to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:06 | 17.07.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός: «Σαφής η επιλογή τοξικότητας και ακραίας πόλωσης από τον Μητσοτάκη»

"Είναι σαφής η πολιτική επιλογή του πρωθυπουρού για τοξικότητα και ακραία πόλωση μέχρι τις εκλογές. Μόνο που ούτε αυτή η «συνταγή» θα αποδώσει καρπούς. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έβγαλε τα «πολιτικά του λεφτά» το 2019. Η επανάληψη του σήμερα εκλαμβάνεται από την πλειονότητα των πολιτών ως φάρσα" επισημαίνει ο πρώην υπουργός Υγείας στην "Αυγή".


Σας έπεισε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας; Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτοιμος για την εκλογική μάχη; Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής κερδίζει έδαφος; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε και από την Κρήτη;

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε μια φάση ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης και συσσωρευμένης δυσαρέσκειας των πολιτών, κάνει διαρκώς στάθμιση του πολιτικού ρίσκου σε συνάρτηση με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η δήθεν θεσμική προσήλωση είναι για γέλια, όταν την επικαλείται ένας Πρωθυπουργός που λειτουργεί αντιθεσμικά σε όλα τα επίπεδα: από την αδιαφανή διαχείριση της πανδημίας και την «εργαλειοποίηση» των ειδικών, μέχρι τη στοχοποίηση εισαγγελέων και δημοσιογράφων που διερευνούν σκανδαλώδεις υποθέσεις. Η αποφυγή μιας μη διαχειρίσιμης ήττας στις εκλογές, είναι το μόνο μέλημα του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας που τον στηρίζει με προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας τρόπο. Το αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της βιώσιμης κοινωνικά εξόδου από τις επάλληλες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική), ενισχύεται καθημερινά. Το βλέπουμε παντού, από τη Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκα πριν λίγες μέρες, μέχρι την Κρήτη που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το πολιτικό προβάδισμα.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής συνέδεσε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την εμπρηστική επίθεση στον Real Fm. Πως σχολιάζετε;

Πρόκειται για αδιανόητη αθλιότητα και χυδαιότητα. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως φανατικό και μισαλλόδοξο τρολ του διαδικτύου. Είναι σαφής η πολιτική του επιλογή της τοξικότητας και της ακραίας πόλωσης μέχρι τις εκλογές. Μόνο που ούτε αυτή η «συνταγή» θα αποδώσει καρπούς. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έβγαλε τα «πολιτικά του λεφτά» το 2019. Η επανάληψη του σήμερα εκλαμβάνεται από την πλειονότητα των πολιτών ως φάρσα.

Πάμε τώρα στο κομμάτι που έχετε και μεγαλύτερη αρμοδιότητα, αυτό της Yγείας. Φαίνεται ότι κάθε καλοκαίρι ζούμε ένα deja vu χαλάρωσης για χάρη του τουρισμού και μία αναπόφευκτη άνοδο των επιδημιολογικών δεδομένων. Φέτος, μάλιστα, σε πολύ χειρότερο βαθμό συγκριτικά με πέρυσι. Τι φταίει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη;

Πληρώνουμε ήδη το τίμημα της  πρόωρης κατάργησης -και όχι απλά χαλάρωσης- όλων των προληπτικών και περιοριστικών μέτρων. Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ και του ECDC. Δεν πρόκειται μόνο για κυβερνητική επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Είναι στην πραγματικότητα η νεοφιλελεύθερη λογική που λέει ωμά: «αρκετά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αρκετά με τους ειδικούς, ώρα να λειτουργήσει η αγορά με οποιοδήποτε κόστος» ! Υποτιμώντας για άλλη μια φορά τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου επιδημικού κύματος που θα δοκιμάσει σκληρά και το ΕΣΥ αλλά και την οικονομία και την κοινωνία. Είναι άλλο πράγμα να συμβιώνουμε με τον ιό και άλλο να τον αγνοούμε. Δεν μπορεί στο όνομα της «με κάθε θυσία επιστροφής στην κανονικότητα», να απενοχοποιείται η μόλυνση από τον SARS-CoV-2, να υποβαθμίζονται  οι επιπτώσεις του long covid, να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας και στην εξάντληση των αντοχών του ανθρώπινου δυναμικού τους. Χρειάζεται επειγόντως επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και μέτρα ανάσχεσης της διασποράς, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ( με διατίμηση) σε όλα τα ΜΜΜ και στους κλειστούς χώρους. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ενδυνάμωση και καλή προετοιμασία του ΕΣΥ, ειδικά της προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, οι υγειονομικοί μεταφέρουν μία εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, 2,5 χρονιά μετά την έναρξη της πανδημίας. Ποια είναι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη του ΕΣΥ;

Η εικόνα αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών και εξάντλησης των αντοχών του ΕΣΥ και των ανθρώπων του είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση, συρρίκνωση της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων (ιδιαίτερα των χειρουργείων), συνεχές burn out του προσωπικού, ανασφάλεια των συμβασιούχων, απόγνωση όσων είναι εδώ και 1 χρόνο σε αναστολή εργασίας και κυρίως απογοήτευση του συνόλου των εργαζομένων για το μέλλον και την προοπτική του ΕΣΥ. Χρειάζεται επειγόντως «ανάταξη» και «αναζωογόνηση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του και με προτεραιότητα την αντιστροφή του κύματος παραίτησης και μετανάστευσης νέων γιατρών. Οι κρίσιμες προτεραιότητες ενός αριστερού-προοδευτικού προγράμματος υγείας είναι:

1.    Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

2.    Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και τις άγονες ειδικότητες και ιατρικές θέσεις σε όλη τη χώρα.

3.    Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ).

4.    Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).

5.    Περιορισμός των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, αποκλειστικές νοσοκόμες, νοσηλεία σε δομές αποκατάστασης, ειδική αγωγή, ψυχοθεραπεία, γηριατρική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ.) είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)