to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 29.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός: "Θυσιάζουν" το ΕΣΥ για να "εξευμενίσουν" την τρόικα

Οι συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων δεν είναι μια τεχνοκρατική λύση εξορθολογισμού του ΕΣΥ και αποδοτικότερης αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του.


Είναι μια πολιτική επιλογή μνημονιακής έμπνευσης με στόχο τον «ακρωτηριασμό» των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και τη δραστική περικοπή όχι της σπατάλης αλλά των εντελώς απαραίτητων λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Στην πραγματικότητα «θυσιάζουν» το ΕΣΥ την ώρα που το έχει ανάγκη η κοινωνία, για να «εξευμενίσουν» την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας που καιροφυλακτούν.

Σε μια περίοδο που επίκειται «κοινωνικό κραχ», η επιλογή κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους έχει πολύ σαφή ταξική στόχευση : θα πλήξει «θανάσιμα» τους αδύναμους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανασφάλιστους που είναι πια πάνω από το 30% του πληθυσμού, τους αποκλεισμένους από κάθε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους ανθρώπους που πέρα από την ανέχεια είναι και τελείως ανοχύρωτοι απέναντι στην αρρώστια.

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ δεν έχει καμιά σοβαρή επιστημονική βάση ούτε στηρίζεται σε μια αξιόπιστη αξιολόγηση των μονάδων Υγείας. Άλλωστε και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που είναι γνωστό think tank του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από το σχέδιο αυτό μιλώντας για «αντικρουόμενα αποτελέσματα στην επίδοση των νοσοκομείων».

Αυτή η εμμονή στη «συρρίκνωση» του ΕΣΥ αναδεικνύει τον ιδεολογικό δογματισμό της νεοδεξιάς που συγκυβερνά με «ολίγη» από το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ και τη «χρήσιμη» ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς και τη βαθύτερη αποστροφή της σε κάθε τι που αντίκειται στην κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς. Θεωρούν τη δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος δημοσιονομικό «βαρίδι» που όσο νωρίτερα το ξεφορτωθούν τόσο καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούν για τα νοσοκομεία με όρους πληρότητας κλινών, δηλαδή με όρους ξενοδοχειακής αγοράς.

 

* Ο Αν. Ξανθός είναι βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)