to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 30.09.2016

Πολιτική

Ανδρέας Νεφελούδης: Απαράβατη αρχή η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Απαράβατη αρχή συνιστά για την κυβέρνηση η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, καλώντας τα κόμματα «να σταματήσουν να πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα και να πάρουν σαφή θέση» και εκτιμώντας, παράλληλα, ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών για τους τρεις άξονες (συνδικαλιστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις) συνιστά διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση με τους δανειστές για τα εργασιακά.


   «Εξαιρουμένων των κομμάτων, που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι -που αυτοί είναι η βάση της κοινωνίας στον χώρο της εργασίας- είναι μαζί μας σε αυτή την κατεύθυνση της υποστήριξης των θέσεων που έχει η κυβέρνηση. Και τώρα είναι και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που είναι κοινή επιτροπή, δε διορίστηκε από εμάς, διορίστηκε κοινά από τους δανειστές και από εμάς μαζί» είπε ο κ.Νεφελούδης, προσθέτοντας ότι τα κόμματα «τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργούσαν ως η άλλη φωνή των δανειστών και του ΔΝΤ, κατά κύριο λόγο».

   Ο γγ υπογράμμισε ότι τα θέματα του lock out και των ομαδικών απολύσεων δεν θίγονται στα κείμενα των κοινωνικών εταίρων της εργοδοσίας, αλλά μόνο από παράγοντες του ΔΝΤ, «που έχουν εισάγει αυτά τα θέματα στη συζήτηση από πάρα πολύ παλιά, έχουν πάρει μέτρα που αφορούσαν τα εργασιακά, έχουν πάρει μέτρα που έχουν αποδιαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις και δε ενισχύθηκε καθόλου ο ανταγωνισμός».

   Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Νεφελούδης είπε ότι εφόσον είναι θετική, «θα ενισχύει τη θέση που έχουμε» επισημαίνοντας, πάντως, ότι «δεν συζητάμε τίποτε σε σχέση με τη διεύρυνση των ποσοστών ή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το πλαίσιο το οποίο υπάρχει είναι επαρκές, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

   Ο γγ του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα «μπορεί να μην είναι το 100% των απόψεών μας, αλλά είναι η πρώτη φορά, που σταθεροποιεί ένα σύστημα, το οποίο ήταν τρομακτικά προβληματικό, τρομακτικά πελατειακό». «Σ' αυτό το πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή βάζει συνέχεια θέματα το ΔΝΤ. Ε, δε θα γίνει τίποτε από αυτά που λένε» τόνισε.

   Ερωτηθείς, εξάλλου, για την υπόθεση του ΟΑΣΘ και την πολυήμερη επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό το προηγούμενο διάστημα ο κ. Νεφελούδης εξέφρασε την άποψη πως «δεν θα λήξει η υπόθεση έτσι εδώ, η κίνηση που κάναμε με τον υπουργό τον κ. Σπίρτζη ήταν να μπορέσει να εκτονωθεί λίγο η κατάσταση, παρότι έχουμε μία άλλη αντίληψη, ήταν μία μέση λύση σε σχέση με το ένα μηνιάτικο».

   {Ελπίζω να αποδοθεί όλο στους εργαζόμενους, εγώ κρατάω μία επιφύλαξη για το κατά πόσο θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία η διοίκηση του ΟΑΣΘ, γιατί αυτό υπάρχει σαν θέμα» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι έως 31 Οκτωβρίου έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση του Οργανισμού να γίνει μία διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του πλαισίου χρηματοδότησης του ΟΑΣΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)