to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 21.01.2021

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός: Επίδειξη αυταρχισμού η πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της Παθολογικής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Για «σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας» στο νοσοκομείο της πόλης κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Η αντίδραση της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση του ΕΣΥ με πειθαρχικό έλεγχο, για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση - Ανακοίνωση και του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για τη δίωξη της Ελ. Ιωαννίδου


Aναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Ξανθού για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και την πειθαρχική δίωξη της Ελένης Ιωαννίδου:

«Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σοβεί εδώ και πολύ καιρό μια σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό. Αυτή η παρατεινόμενη δυσκολία και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης λόγω πανδημίας, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση στους υπηρετούντες γιατρούς και υπέρβαση των ψυχοσωματικών τους αντοχών. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική.

Με αυτή την κατάσταση, το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια κάποτε εξαντλούνται.  Και η απόγνωση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και μετά, όταν η απάντηση είναι μονίμως «εντέλλεσθε», παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα.

Αυτό ακριβώς ήταν το «έγκλημα» της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μόνο που η νέα διακυβέρνηση στο ΕΣΥ δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία, το αν δηλαδή καλύπτονται αξιοπρεπώς οι ανάγκες των ασθενών και αν τηρείται η νομιμότητα για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.

Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά και οι αστειότητες περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ και ας υπάρξουν άμεσα κινήσεις αντιστροφής του διαλυτικού για τη λειτουργία του νοσοκομείου κλίματος  και, κυρίως, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό».

Μέτωπο: Διώξεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Σε ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για τις διώξεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τονίζεται:

«Το θέμα δεν είναι να ξαπλώσει ο ασθενής σ΄ ένα κρεβάτι, αλλά να υπάρχει και γιατρός να τον φροντίζει».

Αυτό το τόσο απλό και συνάμα τόσο ουσιώδες επισήμανε η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το ίδιο έχει επισημάνει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, έχοντας χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει, επειδή στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής κλινικής υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες.

Ως εκ τούτου, η Διευθύντρια της Παθολογικής έκανε το ιατρικώς αυτονόητο για την ασφάλεια των ασθενών της: επειδή την Κυριακή 17 Ιανουαρίου δεν υπήρχε ακόμα μια φορά ειδικός γιατρός σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αποφάσισε ο εφημερεύων παθολόγος να μείνει στα Επείγοντα και η Παθολογική κλινική να μη δέχεται νέα περιστατικά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αντί ν΄ αντιληφθεί την αγωνία των γιατρών που έχουν εξουθενωθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αντί να φροντίσει για τη στελέχωση του Τμήματος, αντί να συμπορευτεί με τους γιατρούς, επέλεξε ν΄ αντιδράσει με αυταρχισμό. Κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Διευθύντριας της Παθολογικής κυρίας Ιωαννίδου Ελένης!

Πρόκειται για αδιανόητη ενέργεια που προσβάλει το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ. Γι αυτό δεκαέξι γιατροί του Νοσοκομείου υπέβαλαν αμέσως στο Διοικητή τις παραιτήσεις τους και άλλοι 47 κατέθεσαν κείμενο με συντριπτικά ερωτήματα προς τη Διοίκηση που συμπεριφέρεται με προκλητικό και εκδικητικό τρόπο.

Καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να μη διανοηθεί να διαλύσει το Νοσοκομείο, πυροδοτώντας καταστροφικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας

Καλούμε τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, καθώς και τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσουν στην τάξη τον άφρονα Διοικητή και να διακόψουν κάθε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Διευθύντριας της Παθολογικής.

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Γιατρών, τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στις πρωτοφανείς ενέργειες που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ως εδώ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)