to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 07.04.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση για την άμεση έξοδο στις αγορές

Ενα βήμα πίσω για την περίφημη "έξοδο στις αγορές" - που δημοσιεύματα την ήθελαν ακόμη και εντός του 24ώρου – κάνει η κυβέρνηση, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών που η ίδια είχε δημιουργήσει, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα από την υπόθεση Μπαλτάκου.


Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι "η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους όπως έχει σχεδιαστεί", αναφέροντας ότι "οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως προφητείες και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα".

«Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές» δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι, αλλά ο χρόνος θα καθοριστεί από τις συνθήκες στις αγορές και τα spreads.

Μιλώντας στο "ΒΗΜΑ FM" ο Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για "κίνηση που έχει ως στόχο την επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο και δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα για αυτόν τον σκοπό".

«Θέλουμε και εμείς, όπως οι χώρες που βγαίνουν από το μνημόνιο, να προχωρήσουμε σε μια δοκιμαστική έκδοση που θα συμβάλει και στον εξορθολογισμό της καμπύλης των επιτοκίων» πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν έχει κλείσει ο κύκλος του στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αρχικοί στόχοι, αλλά πρόσθεσε ότι «ανοίγει ένα νέο βιβλίο» και επανέλαβε ότι είναι "ευτυχέστατος" εκεί που είναι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίφημη "έξοδος στις αγορές" αφορά ουσιαστικά κλειστή δημοπρασία τύπου "βιβλίο προσφορών".

Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης αποδίδεται και στην αναβολή των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οργανισμούς, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η υπόθεση Μπαλτάκου. Ενδεικτικά, η S&P δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Moody's ανέβαλε την αξιολόγηση. Την ίδια ώρα υπήρξαν δημοσιεύματα που "συνιστούσαν" στην Αθήνα να μη βιαστεί, ενώ και οι πληροφορίες αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου δεν ήταν πολύ αισιόδοξες.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση Γ. Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνέντευξη Στουρνάρα στο ΒΗΜΑ 99,5

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)