to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 30.06.2022

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: Ανεύθυνη και υψηλού ρίσκου η κυβερνητική πολιτική (βίντεο)

“Παρακολουθούμε, περιμένουμε την κορύφωση του 4ου επιδημικού κύματος, δε θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος λήψης νέων μέτρων”. Πρόκειται για μία “ανεύθυνη και υψηλού υγειονομικού ρίσκου γραμμή” σύμφωνα με τον κ. Α. Ξανθό ο οποίος ωστόσο επικαλέστηκε τεκμηρίωση διεθνών οργανισμών και τις τοποθετήσεις εγνωσμένου κύρους επιστημόνων για την συγκεκριμένη μομφή


“Θα καταψηφίσουμε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επί της αρχής και στο σύνολό του” ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του σήμερα στην Ολομέλεια ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός, ενώ εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης λέγοντας “Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται και να διαιωνίζεται μια αποτυχημένη συνταγή η οποία οδήγησε τη χώρα σε υγειονομική τραγωδία” αναλύοντας όλες τις επιμέρους διαστάσεις της αποτυχημένης διαχείρισης και καταθέτοντας μια σειρά μέτρων στην προοπτική μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής.

“Η κυβέρνηση παρακολουθεί μοιραία κι άβουλη αντάμα την εξέλιξη αυτής της περιόδου” τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρώην Υπουργός Υγείας παραθέτοντας την δήλωση του κου Πλεύρη χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο οποίος είπε: “Παρακολουθούμε, περιμένουμε την κορύφωση του 4ου επιδημικού κύματος, δε θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος λήψης νέων μέτρων”. Πρόκειται για μία “ανεύθυνη και υψηλού υγειονομικού ρίσκου γραμμή” σύμφωνα με τον κ. Α. Ξανθό ο οποίος ωστόσο επικαλέστηκε τεκμηρίωση διεθνών οργανισμών και τις τοποθετήσεις εγνωσμένου κύρους επιστημόνων για την συγκεκριμένη μομφή.

Στη συνέχεια ο κος Ξανθός, αναφερόμενος στις γνωστές και δημόσια κατατιθεμένες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία, άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατηγορώντας την ότι είναι εμμονικά προσηλωμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα ενάντια στο κράτος και μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών, ενώ δεν αξιοποιεί το θεμελιώδες δίδαγμα της πανδημίας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε σε μία πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων με βάση την οποία δηλώνεται ρητά ότι υπερχρεώνουν οι ιδιωτικές κλινικές τον ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες. “Ο ιδιωτικός τομέας έχει το γονίδιο της προκλητής ζήτησης και της σπατάλης πόρων” είπε ο κος Ξανθός θυμίζοντας μετρήσεις του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν την υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας.

“Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ενισχύει την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και επιβαρύνει διαρκώς τις τσέπες των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Ξανθός εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων λέγοντας: “Οι ακάλυπτες ανάγκες, αυτός ο σκληρός δείκτης στον τομέα της υγείας, έχει τριπλασιαστεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας, από το 8% πήγε στο 24%.”

Παρακάτω αναφέρθηκε στην επιμονή της τιμωρητικής κυβερνητικής τακτικής στο μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ καθώς μάλιστα τα υπερμεταδοτικά στελέχη προσβάλλουν και τον εμβολιασμένο πληθυσμό, οι ίδιοι οι υγειονομικοί υφίστανται μια κοινωνικά βάρβαρη αποστέρηση εργασίας και το δημόσιο σύστημα έχει μεγάλη ανάγκη το ανθρώπινο δυναμικό. Ο κος Ξανθός ζήτησε “να επιστρέψουν χθες” στις θέσεις εργασίας τους οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε να κάνει μια αποτίμηση της στρατηγικής της στη διαχείριση της μείζονος υγειονομικής κρίσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκρότησε και παρουσίασε δημόσια την ειδική έκδοση “Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας”.

Τέλος, ο κος Ξανθός αναφέρθηκε στην τροπολογία την οποία κατέθεσε σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Υγείας κ. Δώρα Αυγέρη και τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής κο. Γιώργο Ψυχογιό, η οποία αφορά τη μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων στο πρόγραμμα Philos II για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών, καθώς η Κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε σε μια δραματική περικοπή των απολαβών των συμβασιούχων κατά 45% με αποτέλεσμα να προκληθεί, μεταξύ άλλων, και κύμα παραιτήσεων. Ταυτόχρονα, η έωλη μισθολογική περικοπή υποσκάπτει την εφαρμογή του προγράμματος προστασίας της υγείας μιας ομάδας ειδικής ευαλωτότητας και αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Πιστεύω πως χρειαζόμαστε μια συνολική αλλαγή πορείας και νέες πολιτικές προτεραιότητες που θα θέσει μια προοδευτική κυβέρνησης. Είναι επείγον πια για να διασωθεί το ΕΣΥ και η Δημόσια Υγεία!" κατέληξε στην σημερινή του ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κος Ξανθός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)