to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 22.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ανδρ. Ξανθός: 239 νέες δομές υγείας σε 62 αστικές περιοχές - Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο

Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει η δημιουργία του δικτύου αποκεντρωμένων δομών του συστήματος Υγείας, με στόχο οι «δορυφόροι» των κέντρων υγείας «αστικού τύπου» να καλύψουν 62 αστικές περιοχές, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Κάθε μονάδα θα έχει πληθυσμό αναφοράς 10.000-12.000 ατόμων και θα διαθέτει τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτες υγείας.


Ήδη με την διάταξη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε η ρύθμιση-γέφυρα για όσα σχεδιάζονται στην πρωτοβάθμια υγεία, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους την επόμενη διετία ή τριετία, όπως είπε ο κ.Ξανθός. Μετά το Πάσχα, θα πάει στη Βουλή πλήρες νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικότατα την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, όπως προανήγγειλε.
 
Οι νέες αποκεντρωμένες δομές του συστήματος υγείας θα λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» των κέντρων υγείας αστικού τύπου, θα έχουν πληθυσμό αναφοράς της τάξης των 10.000-12.000 ατόμων και θα στελεχώνονται από 10 περίπου άτομα η κάθε μία, με γενικό γιατρό, παθολόγο και παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας, συνέχισε ο κ.Ξανθός.
 
Πρόκειται για κοινοτικού χαρακτήρα παρέμβαση, εκεί όπου ήταν το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ, το οποίο είναι ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, υπογράμμισε ο υπουργός.
 
Το πλάνο που υπάρχει προβλέπει ότι μέσα στο 2017 θα υπάρχει η πρώτη εφαρμογή, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί 239 δομές σε 62 αστικές περιοχές την επόμενη τριετία ή τετραετία, είπε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι δεν είναι εφικτό να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των αστικών περιοχών.
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στην γενικευμένη καινοτόμο εφαρμογή του συστήματος που αναπτύσσεται και αξιοποιείται ήδη πιλοτικά σε δομές της Πάτρας, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με σύστημα διασυνδεδεμένο και με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.
 
«Κατά την άποψη όλων των ειδικών σε θέματα πολιτικής Υγείας, το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ ήταν η ανυπαρξία οργανωμένου δημόσιου δικτύου δομών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ... ήταν ένα μεγάλο κενό εφαρμογής του νόμου του ΕΣΥ, που προέβλεπε Κέντρα Υγείας και στα αστικά κέντρα ... το κενό αυτό καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα ιδιωτικό τομέα με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, πολύ ισχυρή παρέμβαση με κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά οδήγησαν σε μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών και έκρηξη της δαπάνης», τόνισε ο κ.Ξανθός.

«Αυτό το έλλειμα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, στη λογική του οικογενειακού γιατρού που έχει πληθυσμό ευθύνης και είναι το πρώτο σημείο επαφής με το ΕΣΥ, που έχει ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων υγείας τους και διαχείρισής τους, από τον εμβολιασμό και τις προληπτικές εξετάσεις μέχρι την παρακολούθησή τους», υπογράμμισε.
 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)