to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ανέκδοτο με τον φιλέλληνα Βέμπερ

Και ανθέλληνα να μην τον πει κανείς, σίγουρα μια τόσο αρνητική θέση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας δεν τη λες ούτε φιλική ούτε και ευνοϊκή για τα διπλωματικά και στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας στην περιοχή.


Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, δεν χάνει ευκαιρία να λέει πως σε περίπτωση που ηγηθεί της Ε.Ε., η Τουρκία θα πρέπει να ξεχάσει διά παντός την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λέει στις συνεντεύξεις του, το τονίζει στις δημόσιες ομιλίες του, το ξεκαθαρίζει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ανά την Ευρώπη πολιτικούς του συμμάχους.

Και ανθέλληνα να μην τον πει κανείς, σίγουρα μια τόσο αρνητική θέση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας δεν τη λες ούτε φιλική ούτε και ευνοϊκή για τα διπλωματικά και στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας στην περιοχή.

Για τον Μάνφρεντ Βέμπερ η αναφορά και για τα όσα ο Βαυαρός πολιτικός επανέλαβε και επί ελληνικού εδάφους για ένα θέμα που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να αισθάνεται και τόσο βολικά όταν τον αγκαλιάζει τόσο στοργικά και τόσο υποστηρικτικά στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

Τα είπε προχθές το μεσημέρι στη Νεμέα, τα είπε μετά στην Αθήνα κι ας έκανε η Νέα Δημοκρατία πως δεν τα άκουσε, κι ας τον χειροκρότησαν κάποιοι που χάθηκαν στη μετάφραση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο, όταν τους είπε ξεκάθαρα πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και είναι η θέση αυτή εκ διαμέτρου αντίθετη με τη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Και ανθέλληνα να μην τον πεις τον κ. Βέμπερ, σίγουρα δεν μπορείς να τον υποδέχεσαι σαν φίλο και αδερφό όταν οι απόψεις του έρχονται να τινάξουν στον αέρα αυτό που και η ίδια η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια παραδέχεται και δεν είναι άλλο από το ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να διατηρεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα, που αφορά τόσο την καλή γειτονία όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. που όσο υφίστανται θα περνούν υποχρεωτικά μέσω Αθήνας και Λευκωσίας.

Αυτόν τον διαπραγματευτικό μοχλό πίεσης που η Ελλάδα χρόνια τώρα κρατά στα χέρια της ο κ. Βέμπερ απειλεί να μας τον αφαιρέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο τον χειροκροτεί, αλλά έρχεται να μας τον παρουσιάσει ως... φιλέλληνα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)