to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 12.12.2018

Κοινωνία

Ανδ. Ξανθός: Σε συνεννόηση εδώ και καιρό τα συναρμόδια υπουργεία για να δοθεί λύση στο θέμα με τα εγκαταλειμμένα παιδιά

Σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δοθεί λύση με τα παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», και «Αγλαΐα Κυριακού»


Σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δοθεί λύση με τα παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», και «Αγλαΐα Κυριακού».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός -ο οποίος σήμερα έχει συνάντηση για το θέμα με τη διοίκηση του «Αγία Σοφία» και εκπροσώπους των εργαζομένων- «θα προσπαθήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να πάμε σε ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποκλιμάκωσης αυτής της δυσκολίας, είτε αυξάνοντας τη χωρητικότητα υπαρχουσών δομών είτε διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία νέων συμπληρωματικών δομών αξιοποιώντας ενδεχομένως ευρωπαϊκούς πόρους κ.ά.».

Επίσης, «υπάρχει επικοινωνία και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι υποστηρικτικό και σε κάθε περίπτωση και οι εισαγγελείς Ανηλίκων αυτό που ζητούν -και νομίζω ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν σε αυτό- είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο ασφαλούς φροντίδας αυτών των παιδιών».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «υπάρχει έλλειμμα αντίστοιχων δομών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πρόνοιας και αυτό το πράγμα ουσιαστικά υποκαθιστά σήμερα η φιλοξενία τους στα Νοσοκομεία Παίδων». Σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι σαφές ότι αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας και όχι νοσοκομειακής περίθαλψης. Η παραμονή τους στο νοσοκομείο μετά την αρχική φάση της γνωμάτευσης για την υγεία τους, τη σωματική και την ψυχική, δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα και αντιλαμβανόμαστε την πίεση που υπάρχει στην εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων και την πίεση που ασκείται στο προσωπικό το οποίο διαχειρίζεται παιδιά τα οποία μάλιστα έχουν ιδιαιτερότητες και προέρχονται είτε από δομές είτε περιβάλλονται αρκετά προβληματικά».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγια Σοφία»

Τουλάχιστον 65 υγιή παιδιά βρίσκονται στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών φιλοξενίας, του κενού που υπάρχει στον υφιστάμενο νόμο και της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της αναδοχής, όπως δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", Δημοσθένης Κωνσταντόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αυτή τη στιγμή στο Αγία Σοφία, βρίσκονται 40 παιδιά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός αυτός έφτανε τα 55. Αντίστοιχα, ανέφερε, στο Αγλαΐα Κυριακού βρίσκονται 20-25 παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι οι κλινικές στις οποίες φιλοξενούνται τα παιδιά, η επιμέλεια των οποίων έχει αφαιρεθεί από τους γονείς τους, διαθέτουν μόνο 25 κρεβάτια ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, υπάρχει παιδί που έχει κλείσει δεκαετία στο Αγία Σοφία!

"Ξεκινάει η εφημερία χωρίς να έχουμε κρεβάτια!" Τα παιδιά που πρέπει θα νοσηλευτούν, όμως πολλές φορές αναγκάζονται λόγω απουσίας χώρου να νοσηλεύονται σε διαφορετικούς ορόφους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την λειτουργία του νοσοκομείου.

Η μακροχρόνια παραμονή παιδιών σε χώρους που προβλέπονται για νοσηλεία και όχι για φιλοξενία έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ίδια την ψυχική υγεία των παιδιών, πολλά από τα οποία, όπως λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος "εγκαταλείφθησαν από τους γονείς και εγκαταλείπονται και από την κοινωνία".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)