to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 31.01.2020

Διεθνή

Ανησυχεί η Ιρλανδία για ενδεχόμενη αποτυχία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου

Η αποτυχία επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα αποτελέσει «υπαρξιακή απειλή» για την ιρλανδική οικονομία, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ


«Μία αποτυχία στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας θα συνιστούσε σημαντική απειλή, και μάλιστα υπαρξιακή απειλή, για την οικονομία μας το 2021. Χρειαζόμαστε άρα αυτήν την συμφωνία», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για την μελλοντική μετά το Brexit, εμπορική κυρίως, σχέση τους.

Ο Λίο Βαράντκαρ θεωρεί ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις είναι περισσότερο στην ρητορική παρά στην ουσία. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε μία καλή συμφωνία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πιστεύω ότι οι δύο πλευρές -ΕΕ και Βρετανία- βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Είναι μακριά περισσότερο στην ρητορική παρά στην ουσία», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του.

«Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές ότι δεν θέλουμε ποσοστώσεις, δασμούς και ότι θέλουμε το ελάχιστον δυνατόν γραφειοκρατίας και ελέγχων. Και αυτά είναι σημαντικά, ιδιαιτέρως για την Ιρλανδία». Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται την έναρξη μίας νέας σχέσης σε μία στέρεη και ειλικρινή βάση και αυτό σημαίνει ισότιμους όρους ανταγωνισμού ως προς το πλαίσιο των κανόνων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Brexit: Τελευταία μέρα στην ΕΕ. Ενθουσιασμός αλλά και φόβος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)