to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:41 | 13.12.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ανδρ. Ξανθός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες ήδη στον νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Ενεργοποιήθηκαν 150.000 ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας


Παρά τα προβλήματα από την «ιατρική μετανάστευση» και το brain drain, προχωρά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ, που θα φτάσουν τις 120 τον Ιανουάριο, ενώ σχεδιάζονται και κινητές μονάδες για τις απομακρυσμένες περιοχές, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τον οικογενειακό γιατρό, έναν νέο θεσμό, δοκιμασμένο στις περισσοτερες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, περίπου 2.000 (όχι ασθενείς κατ΄ ανάγκην) που ξέρουν ότι αυτός είναι ο γιατρός "επαφής" με το Σύστημα Υγείας, που έχει ευθύνη ολοκληρωμένης, ολιστικής φροντίδας της υγείας τους, αλλά και πρόληψης των ασθενειών, με εμβολιασμούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, προληπτικά τσεκ-απ. Γι' αυτούς που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, της συστηματικής παρακολούθησής τους, κλινικής, εργαστηριακής, πάντα σε συνεργασία και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Είχε νομοθετηθεί πάμπολλες φορές από την ίδρυση του ΕΣΥ, αλλά ποτέ δεν είχε προχωρήσει, ήταν μεγάλο θεσμικό έλλειμμα, που ερχόμαστε να καλύψουμε», είπε ο κ. Ξανθός.
 
«Οι ΤΟΜΥ», συνέχισε, «συμβάλλουν σε αυτό, ως αποκεντρωμένες δημόσιες δομές οικογενειακής και κοινοτικής φροντίδας, που δεν περιμένουν μόνο να πάει ο κόσμος να εξεταστεί, να γράψει τα φάρμακά του, να πάρει συμβουλές κτλ., αλλά αναπτύσσουν εξωστρέφεια, παρεμβαίνουν στην κοινότητα, στα σχολεία, σε χώρους συνάθροισης ηλικιωμένων όπως τα ΚΑΠΗ, συνεργάζονται με άλλες δομές όπως το "Βοήθεια Στο Σπίτι", κάνουν κατ' οίκον φροντίδα σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι μία άλλη φιλοσοφία, που έλειπε ως τώρα από το σύστημα Υγείας ... με ρόλο, εκτός του γιατρού, και μίας ομάδας άλλων επαγγελματιών Υγείας, νοσηλευτής, επισκέπτης Υγείας και κοινωνικός λειτουργός».
 
Για την υλοποίησή τους «αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους, τεχνογνωσία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλές πρακτικές από άλλες χώρες της Ευρώπης και λύσαμε πολύ σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε τον πρώτο δημόσιο απολογισμό, των 101 ΤΟΜΥ που λειτουργούν αυτή την στιγμή ... έχουμε ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς, 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ελάχιστο ποσοστό παραπομπών στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας που σημαίνει ότι υπάρχει στις ΤΟΜΥ επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο», συνέχισε ο ίδιος.
 
Διευκρίνισε ότι «πολίτες που είτε δεν πρόλαβαν είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους είτε γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς δεν θα αλλάξει τίποτε στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν ως σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν τον νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου ... για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».
 
Αναφερόμενος στις ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι «έχουμε λιγότερους από ότι θα θέλαμε. Η πρόβλεψη είναι για 239 δομές σε όλη την χώρα ... ο στόχος είναι τον Ιανουάριο να έχουμε φτάσει τις 120 και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η διαθεσιμότητα γιατρών και υπάρχει πρόβλημα λόγω της μείωσης της διαθέσιμης δεξαμενής γιατρών στην χώρα λόγω του brain drain και της "ιατρικής μετανάστευσης". Προσπαθούμε, με συνεχείς προκηρύξεις και ανοιχτές προσκλήσεις, να δώσουμε σε γιατρούς (παθολόγους, παιδίατρους, γενικούς γιατρούς) που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους, να έχουν μία αξιοπρεπή μισθολογική, επιστημονική και εργασιακή προοπτική». Για να ενταχθούν στο νέο σύστημα, ακόμη και επιστρέφοντας από το εξωτερικό, «θέλουν ένα περιβάλλον προβλέψιμο, βιώσιμο, που να τους δίνει την δυνατότητα να εξελιχθούν με αξιοκρατία και αξιοπρεπείς αποδοχές. Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, εξασφαλίζεται σήμερα. Είναι μία επένδυση σημαντική».
 
Εκτός των αστικών κέντρων όπου θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία ... με Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα μπορούν να απευθύνονται σε πληθυσμούς απομακρυσμένων περιοχών και σε δυσπρόσιτα μέρη».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)