to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 11.02.2013

Διεθνή

Ανεργος ο κομάντο που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν

Ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, ανάμεσα σε άλλους, παρακολουθούν τη στιγμή της εκτέλεσης του Νο1 καταζητούμενου τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο «Σκοπευτής» το 2011 πάτησε τη σκανδάλη προκαλώντας το θάνατο του διαβόητου τρομοκράτη Οσάμπα Μπιν Λάντεν και ταυτόχρονα κύματα ενθουσιασμού σε ΗΠΑ, Ηνωμένα Έθνη, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κρίνουμε ωστόσο από την πρώτη συνέντευξη που έδωσε ποτέ, από τότε τίποτε δεν πάει καλά στο πρώην μέλος SEAL Team 6.


Η Επιχείρηση Τζερόνιμο, όπως ονομάστηκε η επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 2 Μαΐου 2011. Εκείνη τη μέρα, μέλη των Navy SEAL των ΗΠΑ από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team 6, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA εισέβαλαν στο κρησφύγετο του τρομοκράτη στο Πακιστάν και ένας από αυτούς πυροβόλησε τον επικηρυγμένο τρομοκράτη στο κεφάλι. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το άψυχο σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα.



Ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη δεν αποκαλύπτει, ασφαλώς, τα στοιχεία του στον Φιλ Μπρονστάιν, ο οποίος επί ένα χρόνο του έπαιρνε συνέντευξη για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού Esquire. Στην έκτασης 15.000 λέξεων συνέντευξή του τον αναφέρει ως «ο Σκοπευτής».

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της συνέντευξης: ο πρώτος είναι η εξιστόρηση «με τον πιο ακριβή τρόπο» (μια εξιστόρηση οποία επιβεβαιώνεται από πολλές άλλες πηγές, ανάμεσα στις οποίες και άλλα μέλη των SEALS) «εκείνων των κρίσιμων λίγων δευτερολέπτων» κατά τα οποία ο Σκοπευτής φύτεψε τρεις σφαίρες στο κεφάλι του Μπιν Λάντεν.

Ο Σκοπευτής αφηγείται τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Αλκάιντα:


«Έμοιαζε μπερδεμένος. Και πολύ ψηλότερος απ' ό,τι περίμενα. Δεν φαινόταν να έχει χτυπήσει. Δεν μπορώ να σας πω 100%, αλλά στεκόταν και κινούνταν. Κρατούσε τη γυναίκα του μπροστά του. Ίσως ως ασπίδα, δεν ξέρω.

Για μένα, ήταν μια φωτογραφία της στιγμής από ένα αναγνωριστικό στόχο, ήταν σίγουρα αυτός. Ακόμη και στα σπίτια – στόχους, όπου εκπαιδευόμαστε, υπάρχουν στόχοι με το πρόσωπό του επάνω. Αυτό ήταν επανάληψη και τη μνήμη των μυών. Αυτός είναι, μπαμ, αποστολή εξετελέσθη.

Εκείνη την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πόσο αδύνατος και ψηλός ήταν και πόσο μικρή ήταν η γενειάδα του, όλα ταυτόχρονα. Φορούσε ένα από εκείνα τα άσπρα καπέλα, αλλά το κεφάλι του ήταν σχεδόν ξυρισμένο. Τον κοιτάζω να προσπαθεί να μετακινηθεί. Έχει ένα όπλο στο ράφι και κινείται προς αυτό. Είναι απειλή. Πρέπει να τον πυροβολήσω στο κεφάλι ώστε να μην έχει την ευκαιρία να αυτοπυροβοληθεί.

Εκείνο το δευτερόλεπτο τον πυροβόλησα δύο φορές στο μέτωπο. Την δεύτερη καθώς έπεφτε. Σωριάστηκε στο πάτωμα, μπροστά από το κρεβάτι του και τον πυροβόλησα και πάλι, στο ίδιο σημείο. Ήταν νεκρός. Δεν κινούνταν. Τον παρακολουθούσα να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες. Θυμάμαι ότι τη στιγμή που τον έβλεπε να αναπνέει για τελευταία φορά σκεφτόμουν: 'Αυτό είναι το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που έκανα ποτέ; Είναι αληθινό και είναι αυτός. Σκατά'».


Ο δεύτερος άξονας της συνέντευξης είναι η απρόσμενη κατάληξη αυτής της ηρωικής πράξης: το γεγονός ότι «ένας άνθρωπος με εκατοντάδες επιτυχημένες πολεμικές αποστολές, ένας από τους περισσότερο παρασημοφορημένους βετεράνους σήμερα, ο οποίος έκλεισε την 16χρονη καριέρα του με την εξολόθρευση του Μπιν Λάντεν, σήμερα έχει προσγειωθεί απότομα στην κανονική ζωή.

Ο Μπρονστάιν απαριθμεί τις χαμένες ευκαιρίες: την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία είχε επικηρυχθεί ο Μπιν Λάντεν, τα οποία όμως δεν πήρε ποτέ η ομάδα καθώς για τα δικαιώματα από τα βιβλία και τις ταινίες, από τα οποία όμως και πάλι δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί ο Σκοπευτής. Αντίθετα η μοναδική ανταμοιβή που του προτάθηκε ήταν η δυνατότητα να οδηγεί ένα φορτηγό με μπίρα στο Μιλγουόκι υπό νέα ταυτότητα. Και παρόλο που η εναλλακτική της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας είναι μια διέξοδος «πολλοί από αυτούς τους τύπους, συμπεριλαμβανομένου και του Σκοπευτή, δεν θέλουν να ξανακρατήσουν όπλο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής.

Η συνέντευξη αποτελεί επίσης μια καταγραφή όλων όσα δεν κατάφερε να αποκτήσει ο σκοπευτής παρά τον άθλο του:

1) σύνταξη: άφησε την υπηρεσία 36 μήνες πριν συμπληρώσει την απαραίτητη 20ετία

2) ιατρική περίθαλψη: αν και υποφέρει από αρθρίτιδα, βλάβες στα μάτια, τενοντίτιδα και κήλη δίσκου, όλα «παράσημα»από τα πεδία των μαχών

3) ασφάλεια για την οικογένειά του, καθώς έχει δεχτεί επιθέσεις αντιποίνων

4) επίδομα αναπηρίας (ακόμη περιμένει)

5) έναν υγιή γάμο: με τη γυναίκα του, αν και μένουν κάτω από την ίδια στέγη, στην ουσία έχουν χωρίσει αρκετά χρόνια τώρα, καθώς η δουλειά του τον ανάγκαζε να βρίσκεται μακριά περίπου 300 ημέρες το χρόνο.


Αναμένοντας τις αντιδράσεις που είναι σίγουρο ότι η συνέντευξη του Σκοπευτή θα προκαλέσει στις αμερικανικές δυνάμεις, ο Μπρονστάιν επισημαίνει ότι ο Σκοπευτής δεν είναι ο μοναδικός βετεράνος που δεν καταφέρνει να αποκατασταθεί μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι ο άνθρωπος που σκότωσε τον νούμερο ένα καταζητούμενο της CIA, θα είχε καλύτερη τύχη.


Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)