to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 19.12.2019

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: Δεν πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ

«Σήμα» προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πιλοτικών» ΣΔΙΤ σε 3 νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.


«Το Δημόσιο Σύστημα, αυτή η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, εξακολουθεί να έχει ηγεμονική κοινωνική επιρροή», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τόσο την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία συνολικά, όσο και συγκεκριμένα, την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί «πιλοτικών» ΣΔΙΤ σε 3 νοσοκομεία.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού:

«Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) σε 3 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Κατ’αρχήν είναι ενδιαφέρον το γεγονός  ότι την ανακοίνωση του προγράμματος  δεν την κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας αλλά  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.  Ίσως γιατί θέλει να δώσει το «σήμα» προς τους ενδιαφερόμενους  επενδυτές (επιχειρηματίες υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, αλλά και για να στείλει ένα «μήνυμα» αποφασιστικότητας. Επειδή  καταλαβαίνει πολύ καλά ότι είναι μια κίνηση  πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανακοινώνοντας  τις ΣΔΙΤ  στα νοσοκομεία, ο κ. Μητσοτάκης  απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε»! Προφανώς το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα και η «ανατριχίλα» δεν θα αφορά την αντιπολίτευση  (που υποτίθεται ότι έχει ιδεοληψίες με τον κρατικό τομέα της υγείας)  αλλά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την κοινωνική πλειοψηφία. Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες  , αλλά στην εκχώρηση των «φιλέτων»  του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα  και  στη δημιουργία «ζωτικού χώρου» κερδοφορίας  για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα .

Η απάντηση σ’ αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Η «γραμμή» των ιδιωτικοποιήσεων  στην υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ, στην ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο. Το  Δημόσιο Σύστημα, αυτή η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, εξακολουθεί να έχει ηγεμονική κοινωνική επιρροή. «Θεματοφύλακας» της δωρεάν και δημόσιας υγείας δεν είναι ο Υπουργός Υγείας , όπως επαίρεται, αλλά οι έντιμοι και αφοσιωμένοι υγειονομικοί, η κοινωνία των πολιτών, οι σύλλογοι των ασθενών, οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)