to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανέμελοι βλέπουν τις κηδείες να περνούν

Τα έχουν χαμένα με την πανδημία. Αυτό δεν κρύβεται πια ούτε πίσω από πέτσινες λίστες και μισθωτήρια


Σε vertigo βρίσκεται ο Μητσοτάκης. Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχολόγος για να το καταλάβεις, αν είδες το άγχος του στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, όπου επιχείρησε να διασκεδάσει την «ανεμελιά» της Πάρνηθας. Και το ζορισμένο πλαστικό χαμόγελο προχθές, όταν μας εξηγούσε πόσο καλές αποφάσεις πήρε η Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα. Πόσο πιο σωστή από τις κυρώσεις είναι η απειλή των κυρώσεων. Ο ίδιος άνθρωπος που μας διαβεβαίωνε ότι οι κυρώσεις είναι κόκκινη γραμμή και θα δαγκώνουν, δαγκώνει τελικά τη λογική μας! Για να αποδειχτεί ότι τα έχουν χαμένα. Εντελώς.

Τα έχουν χαμένα με την πανδημία. Αυτό δεν κρύβεται πια ούτε πίσω από πέτσινες λίστες και μισθωτήρια. Με πάνω από 3.400 νεκρούς, τη γνωστή τραγωδία των ΜΕΘ και πλήθος από «κρούσματα» αβοήθητα στο σπίτι, δείχνουν ανίκανοι ακόμα και σήμερα να εφαρμόσουν ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της συμφοράς, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αφοσίωση. Να κινητοποιήσουν την κοινωνία, να ενισχύσουν από κάθε άποψη το ΕΣΥ και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, να κάνουν, βρε αδελφέ, μια προσπάθεια για το χάλι των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ανέμελοι βλέπουν τις κηδείες να περνούν.

Τα έχουν χαμένα με την οικονομία. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη. Και πρώτη επίσης στις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ζει ήδη όχι απλώς σε συνθήκες φτώχειας αλλά σε συνθήκες απόγνωσης, στα πρόθυρα μιας νέας τραγωδίας. Δεν έκαναν τίποτα στην αρχή, όταν οι πάντες -αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ, συνδικάτα, οργανώσεις της μεσαίας τάξης που, υποτίθεται, ήρθαν να σώσουν- τους καλούσαν σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση. Δεν κάνουν τίποτε και τώρα, που η κρίση δεν δείχνει απλώς τα δόντια της αλλά δαγκώνει άγρια.

Τα έχουν χαμένα. Κι επειδή τα έχουν χαμένα, επιδίδονται σε ποδηλατάδες περιωπής και εκστρατείες ντροπής. Τους είναι πιο εύκολο -με τους βαρόνους των ΜΜΕ να συμμετέχουν στο παιγνίδι κράτα με, να σε κρατώ- να παράγουν και να διαχέουν στην κοινωνία τόνους από προπαγανδιστικά λύματα από το να παράγουν ένα γραμμάριο ελπίδας και σιγουριάς. Ποιο σχέδιο για το αύριο της ζωή μας; Το εμβόλιο! Ποιο σχέδιο για το αύριο της οικονομικής ανάκαμψης; Ο πακτωλός της Ευρώπης, μαζί με τα σαλιαρίσματα του Άδωνι και του Σταϊκούρα μπροστά στα ασημικά και τον Πισσαρίδη. Κι όποιος αντέξει.

Τα έχουν χαμένα. Και γι’ αυτό είναι άκρως επικίνδυνοι. Όχι μόνο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Αλλά και για τις ζωές μας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)