to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 15.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ανδρ. Νεφελούδης: Θεατρικές οι αντιδράσεις για τα εργασιακά, από αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση

Ενώ δεν υπάρχει αντίδραση πρωτοβάθμιου σωματείου για τις αλλαγές στην απαρτία για απόφαση κήρυξης απεργίας, έχουν πάρει θέση ομοσπονδίες και δευτεροβάθμια όργανα, που είναι σεβαστή αλλά δεν έχουν καμία σχέση, υπογράμμισε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Αν ήμουν παρών στην εισβολή, πιθανώς να μη μιλάγαμε σήμερα, η συμπεριφορά τους ήταν άθλια και «αντρική» προς τη μία γυναίκα υπουργό, σημείωσε.


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε αντίδραση από Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου σε σχέση με τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στα όσα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις για απόφαση κήρυξης απεργίας, είπε ο κ. Νεφελούδης, είτε υπέρ είτε κατά.
 
Από την άλλη πλευρά, «ομοσπονδίες, δευτεροβάθμια όργανα, κτλ. ... έχουν πάρει θέση. Σεβαστό είναι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία τη λειτουργική», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «έχει πέσει πολλή υποκρισία, έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν ειπωθεί πολλά ψέμματα. Κανένα δικαίωμα απεργίας δεν καταστρατηγείται, δεν θίγεται ... μπήκαμε στη διαδικασία της συζήτησης, ακριβώς επειδή είχαν ανοίξει ζητήματα στο συνδικαλιστικό νόμο, για να μην ανοίξουν χειρότερα πράγματα».
 
«Μπήκαμε στην κουβέντα αναρύθμισης της απαρτίας για την διαδικασία διενέργειας συνελεύσεων στα επιχειρησιακά σωματεία, μόνο τοπικής εμβέλειας, όπως π.χ. ένα εργοστάσιο με 100 εργαζόμενους που έχουν σωματείο και θέλουν να αποφασίσουν την μία ή την άλλη πολιτική για απεργία. Εκεί λοιπόν, αναρυθμίσαμε το θέμα της συμμετοχής στην ΓΣ, για την απαρτία, από ένα τρίτο σε ένα δεύτερο», διευκρίνισε.
 
«Αυτή η "φοβερή" αλλαγή είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τη "θεατρική" αντίδραση, ότι κινδυνεύει η απεργία, ο συνδικαλιστικός νόμος και όλες αυτές οι αηδίες», συνέχισε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, «το κάναμε επειδή ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης με τους δανειστές, για να αποφύγουμε συζήτηση συνολικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, το lock-out, τις ημέρες που χρειάζονται για κήρυξη απεργίας, μία σειρά από αντιεργατικά και αντιαπεργιακά στοιχεία, που είχαν βάλει στην ημερήσια διάταξη άλλες κυβερνήσεις».

«Αν ήμουν παρών, πιθανώς να μην μιλάγαμε σήμερα...»
 
Για την εισβολή στο υπουργείο Εργασίας, συνέχισε ο κ. Νεφελούδης, «έχω δεχθεί κριτική για το πώς την χαρακτήρισα... δεν ήμουν παρών, είχα φροντίσει να φύγω, λόγω προβλήματος υγείας. Πιθανώς να μην μιλάγαμε σήμερα, αν ήμουν παρών σε αυτό το γεγονός. Θα έπρεπε να δούμε τι έγινε, να δούμε πώς χαρακτηρίζονται οι λοστοί, τα ρόπαλα, οι ροπαλοφόροι, η καταστροφή των εισόδων των υπουργείων, όπως έγινε σε εμάς ... λυσσώδης προσπάθεια να σπάσουν πόρτες, με λοστούς κτλ., αν δείτε φωτογραφίες θα εκπλαγείτε ... και μία άθλια ως χυδαία συμπεριφορά σε συντρόφισσες και συντρόφους, νέους σε ηλικία, στο γραφείο της υπουργού. Ακόμη και αυτή η συμπεριφορά με το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι της υπουργού, για να επιδειχθεί μία τσαμπουκαλίδικη και "αντρική" συμπεριφορά προς μία γυναίκα υπουργό».
 
«Σε μένα δεν τολμούν να κάνουν τέτοια πράγματα, γιατί τους ξέρω όλους αυτούς τους "μάγκες", έρχονται στις τριμερείς όπου είναι σε άλλο επίπεδο επικοινωνίες, γιατί τότε έρχονται να διεκδικήσουν θέματα που πρέπει να λυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ανατρέπονται μνημονιακές αντεργατικές ρυθμίσεις

«Η ρύθμιση για την προτεραιότητα των εργαζόμενων σε σχέση με άλλους πιστωτές επιχειρήσεων που πτωχεύουν θα αφορά επιχειρήσεις που πτωχεύουν από εδώ και πέρα», διευκρίνισε εξάλλου ο κ. Νεφελούδης σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
 
«Το πολιτικά σημαντικό στοιχείο», τόνισε, «είναι ότι είναι ο πρώτος μνημονιακός νόμος που ανατρέπεται και έρχονται ξανά πρώτοι οι εργαζόμενοι».
 
Εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη θέση, όπως π.χ. στην περίπτωση των super market Καρυπίδης, «μπορούν να ενεργοποιήσουν στοιχεία του προηγούμενου νόμου που είχαμε ψηφίσει, του 4488, που έχουν να κάνουν με βλαπτική μεταβολή, απλήρωτη εργασία κτλ», προσέθεσε.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)