'Αγγελος Μπίνης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρέχουν να μαζέψουν τις συνέπειες μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής

«Αντί για αυξημένη εγρήγορση, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα εκπέμπει διαρκώς μηνύματα χαλάρωσης την ώρα που αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις αντιφάσεις και την ανευθυνότητα που διέπουν τις αποφάσεις της» τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει:

  • Αφού δεν πίεσε για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια
  • Αφού δεν υιοθέτησε ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας
  • Αφού, πέρα από κάθε λογική, επέτρεψε τα πανηγύρια  και χθες έσπευσε κατόπιν εορτής να τα απαγορεύσει
  • Αφού αγνόησε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους.

Τώρα, τρέχει να μαζέψει τις συνέπειες από την αλλοπρόσαλλη τακτική της υπό τον κίνδυνο μιας νέας ανεξέλεγκτης αναζωπύρωσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να αντιληφθούν ότι η δημόσια υγεία και ο τουρισμός δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο για πειραματισμούς. Απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια, στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από την κυβερνητική πολιτική».

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση νέας έξαρσης του κορονοϊού ανακοίνωσε η Κομισιόν

Με στόχο την αντιμετώπιση νέας πιθανής έξαρσης του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας στον τομέα της υγείας.

«Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό. Περισσότερα για τον αντίκτυπό του. Αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα ακόμα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και τόνισε ότι «καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι «το σύνολο των μέτρων στοχεύει στην αντιμετώπιση περαιτέρω ενδεχόμενων εστιών του COVID-19».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Με βάση τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, σχεδιάζουμε για το μέλλον ώστε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς, με ενίσχυση της ετοιμότητάς μας σε όλα τα μέτωπα, διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και των βασικών ελευθεριών της και διευκόλυνση της πορείας προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε ολόκληρη την ΕΕ».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ είναι οι εξής:

• Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων.

• Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.

• Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

• Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.

• Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.

• Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι « οι πολίτες περιμένουν περισσότερη Ευρώπη» σημειώνοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι «να λειτουργήσει ως οδηγός και να χτίσει ένα οικοδόμημα για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη».

Η συνεχής επαγρύπνηση και ταχεία αντίδραση από πλευράς της Επιτροπής και των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ότι μπορούν να αποφευχθούν νέοι γενικευμένοι αναγκαστικοί αποκλεισμοί, επισημαίνει η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «Σήμερα ζητάμε την ανάληψη ισχυρής και κοινής δράσης για την προστασία των πολιτών μας και θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης.».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν εστιάζει σε όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, της βελτιωμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας και της διευρυμένης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα όπως μέσα ατομικής προστασίας, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

******

Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, news247.gr, e-grevena.com, stonisi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)