to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 06.10.2020

Πολιτική

Ανδρέας Ξανθός από το «Σωτηρία»: Στελέχωση των ΜΕΘ με μόνιμο προσωπικό, όχι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία

Συνεχίζοντας τις περιοδείες του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε δομές του ΕΣΥ, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από στελέχη του Τμήματος Υγείας, επισκέφθηκε το Γ.Ν.Θ.Α.Α. «Σωτηρία», το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο «πυλώνα» του Δημόσιου Συστήματος Υγεία στη διαχείριση της πανδημίας.


Ο Α. Ξανθός συναντήθηκε με τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων και διαπίστωσε την εξαιρετική προσπάθεια που έχει καταβάλλει -σε αντίξοες συνθήκες- το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου για την αποτελεσματική ανταπόκριση του στις αυξημένες απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης.

Είναι γνωστό ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας το «Σωτηρία» είχε λειτουργήσει αποκλειστικά ως νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid-19, ενώ τώρα συνδυάζει αυτό το ρόλο με την τακτική του λειτουργία και την εξυπηρέτηση όλων των υπόλοιπων - πλην covid- περιστατικών στη διάρκεια της εφημερίας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στελέχωσης του ΤΕΠ και των άλλων τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αντίθετα το Υπουργείο Υγείας προωθεί την έναρξη λειτουργίας των 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο (δωρεά της Βουλής) χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό, μετακινώντας από άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ δεκάδες μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ και νοσηλευτές.

Στο όνομα της πανδημίας λοιπόν η κυβέρνηση αποδιοργανώνει πλήρως αρκετά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αποδυναμώνοντας τα ακόμα και σε ειδικότητες που είναι σε έλλειψη όπως οι αναισθησιολόγοι, για να καλύψει «όπως- όπως» τις νέες ΜΕΘ που πρέπει να αναπτυχθούν στο ΕΣΥ. Αυτό δεν είναι επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που «θωρακίζει» τη δημόσια περίθαλψη, αλλά κινήσεις πανικού μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας και αχρείαστη δοκιμασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων σε καιρό αυξημένης πίεσης και καταπόνησης.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σ’ αυτή τη φάση απαιτείται μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη αξιόπιστης διαχείρισης όλων των σοβαρών κρουσμάτων covid -19 που χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση και, ταυτόχρονα, της αξιοπρεπούς φροντίδας από το ΕΣΥ όλων των υπόλοιπων περιστατικών που σχετίζονται με τη συνήθη νοσηρότητα και αφορούν χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Το ίδιο στοίχημα αφορά και το «Σωτηρία» που οφείλει να περιφρουρήσει το ρόλο του και την εμπειρία του ως νοσοκομείου εξειδικευμένου σε αναπνευστικές παθήσεις που διαθέτει πολύ αξιόλογες κλινικές και τμήματα του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)