to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 27.07.2018

Κοινωνία

Τραγωδία στην Αττική: 83 οι νεκροί, συνεχίζεται η αναζήτηση των αγνοούμενων

Οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έφθασαν στους 82, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ χτες το μεσημέρι εξέπνευσε 73χρονος που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ. Δεν σταματά η αναζήτηση αγνοουμένων. Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στο Μάτι και τη γύρω περιοχή, ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές


Δεν έχει τέλος μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες που γνωρίζει η χώρα μεταπολιτευτικά. Οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη Αττικής και επεκτάθηκε σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, έφτασαν στους 82, ενώ χτες το μεσημέρι εξέπνευσε 73χρονος που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ σνεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 83. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Στη διάθεση των πολιτών είναι ο αριθμός 199 της Πυροσβεστικής, καθώς και ανοιχτή βάση δεδομένων, για να δηλωθούν οι αγνοούμενοι.

Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση των 11 εγκαυματιών που παραμένουν στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 49 ενηλικές εγκαυματίες καθώς πήραν εξιτήριο κάποιοι από αυτους που νοσηλεύονταν σε αυτά τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των 4 παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Δεν σταματά η αναζήτηση αγνοουμένων

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε χτες  η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ. Μαλλίρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της νεκροτομής στα θύματα

Μέχρι νωρίς χτες το βράδυ, σύμφωνα με την ενημέρωση των ιατροδικαστών είχε ολοκληρωθεί η νεκροτομή σε 75 σορούς και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή. Παρότι οι ιατροδικαστές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ενημέρωση τους, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αφήνουν να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι απανθρακωμένοι, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία λήψης DNA για να γίνει η ταυτοποίηση τους.

Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους. Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων από το γενετικό τους υλικό. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης δουλειάς με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι ιατροδικαστές είναι το γεγονός ότι, απ ότι οι ίδιοι λένε, δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι και να αποστασιοποιηθούν απ αυτή την τραγωδία ιδίως όταν έρχεται η ώρα της νεκροτομής παιδιών.

Μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1.271 σπίτια

Συνεχίστηκαν για 2η ημέρα προχθές, Τετάρτη 25/7) οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 2.489, εκ των οποίων οι 1.740 διενεργήθηκαν χθες και οι υπόλοιπες 749 προχθές Τρίτη.

Από τα 2.489 κτήρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα.

Τις αυτοψίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)