to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άνεργοι Έλληνες μεταναστεύουν στην Αλβανία για να βρουν δουλειά

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια Αλβανοί περνούσαν τα σύνορα κατά χιλιάδες, για να βρουν δουλειά και να φτιάξουν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως ο Βόλος. Σήμερα, Βολιώτες άνεργοι μεταναστεύουν στην Αλβανία, για να βρουν εργασία εκεί, ακόμη και με 400 και 500 ευρώ το μήνα.


Οι περισσότεροι είναι μακροχρόνια άνεργοι, κυρίως οικοδόμοι και τεχνίτες που προκειμένου να κάθονται χωρίς να προσφέρουν τίποτα στις οικογένειές τους, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και περνάνε τα σύνορα για ένα μεροκάματο που κυμαίνεται από 7 έως 20 ευρώ το υψηλότερο. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές όπως του σερβιτόρου που θεωρείται δουλειά καλοπληρωμένη μέχρι και 40 ευρώ την ημέρα στην Αυλώνα και το Δυράχιο το φετινό καλοκαίρι, αφού ο τουρισμός αποτελεί την «ανερχόμενη βιομηχανία» για τη γείτονα χώρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  Αλβανών «Ιλλυρία» στη Μαγνησία Έντουαρντ Ταφάι που μένει μόνιμα στο Βόλο  μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιβεβαίωσε το «κύμα μετανάστευσης» προς τη γείτονα χώρα, έστω για λίγους μήνες, ενώ επίσης έντονο είναι το στοιχείο του «επαναπατρισμού» Αλβανών που έμεναν στο Βόλο και επιστρέφουν στην Αλβανία όχι για μόνιμα αλλά μέχρι όπως λένε να περάσει η κρίση και να «φτιάξουν τα πράγματα».

Αρκεί να βγαίνει μεροκάματο

Εχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια στην ανεργία και αφού χτύπησε διάφορες πόρτες για δουλειά χωρίς όμως αποτέλεσμα, ο Γ.ΓΚ  από τη Νέα Ιωνία αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η γνωριμία του με έναν Αλβανό  οικοδόμο που χρόνια ζούσε στη Νέα Ιωνία και τώρα έχει επιστρέψει στην Αλβανία και έχει δημιουργήσει δική του επιχείρηση εστίασης (σουβλατζίδικο) αποδείχτηκε για αυτόν «χρυσή ευκαιρία». Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να ταλαιπωρηθεί με πολλές διατυπώσεις, έφτιαξε τα απαραίτητα χαρτιά, πέρασε τα σύνορα και μέχρι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) εργάστηκε ως σερβιτόρος στην επιχείρηση στην Αυλώνα. Το μεροκάματο για τον ίδιο ήταν ικανοποιητικό 35 ευρώ την ημέρα με διαμονή δωρεάν και βέβαια όπως υπογράμμιζαν δικοί του άνθρωποι, το κλίμα για τον ίδιο ήταν ιδιαίτερα καλό, αφού η κουλτούρα των «γειτόνων» μας πια δεν διαφέρει και πολύ από την ελληνική. Μάλιστα στην περιοχή της Αυλώνας μπορεί ο ίδιος να ήταν ο μοναδικός Βολιώτης που εργάζονταν ως σερβιτόρος, όχι όμως και ο μοναδικός Θεσσαλός, αφού βρήκε «πατριώτες» από Τρίκαλα και Καρδίτσα που επίσης αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους για δουλειά στην Αυλώνα.

Αργυρόκαστρο και Δυρράχιο επίσης αποτελούν προορισμούς τους οποίους έχουν επιλέξει αρκετοί Βολιώτες εργατοτεχνίτες αλλά και πολιτικοί  μηχανικοί, που αξιοποιώντας τις γνώσεις τους αλλά και τη μεγάλη ανοικοδόμηση που υπάρχει στις συγκεκριμένες πόλεις, χτίζονται από κατοικίες, μπλοκ πολυκατοικιών μέχρι καινούργια εργοστάσια και πολυκαταστήματα για να εξασφαλίσουν ένα καλό μεροκάματο.

Σύμφωνα με τον κ. Ταφάι, οι περισσότεροι από όσους έχουν βρει δουλειά στις οικοδομές των παραπάνω περιοχών, αμείβονται με  μεροκάματο που φτάνει μέχρι και τα 20 ευρώ ημερησίως, ενώ καλύτερα όσον αφορά τις αποδοχές φαίνεται πως είναι τα πράγματα σε όσους εργάζονται σε οδικά έργα που έχουν αναλάβει μεγάλες ελληνικές κοινοπραξίες όπως η ΑΚΤΩΡ, όπου το μεροκάματο μπορεί να φτάσει και τα 45 ευρώ ημερησίως. Η τεχνική εταιρεία «Άκτωρ», έχει αναλάβει να κατασκευάσει τμήμα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στην Αλβανία, έναντι 59 εκατ. ευρώ που αφορά στην υλοποίηση οδικού τμήματος 32 χλμ (αυτοκινητόδρομος 4 λωρίδων κυκλοφορίας), το οποίο θα περιέχει και τούνελ 4,3 χλμ, και θα συνδέει την πρωτεύουσα Τίρανα με τη βιομηχανική πόλη του Ελμπασάν. Μάλιστα ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII, ο οποίος θα  συνδέει τα παράλια της Αδριατικής και του Ιονίου με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ελκυστικός προορισμός…

Υπάρχουν όμως και επίσημα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Αλβανία εξελίσσεται  σε ελκυστικό προορισμό για εύρεση εργασίας από αλλοδαπούς καθώς σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ο αριθμός των αλλοδαπών που αναζητούν εργασία σημείωσε αύξηση 8%, έναντι του 2012, όπως  τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της βαλκανικής αυτής χώρας, που δημοσίευσε τέλη Σεπτεμβρίου το πρακτορείο ειδήσεων «ΑΤΑ».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 2.500 αλλοδαποί επέλεξαν την Αλβανία ως προορισμό για εύρεση εργασίας, με το 75% του προαναφερόμενου αριθμού να έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη άδεια εργασίας. Από τα στοιχεία του τμήματος μετανάστευσης του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει επίσης ότι, «ο αυξανόμενος αριθμός των αλλοδαπών που αναζητούν δουλειά στην Αλβανία είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έπληξε χώρες στην περιοχή και των νέων απλουστευμένων διαδικασιών για την απόκτηση άδειας εργασίας».

Επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη

Στο μεταξύ πολλοί είναι και οι Αλβανοί που διέμεναν στο Βόλο και έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. «Η σοβαρή οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα τους ανάγκασε να αναζητήσουν ξανά  διέξοδο στην πατρίδα τους».

«Οι άνθρωποι επιστρέφουν γιατί δεν υπάρχει πια δουλειά εδώ και αν και στην Αλβανία είναι δύσκολα, έχουν τουλάχιστον μια στέγη ως καταφύγιο», δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Έντι Ταφάι, εάν και οι πιο πολλοί που γνωρίζει, επιστρέφουν στην Αλβανία, προσωρινά μέχρι να περάσει η κρίση, ενώ  οι οικογένειές τους παραμένουν στο Βόλο, αφού των περισσοτέρων τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, έχουν πλέον «στρωμένη ζωή» εδώ και είναι δύσκολο να ξεσπιτωθούν, αφού πρόκειται για πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς που προέρχονται από τη γείτονα χώρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι απ΄ όσους επιστρέφουν πίσω, οι περισσότεροι  ήταν μακριά από την πατρίδα τους για περισσότερα από δέκα, δεκαπέντε ή και είκοσι χρόνια, εάν και είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν συχνά - πυκνά στα χωριά και της πόλεις τους, ξενιτεύτηκαν όμως με στόχο να χτίσουν ένα σπίτι ή να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

«Η επιστροφή στην Αλβανία και η ζωή εκεί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Τιράνων ενέκρινε μια στρατηγική για την υποστήριξη και επανένταξη των επαναπατριζόμενων, που αποτελεί κι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότεροι από αυτούς αγωνίζονται να βρουν δουλειά, να έχουν υγειονομική περίθαλψη και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, πολλά από τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα», σημειώνει ο Έντι Ταφάι, αφού «τα παιδιά τους βρίσκουν ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή στη νέα τους ζωή, αφού δεν είναι εξοικειωμένα με τη γλώσσα, ενώ έχουν ζήσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)