to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 24.02.2017

Πολιτική

Ανδρ. Νεφελούδης: Για τη ΝΔ πρέπει «με κάθε τρόπο» να λειτουργούν τα Λιπάσματα άσχετα αν τιναχτεί στον αέρα όλη η Καβάλα

«Τοπικά, το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο, όρο και χωρίς καμία προϋπόθεση να λειτουργήσει το "μαγαζί" αυτό, άσχετα αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και τιναχτεί στον αέρα όλη η Καβάλα ... Να χτυπήσουμε ξύλο, χτες υπήρξε τραγικό συμβάν σε μονάδα του Ουζμπεκιστάν, με νεκρούς», σημείωσε. «Εδώ, υπάρχουν προβλήματα ... έχει διατυπώσει ενστάσεις σε αυτά το υπουργείο Εργασίας»...


Έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα στις μελέτες ασφαλείας των Λιπασμάτων στην Καβάλα, δεν μπορεί να αδειοδούνται από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και να διοικούνται από τυχαία πρόσωπα επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα υψηλής επικινδυνότητας, τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά. Την ίδια ώρα, το πολιτικό αφήγημα στελεχών, πολιτευτών και βουλευτών της ΝΔ είναι «έχει δουλειά η Καβάλα», υπογράμμισε.

Στα Λιπάσματα της Καβάλας, «υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών "σαν τα πουκάμισα" ... η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως ιδιοκτήτη ή διαχειριστή στο ΔΣ έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του (ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες). Αυτοί διοικούν μία εταιρεία που έχει αναλάβει το παραγωγικό κομμάτι των νιτρικών, που είναι υψηλής επικινδυνότητας», υπογράμμισε ο κ.Νεφελούδης.
 
«Τοπικά, το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο, όρο και χωρίς καμία προϋπόθεση να λειτουργήσει το "μαγαζί" αυτό, άσχετα αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και τιναχτεί στον αέρα όλη η Καβάλα ... Να χτυπήσουμε ξύλο, χτες υπήρξε τραγικό συμβάν σε μονάδα του Ουζμπεκιστάν, με νεκρούς», σημείωσε. «Εδώ, υπάρχουν προβλήματα ... έχει διατυπώσει ενστάσεις σε αυτά το υπουργείο Εργασίας», όπως είπε.
 
«Έχουμε εντοπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν οι μελέτες ασφαλείας των προηγούμενων εταιρειών. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτές τις μη συμμορφώσεις αυτό το "μαγαζί" εκεί, πολύ περισσότερο δεν μπορεί όλη αυτή η έντονη αυθαιρεσία να πιστοποιείται, από τη φοβία των υπαλλήλων της Περιφέρειας που για να πετάξουν το πρόβλημα από πάνω τους υπογράφουν αδειοδοτήσεις ... Δεν μπορεί παράλληλα «να αποτελεί αφήγημα των στελεχών, πολιτευτών και βουλευτών της ΝΔ στην περιοχή το πρόσχημα "έχει δουλειά η Καβάλα"», τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα», συνέχισε ο κ.Νεφελούδης, όπως το «ποια είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για αυτές τις τόσο σοβαρής επικινδυνότητας επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να είναι ένας υπάλληλος της Περιφέρειας που φοβάται τις πιέσεις που ασκούνται σε τοπικό επίπεδο και εγκρίνει πολύ "ελαφρά τη καρδία" αδειοδοτήσεις που είναι περίεργες», υπογράμμισε.

Προσέθεσε επίσης ότι «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του κ.Λαυρεντιάδη, εμπλέκεται και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ... Είμαστε σε συνεννόηση και με τη ΔΕΗ και με τη ΔΕΠΑ  ... από το ΙΚΑ έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, τις αγωγές και τις εκθέσεις συνυπευθυνότητας για τα χρέη ... με τις τράπεζες είμαστε σε επικοινωνία έχουμε δρόμο αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μόλις χτες, την εξέταση σε βάθος της αδειοδότησης της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενώ ο ίδιος ο κ.Νεφελούδης προανήγγειλε προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που αφορά στην αδειοδότηση.
 
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενέκρινε την αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ στην νεοϊδρυθείσα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και η απόφαση εκδόθηκε λίγο πριν φτάσει στην Καβάλα κλιμάκιο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τους χειρισμούς της εν λόγω Διεύθυνσης.
 
Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε ο κ.Νεφελούδης Στο Κόκκινο Καβάλας, ο «μουτζούρης» έμεινε στα χέρια του Λαυρεντιάδη, αφού φαίνεται πως τελείωσε το παιχνίδι της αλυσιδωτής περιπλοκής της λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, μέσω εργολαβικών εταιρειών, που στόχο είχε, στο τέλος, να χαθούν τα ίχνη των οφειλών της ELFE.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)