to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 02.08.2012

Πολιτική

Ανδρεουλάκος: Από εισαγγελέας της χούντας, διώκτης των “5 της ΟΣΕ” για το Μακεδονικό

Ένα χουντικό δικαστικό έβαλε ο Σαμαράς σαν γενικό γραμματέα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης!


Όπως κατάγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο νέος γγ του υπουργείου Αθανάσιος Ανδρεουλάκος ήταν Επίτροπος, δηλαδή εισαγγελέας, στο Στρατοδικείο της χούντας που καταδίκασε σε βαριές ποινές τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές της Δημοκρατικής Άμυνας το Νοέμβρη του 1968.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του προσπάθησε με εντελώς γελοίες δικαιολογίες (του τύπου “άλλοι τον...
διόρισαν Επίτροπο”) να ανασκευάσει τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: “Ο κ. Ανδρεουλάκος, επί 42 έτη έχει υπηρετήσει με ανιδιοτέλεια και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του, τόσο ως εισαγγελικός λειτουργός, όσο και ως Γενικός Γραμματέας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και χωρίς να επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να αμφισβητήσει την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη του πολιτεύματος”.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος (αδελφός του ακροδεξιού παλιού υπουργού της ΝΔ Απόστολου Ανδρεουλάκου) “επί 42 έτη” συνεχίζει να κάνει το ίδιο βρόμικο έργο που ξεκίνησε επί δικτατορίας.

Το Μάρτη του 1992, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έδειξε έμπρακτα “την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη” ασκώντας σαν προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, αυτεπάγγελτη δίωξη για ένα ...βιβλίο ενάντια σε πέντε μέλη της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (από την οποία προέρχεται το ΣΕΚ) με κατηγορίες που στηρίζονταν σε νόμους του Μεταξά (1938) και του μετεμφυλιακού κράτους (1953) και επέφεραν φυλάκιση μέχρι και δέκα χρόνια!

Ήταν η εποχή των κατευθυνόμενων από την κυβέρνηση εθνικιστικών συλλαλητήριων για “το όνομα της Μακεδονίας” όταν παραμονές 25ης Μαρτίου η αστυνομία συνέλαβε στο σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Ηράκλειου δύο μέλη της ΟΣΕ για τη διακίνηση του βιβλίου “Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη” που μόλις είχε εκδοθεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Μια βδομάδα μετά, ο Ανδρεουλάκος ζήτησε από τον ανακριτή να καλέσει “αρμόδιους υπαλλήλους, επιστήμονες, πολιτικούς, δημοσιογράφους για να στηρίξουν τη δίωξη για τη συγγραφή και τη διακίνηση του βιβλίου”. Αυτοί οι “αρμόδιοι” μάρτυρες κατηγορίας που κλήθηκαν ήταν ο φύρερ των νεοναζί στην Ελλάδα Κ. Πλεύρης, ο πρώην υπουργός της ΕΡΕ Ν. Μάρτης, ο γνωστός Π. Ψωμιάδης, ένας παπάς και ο αστυνομικός που έκανε τις συλλήψεις.

Κυβέρνηση και Ανδρεουλάκος ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να δώσουν ένα χτύπημα σε κάθε φωνή που αντιστεκόταν στον εθνικισμό. Όμως, αντί γι' αυτό έφαγαν ένα γερό χαστούκι. Τους μήνες που ακολούθησαν χτίστηκε ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης στους 5 της ΟΣΕ: μαζεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που ζητούσαν να σταματήσει η δίωξη. Πάνω από εκατό εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Σε μια από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που οργανώθηκαν το μπροστινό πανό ήταν των ηρωικών απεργών των λεωφορείων που βρίσκονταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Μητσοτάκη. Το κίνημα απλώθηκε και στο εξωτερικό με τα ελληνικά προξενεία να πολιορκούνται από διαδηλωτές, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης έφτασαν από το Εργατικό Κέντρο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία μέχρι την Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Νότιας Κορέας.

Αυτό το μαζικό κίνημα συμπαράστασης οδήγησε στην πανηγυρική αθώωση των 5 συντρόφων (Π. Γκαργκάνας, Κ. Πίττας, Α. Καλοδούκας, Τ. Κύρκου και Λ. Γιδάκου) στη δίκη που έγινε ένα χρόνο αργότερα, το Μάη του 1993, και κράτησε μια βδομάδα. Όμως, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθανάσιος Ανδρεουλάκος δεν μπορούσε να το χωνέψει. Ζήτησε από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Η νέα δίκη προσδιορίστηκε για την 1η Νοέμβρη. Αλλά η κατάρρευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ένα μήνα νωρίτερα, παρέσυρε μαζί της και το νομικό οπλοστάσιο πάνω στο οποίο επιχειρήθηκε να στηθεί η δίωξη κι έτσι η δίκη στο εφετείο δεν έγινε ποτέ. Το βιβλίο για “Το Μακεδονικό” έχει κάνει μέχρι σήμερα πέντε εκδόσεις και συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για όλους αυτούς που παλεύουν ενάντια στον εθνικισμό της “δικής μας” άρχουσας τάξης.

Αυτός είναι ο νέος γγ Δημόσιας Τάξης. Εισαγγελέας, από πριν τη χούντα μέχρι σήμερα, σε διατεταγμένη υπηρεσία για να καταδικάζει αγωνιστές της αριστεράς και να στέλνει στην πυρά βιβλία.


Πηγή: www.ergatiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)