to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:03 | 31.01.2018

Κοινωνία

Οι Χιώτες αντιφασίστες ματαίωσαν τη σύναξη της χρυσαυγίτικης νεοναζιστικής συμμορίας! (ενημέρωση)

Ματαιώθηκε η εκδήλωση που είχαν προγραμματίσει οι χρυσαυγίτες σε ξενοδοχείο της Χίου, με ομιλητές τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό και τον ευρωβουλευτή Γεώργιο Επιτήδειο, ύστερα από κινητοποίηση ημερών με αποκορύφωμα την αντιφασιστική μηχανοκίνητη πορεία, που ωστόσο μπλοκαρίστηκε βίαια από την αστυνομία, και την αντιφασιστική συγκέντρωση στην πόλη της Χϊου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.


Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να οργανώσει πολιτική συγκέντρωση στη Χίο, αφού στο ξενοδοχείο του Καρφά, που ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 2018, εμφανίσθηκαν ελάχιστοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παραιτηθούν της προσπάθειάς τους και να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα, στην είσοδο του Καρφά, στην περιοχή της Βίγλας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου είχε προγραμματισθεί η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, σταμάτησε η αστυνομία διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση, ύστερα από μηχανοκίνητη αιφνιδιαστική διαδήλωση, με πρόθεση να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο.

Οι συγκεντρωμένοι ξεδίπλωσαν πανώ με το σύνθημα «Η Χίος μας χωρά όλους εκτός απ΄ τους φασίστες», ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν εμφανίσθηκαν, εμφανώς χολωμένοι από τη ντε φάκτο αποτυχία της εκδήλωσής τους που δεν μάζεψε ούτε είκοσι άτομα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος.
 

xrisi augi 2

Η αντιφασιστική κινητοποίηση συνεχίστηκε αργότερα επί δίωρο στην κεντρική πλατεία της Χίου με συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των νεοναζί στη Χίο

Ηχηρό μήνυμα από τη Χίο κατά του ρατσισμού και του φασισμού

xrisi augi antifa_0007

(φωτ. από @Theurgia_Goetia και astraparis.gr - εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)

Δήλωση μίσους από τον υπόδικο Λαγό

Η παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να πατήσει πόδι στη Χίο, οδήγησε τον Γιάννη Λαγό να στραφεί κατά της Αστυνομίας αφού σε δήλωσή του ανέφερε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του υποτιθέμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του γελοίου και ανεκδιήγητου Τόσκα, ο οποίος επιτρέπει - αν όχι δίνει εντολές - στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να σιγοντάρουν τα παρακρατικά τσιράκια, τα οποία είναι τα παιδιά των υπουργών τους. Αυτή είναι η κυβέρνηση του Σύριζα, η βρωμερή αριστερά, την οποία η Χρυσή Αυγή θα νικήσει».  

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Χίου, ότι στην αίθουσα του ξενοδοχείου που θα πραγματοποιούταν η ομιλία τους οι συγκεντρωμένοι μετά βίας άγγιζαν τα 20 άτομα, κάτι που οδήγησε στην ακύρωση της ομιλίας τους, η οποία μετατράπηκε σύντομα σε κλειστή συζήτηση μεταξύ των συγκεντρωμένων.

 

Λαγός-Επιτήδειος: Εμείς θα διώξουμε τους «δέκα αλήτες»

Ας σημειωθεί ότι (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) προς στιγμήν, οι Λαγός και Επιτήδειος, κινήθηκαν προς τη ομάδα των διαδηλωτών, δηλώνοντας μάλιστα πως αυτοί θα έδιωχναν «τους δέκα αλήτες» που εμπόδιζαν την εκδήλωση τους, ενώ προς τους αστυνομικούς που τους σταμάτησαν έδωσαν «διορία δέκα λεπτών» ειδάλλως «θα επέστρεφαν».
 

Το ρεπορτάζ του left από τη διαδήλωση

  • Οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό Μέτωπο Χίου πραγματοποίησαν το απόγευμα διαδήλωση στον Καρφά της Χίου, 300 μέτρα από το ξενοδοχείο που ήθελε να πραγματοποιήσει την εκδήλωσή της η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, με τον προκλητικό τίτλο «To πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η λύση της Χρυσής Αυγής», με ομιλητές τον βουλευτή Γιάννη Λαγό και τον ευρωβουλευτή Γεώργιο Επιτήδειο. 

Η μηχανοκίνητη αντιφασιστική πορεία ξεκίνησε από την πόλη της Χίου, με την Αστυνομία να την σταματά στην περιοχή της ΔΕΗ. Υπό την πίεση των διαδηλωτών και μετά από διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές αρχές, τελικά η πορεία προχώρησε μέχρι τον παραλιακό δρόμο του Καρφά. Μετά από μικρή ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι διαδηλωτές απωθήθηκαν και τα στελέχη της «Χρυσής Αυγής» έφτασαν στο ξενοδοχείο από άλλη διαδρομή, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνεχίστηκε ως τις 9 περίπου το βράδυ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου της πόλης της Χίου.

Κεντρικός άξονας των συνθημάτων της διαδήλωσης: «Η Χίος μας χωρά όλους, εκτός από τους φασίστες» καθώς και «Ανεπιθύμητοι παντού -και στη Χίο - οι φασίστες».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Αντιφασιστικό Μέτωπο ανέφερε στο κάλεσμά του: «Η Χίος μάς χωρά όλους, όχι όμως τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που έρχονται να ρίξουν το δηλητήριό τους στο νησί, αξιοποιώντας την παρατεταμένη ατιμωρησία τους. Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των μνημονίων, που παράγουν μαζική φτώχεια και οι εγκληματικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, δεν θα πρέπει αν αποτελέσουν άλλοθι για να ριζώσει στο νησί ο φασισμός και η μισαλλοδοξία. Ο φασισμός νικιέται ενωτικά και δημοκρατικά, ο φασισμός νικιέται στον δρόμο και στην καθημερινή ζωή». 

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητοποίησης  των προηγούμενων ημερών, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Χίου κήρυξε «ανεπιθύμητα» στο νησί τα στελέχη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Στο σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που κατέθεσε η Χιακή Συμπολιτεία, σημειώνεται ότι «η παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης αποτελεί ύψιστη πρόκληση στα δημοκρατικά ήθη του νησιού και ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να μείνει απαθής. Τα υπόδικα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα στη Χίο. Η Χίος τής εθνικής αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία των επιγόνων του ναζισμού στον τόπο μας».

(Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: left.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)