to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 08.07.2020

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός από τη Χίο: Εθνική υπόθεση ένα αξιόμαχο σύστημα υγείας

Στη Χίο ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός


Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, καταγράφει ο τέως υπουργός και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός με επισκέψεις του σε όλη την Ελλάδα. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο νησί και της επίσκεψης του στο Νοσοκομείο τη Χίου, στον ΕΦΚΑ και και στο ΤΟΜΥ ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι το ζητούμενο για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στο νησί είναι η πολιτική βούληση.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον βουλευτή Χίου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φραγκίσκο Σέργη και τον υπεύθυνο υγείας της νομαρχιακής επιτροπής κ. Δημήτρη Παπαληό, ο κ. Ξανθός αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης η οποία τώρα χειροκροτεί το κρατικό σύστημα υγείας αλλά μόλις περάσει η κρίση με την πανδημία θα επιστρέψει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της  αποδομώντας εκ νέου τη δημόσια υγεία.

“Αν θέλει η κυβέρνηση να έχει συνέπεια λόγων και έργων θα πρέπει να περάσει άμεσα σε ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας” , είπε συμπληρώνοντας “η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά αναζητά την ευκαιρία μετά την πανδημία να επανέλθει στη γραμμή του λιγότερου κράτους εκχωρώντας τα φιλέτα του συστήματος.”

Σε σχέση με όσα είδε στο νησί μας, αναφέρθηκε στην έλλειψη της ΜΕΘ και στο εξειδικευμένο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό  που απαιτείται για τη λειτουργία της, στην ανάγκη να καλυφθεί μια θέση μόνιμου ογκολόγου στο νησί για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η μονάδα χημειοθεραπείας ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα του άδειου ΤΟΜΥ για το οποίο είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθεί για να λειτουργήσει. Μάλιστα αναφορικά με την πρωτοβάθμιας φροντίδα είπε ότι είναι απαραίτητες περισσότερες παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα και να εφαρμοστεί στην πράξη ο οικογενειακός γιατρός.

Η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός στα προβλήματα του συστήματος υγείας είπε ο κ., Ξανθός μιλώντας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το έλλειμμα των ΜΕΘ, την ανάγκη μεγαλύτερης επένδυσης στα ΤΕΠ, το κενό στην μετανοσοκομειακή φροντίδα, αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη, κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα κ.λπ.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία να αναδιοργανώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό σταδιακά μπορεί να γίνει μετατρέποντας τις 14.000 περίπου θέσεις που καλύπτονται από συμβασιούχους σε μόνιμες, προκηρύσσοντας αυτόματα τις θέσεις που μένουν κενές από συνταξιοδοτήσεις κ.λπ. και φροντίζοντας με ένα ποσό της τάξεως των 50 εκ ευρώ το χρόνο να υπάρχει ένα αξιόμαχο σύστημα υγείας, κάτι που πρέπει να αποτελεί εθνική υπόθεση.

Πηγή astraparis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)