to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 03.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Ανεπάρκεια δομών χαρακτηρίζει το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού

Με επιστολή του προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» και κοινοποιημένη στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου, το οποίο, όπως τονίζει, εξυπηρετεί ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 κρατούμενους.



Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» υποστηρίζει με τις δομές του το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, το αυτόνομο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού και το Κ.Α.Υ.Φ., συνολικά δηλαδή εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες 3.500 περίπου κρατουμένων.

Επίσης δέχεται περιστατικά από το Τμήμα Μεταγωγών και από τις επαρχιακές φυλακές. Ουσιαστικά δηλαδή καλύπτει τις ανάγκες περίπου 10.000 κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι ανήκουν σε ομάδες πληθυσμών με εξαιρετικά αυξημένη νοσηρότητα. Εσχάτως, ο μέσος όρος των νοσηλευομένων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των υφιστάμενων νοσοκομειακών δομών. Η υψηλή νοσηρότητα των νοσηλευομένων, συνυπολογιζομένων των μεγάλων ποσοστών ψυχιατρικών διαταραχών και τοξικομανίας, κάτω από συνθήκες έντονου συγχρονισμού, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν για τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, ηπατίτιδες και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Επιβάλλεται να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα (π.χ. φυματίωση κ.α.) προς αποφυγήν της τυχόν διασποράς τους.

Οι υφιστάμενες δομές του Νοσοκομείου και των εργαστηριακών τμημάτων του, υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Από πλευράς ιατρικής κάλυψης, εργάζονται 5 μόνιμοι ιατροί και ένας οδοντίατρος, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες καλύπτονται με συμβασιούχους ιδιώτες ιατρούς με μηνιαία αποζημίωση στα 350 ευρώ, οι οποίοι και παραμένουν απλήρωτοι από έτους. Εσχάτως δε, επιπλέον διεκόπη η σύμβαση πολλών εξ αυτών.

Ανεπαρκής τέλος, κρίνεται και ο αριθμός των νοσηλευτών που καλούνται να καλύψουν όλο το φάσμα των αναγκών.

Η περιορισμένη λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, συμβάλλουν στην αργή διεκπεραίωση περιστατικών και στην επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος συγχρωτισμού.

Η επιστολή κλείνει τονίζοντας ότι «Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) «Άγιος Παύλος» λειτουργεί τις μεν πρωινές ώρες ως Κέντρο Υγείας και τα απογεύματα/αργίες ως Αγροτικό Ιατρείο, ώστε να είναι, κατά την άποψή μας, επιβεβαιωμένη η στελέχωση και βελτίωση των υποδομών του ΝΚΚ είναι επιβεβλημένη. Τούτο προκύπτει για λόγους δημόσιας υγείας πλην όμως εν τέλει, και για λόγους οικονομικούς, στοιχείο το οποίο αβίαστα θα προέκυπτε από αναλογιστική μελέτη την οποία και θα προτείναμε».

Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)