to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 06.02.2014

πηγή: efsyn

Κοινωνία

Ανεξάρτητη αρχή θα αποφανθεί για το Φαρμακονήσι

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε κατά τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τους πρόσφυγες ότι θα αποκαλυφθεί η «πλήρης αλήθεια» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι – Για μεγαλύτερη ευθύνη της Ε.Ε. μίλησε η επίτροπος Μάλστρομ.


Μια ανεξάρτητη αρχή θα αποκαλύψει την «πλήρη αλήθεια» για τους θανάτους των 12 μεταναστών των οποίων η βάρκα βυθίστηκε τον περασμένο μήνα στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, υποσχέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το περιστατικό στο Φαρμακονήσι προκάλεσε τις κατηγορίες ότι η ελληνική ακτοφυλακή παράνομα ρυμούλκησε του σκάφους πίσω στην Τουρκία, όταν ανατράπηκε, κατηγορίες που οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί. «Οι ισχυρισμοί προς την Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σοβαροί», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ και πρόσθεσε πως «η επαναπροώθηση είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για την τραγωδία είναι σε εξέλιξη. «Θέλουμε να μάθουμε την πλήρη αλήθεια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα περιορίσει το βάθος και την πληρότητα της παρούσας έρευνας. Το Δίκαιο υπερισχύει» συμπλήρωσε και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ε.Ε. και να βοηθήσει τις παραμεθόριες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που δέχονται μεγάλη εισροή από μετανάστες.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή περιπολεί μια έκταση πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αιγαίου» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η ακτογραμμή έχει «ένα μεγάλο αριθμό νησιών και των μικρών βράχονησίδων, και η εισροή μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη Συρία να βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο».

«Πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της δίκαιης και αναλογική κατανομή των βαρών. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά πιέσεις», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, με την Ευρωπαία επίτροπο να απαντά: «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη ευθύνη. Εάν δεν μπορεί να σταθεί στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη γειτονιά μας, τότε η Ε.Ε. δεν θα έχει λόγους για να καυχηθεί».

Η μετανάστευση τέθηκε σε προτεραιότητα στην ΕΕ όταν τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και στα ύδατα της Μάλτας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει τη βελτίωση με περιπολίες, περισσότερες δαπάνες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τις δεσμεύσεις να λάβει πρόσθετα μέτρα στους αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στον απόηχο της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ζητώντας την άμεση αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς «υποκριτική και ανήθικη» την άρνηση των ηγετών της ΕΕ να αναλάβουν περισσότερη δράση.

Έτσι, στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της μετανάστευσης, καθώς κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και αλλού διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, πληρώνουν χιλιάδες δολάρια στους διακινητές ανθρώπων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των νότιων ακτών της, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)