to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 10.05.2017

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός: Δημιουργία 239 μονάδων υγείας και πρόσληψη 3.000 γιατρών και νοσηλευτών

Στην αντιμετώπιση των «θυλάκων» υγειονομικής φτώχειας δίνει προτεραιότητα το υπουργείο Υγείας, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


Ο κ. Ξανθός, που παρέστη στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τη δημιουργία 239 μονάδων υγείας και την πρόσληψη 3.000 γιατρών και νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 25 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως με τη δημιουργία των 239 μονάδων καλύπτεται σύμφωνα με τον υπουργό ένα πολύ μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το κενό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολίτες να ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία και πολλές φορές να έχουν δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση, απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στόχος είναι να καλυφθεί το έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί στοίχημα οι πολίτες να εμπιστευτούν αυτές τις νέες δομές. Όπως σημείωσε, «στόχος μας είναι τα νοσοκομεία να μπορέσουν να επιτελέσουν τον δευτεροβάθμιο και τον τριτοβάθμιο ρόλο τους και να μην παρέχουν πρωτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσίες».

Τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα συνεχίσουν να λειτουργούν, είπε ο κ. Ξανθός, συμπληρώνοντας πως θα δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων από εξειδικευμένες ειδικότητες γιατρών.

Αναφερόμενος στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, είπε πως είναι το πρώτο Αστικού Τύπου που έχει μπει σε 24ωρη εφημερία σε όλη την Ελλάδα και τόνισε ότι η επιλογή της περιοχής έχει συμβολικό χαρακτήρα.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε κομμάτια του αστικού πληθυσμού τα οποία έχουν κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση, που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε δομές υγείας ή ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τους», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

«Με αυτά τα κριτήρια έχει γίνει και η χωροταξική κατανομή των νέων δομών, προσπαθούμε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε τους θύλακες υγειονομικής φτώχειας που είχαν δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική ιδέα, αυτή είναι η κεντρική ιδέα, γι' αυτό δίνουμε έμφαση στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τις εργατικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, στα λαϊκά προάστια μεγάλων δήμων της χώρας, γιατί νομίζουμε ότι η έμφαση πρέπει να είναι στον κόσμο που έχει πραγματική δυσκολία να καλύπτει τις ανάγκες του, πληρώνοντας από την τσέπη του», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αυτό, είναι χρηματοδοτούμενο στην αρχική του φάση από ευρωπαϊκούς πόρους, θα διασφαλίσουμε, όμως, με μία σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, ότι μετά το τέλος του προγράμματος που υπολογίζουμε ότι θα είναι τέσσερα χρόνια, αυτές οι δομές και υπηρεσίες δεν θα μείνουν στον αέρα, αλλά θα ενσωματωθούν πλήρως στη λειτουργία του συστήματος υγείας και στη χρηματοδότησή του από τον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι το στοίχημα και η παρουσία του πρωθυπουργού αυτό το νόημα δίνει, ότι είναι μία παρέμβαση που θα στηριχθεί και η Πολιτεία θα διασφαλίσει τη συνέχειά του».

Για την πρόσληψη εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη μία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού 1.660 νοσηλευτών, τεχνικών εργαστηρίων λοιπών ειδικοτήτων, παραϊατρικού προσωπικού. «Κάνουμε μία πρσπάθεια, μέσω ΑΣΕΠ, να επισπευστεί η διαδικασία. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη δεχθεί μία "τονωτική ένεση" προσωπικού το προηγούμενο διάστημα», τόνισε.

Αυτό που μένει για τα νοσοκομεία, εκτός από την ολοκλήρωση μονίμων προσλήψεων, είναι μία δέσμη προσλήψεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, περίπου 2.000, οι οποίες θα γίνουν τμηματικά και στοχευμένα. Το επόμενο «πακέτο» προσλήψεων θα αφορά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως όλες οι προσλήψεις γίνονται είτε μέσω του ΑΣΕΠ οι μόνιμες, είτε μέσω των ειδικών συμβουλίων επιλογής που προβλέπει ο νόμος για τους γιατρούς. Οι μόνες προσλήψεις που γίνονται με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων είναι οι προκηρύξεις που αφορούν συμβάσεις εργασίας για τις outsourcing υπηρεσίες (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση κ.λπ.). Σε αυτές, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ένα καθεστώς εργολαβικών συνεργείων στα νοσοκομεία. «Εμείς θέλουμε να απεξαρτηθούμε από αυτό το καθεστώς, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με καλύτερους όρους, καλύτερες αποδοχές, περισσότερα δικαιώματα. Οι ατομικές συμβάσεις είναι σ' αυτήν την κατεύθυνση, η προσπάθεια που έχουμε κάνει με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις είναι να ενισχύσουμε το κριτήριο της προϋπηρεσίας [...] και φυσικά δεν έχουμε κανέναν σκοπό να κάνουμε πελατειακού χαρακτήρα προσλήψεις [...]», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)