to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 20.07.2016

Κοινωνία

Ανδ. Ξανθός: Η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει

Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν τα φαρμακεία για την επομένη αξιολόγηση, διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας


Την κατηγορηματική θέση ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση», διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

 

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς, όπως το ιδιοκτησιακό, το ωράριο λειτουργίας, τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατέθεσε 11 φακέλους που αφορούν όλα τα θέματα τα οποία, όπως είπε, «κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα».

 

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και θα έχει ως αντικείμενο το φάρμακο και το χονδρεμπόριο και ξεκαθάρισε πως «δεν επίκειται νέα υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς», επισημαίνοντας ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση».

 

Όσον αφορά τα ΓΕΔΙΦΑ ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεσμεύτηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες, δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον και στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν, αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα, περιορισμός στην διάθεση μόνο δύο εμβαλλαγίων, κ.λπ.).

 

Για το θέμα των ανασφάλιστων, απαντώντας στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΦΣ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβαρύνει τη δαπάνη και δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές.

 

Σύμφωνα με ΠΦΣ, για το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο, που θέλει διευθέτηση, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)