to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 06.03.2019

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: Eμείς δεν έχουμε συμβούλους που είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία (βίντεο)

Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για δήθεν «δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές (…) (επειδή) ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ»


Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο την Τετάρτη 6/3 από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για  δήθεν «δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές (…) (επειδή) ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:

α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.

β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται.

γ)Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.

«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής.  Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό.  Υπάρχει ηθικοποίηση.   Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια.  Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι.  Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου.  Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

ΝΔ: αποσύρετε την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η ΝΔ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. "Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την Κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία", είπε ο Βασίλης Οικονόμου απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: " Η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς, ως ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα".

"Σήμερα έρχεστε να κάνετε ένα τεράστιο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες", είπε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας λέγοντας πως έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο NOVARTIS (σ.σ.: ΕΔΩ η ανακοίνωση της ΝΔ).

Π. Πολάκης: πόρισμα φωτιά για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

"Η κυβέρνηση κλείνει ένα φαύλο παρελθόν", δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

"Τώρα έσκασε και η δεύτερη δίωξη και έρχονται κι άλλες -και εγώ το λέω έτσι πολύ καθαρά-έχουν καθυστερήσει την παραγωγή των πορισμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει βγει ένα εξαιρετικό πόρισμα από τη Βουλή και έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Υπάρχουν πορίσματα τα οποία είναι σε εξέλιξη από το Σώμα των Επιθεωρητών. Βγήκε και το δεύτερο, γιατί πέρα από τους είκοσι τρεις διορισμούς του κυρίου Γεωργιάδη, βγήκαν άλλοι εβδομήντα τέσσερις διορισμοί με την ίδια συμμορία να είναι από πίσω, με άσκηση πάλι κακουργημάτων, θέμα το οποίο έχουν θάψει ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, STAR κ.λπ. Έρχεται και το πόρισμα, απ' όσο ξέρω, του διαχειριστικού ελέγχου και της διαφημιστικής δαπάνης και όλων των υπόλοιπων και πραγματικά ταιριάζει χρονικά η στιγμή, ότι κλείνουμε αυτό το φαύλο παρελθόν και πάμε σε έναν νέο Οργανισμό που θα είναι πραγματικά ο Οργανισμός Επιδημιολογικής Επιτήρησης της χώρας", είπε ο κ. Πολάκης.

"Πέσατε από τον Υμηττό;"

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος στη νομοθετική παρέμβαση για τις ιδιωτικές κλινικές, υπογράμμισε ότι μπαίνει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο. Ιδίως για τις εργασιακές σχέσεις, υπογράμμισε, ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πλέον με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. "Μπορούν να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ότι τότε έκαναν έξι μήνες ή οχτώ μήνες ή δέκα μήνες απλήρωτοι χωρίς κανέναν έλεγχο από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, γιατί είχε κλείσει η στρόφιγγα λόγω των οριζόντιων περικοπών από τον ΕΟΠΥΥ; Την ίδια στιγμή που κλείνατε τη στρόφιγγα σε κλινικές που παρήγαγαν εργασία, αυξάνατε από τα 10 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια τις δαπάνες για τα επιθέματα και από τα 11 εκατομμύρια πήγατε στα 48 εκατομμύρια για τις κολοστομίες. Ξεχνιούνται αυτά; Γιατί δεν τα λέτε; Είναι λες και πέσατε στον Υμηττό προχτές!", είπε ο Παύλος Πολάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)