to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 12.06.2021

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός: «Χρειαζόμαστε θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό»

Την ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, επισήμανε ο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Open


Στη σημερινή του παρουσία στο Open-TV και στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην υγειονομική συγκυρία και στην σταδιακή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας, θύμισε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε σαν χώρα (12.500 νεκροί) και την ανάγκη εγρήγορσης για να μην υπάρξει υποτροπή μέσα στο καλοκαίρι, λόγω μειωμένων standards  ασφαλείας (π.χ. εκτεταμένη χρήση self tests στον τουρισμό-εστίαση, τα οποία έχουν περιορισμένη  αξιοπιστία).   

Στο θέμα των εμβολιασμών, ενώ αναγνώρισε ότι η οργάνωση και ψηφιακή υποστήριξη τους είναι αρκετά ικανοποιητική, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Επειδή μόνο το 25% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, 1 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα. Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στην ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική  ενημέρωση και τεκμηρίωση,  για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Χωρίς αυτό, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και  θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία. Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε, είπε ο κ. Ξανθός, είναι ότι είναι θεμιτό και επιβεβλημένο ορισμένες επαγγελματικές  δραστηριότητες (π.χ. φροντίδα ασθενών ή ευάλωτων ομάδων )  να ασκούνται από εμβολιασμένους, και ότι χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η απαίτηση. Επίσης, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αποκλεισμός πολιτών από κοινωνικές δραστηριότητες επειδή είναι ανεμβολίαστοι ειδικά στη φάση που δεν είναι διαθέσιμα σε όλους και με δικαίωμα επιλογής τα εμβόλια. Αυτό που επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η πρόβλεψη αυστηρότερων «φίλτρων» για τους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους (π.χ. πρόσφατο rapid test), χωρίς όμως στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως θετικό κίνητρο για τον καθολικό εμβολιασμό.  

Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη η συλλογική ανοσία να «χτιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο με «απελευθέρωση» των πατεντών και επιτάχυνση των εμβολιασμών, γιατί αλλιώς επωάζονται συνεχώς μεταδοτικότερες και πιθανώς ανθεκτικότερες στα εμβόλια μεταλλάξεις,  που δεν επιτρέπουν τη ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας. Δήλωσε ότι η υπόθεση των πατεντών, ειδικά μετά την παρέμβαση Μπαϊντεν, είναι η κορυφαία κοινωνική και πολιτική σύγκρουση της εποχής και ότι πρέπει η χώρα μας και η Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)