to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανδ. Παπανδρέου, 1975: Ο τεχνοκράτης δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή

Ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνοκράτης αλλά να έχει και αξίες


Με αφορμή το πώς ο Μητσοτάκης και οι συστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όχι την επιστημονική προσέγγιση αλλά τους επιστήμονες για να επηρεάσουν την κοινωνία και να ανακατανέμουν εξουσίες και μερίδια αγοράς υπέρ των συμφερόντων που εκφράζουν, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1975 μίλησε για την ανάγκη της νέας Ελλάδας που θα χρησιμοποιεί τη γνώση των  τεχνοκρατών, όχι για τους λίγους και ισχυρούς αλλά για τις ανάγκες των πολλών, με αξίες ανθρωπισμού αλλά και με το πολιτικό όραμα μιας άλλης κοινωνίας και Ελλάδας... με ανάπτυξη και δικαιοσύνη, με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά...

Το πρόβλημα σήμερα δεν εστιάζεται μόνο στα μέτρα προφύλαξης αλλά στη σιωπή για χρόνιο στοίβαγμα και το ανεξέλεγκτο εισροών όλη την προηγούμενη περίοδο. Πολύ περισσότερο για την εγκατάλειψη όλο το καλοκαίρι στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η επίπτωση στην οικονομία, τη μεσαία τάξη, τον πρωτογενή τομέα και τις δυνάμεις της εργασίας δεν αντιμετωπίζεται με την επιδότηση της αναστολής, αλλά στήριξης με κανόνες της παραγωγικής και κοινωνικής βάσης.

Ίσως είναι ευκαιρία λοιπόν ορισμένοι επιστήμονες που κατά κόρον προβάλλονται από την κυβέρνηση στα συστημικά μέσα για τη διαχείριση της πανδημίας να εντρυφήσουν στο απόσπασμα της ομιλίας του Ανδρέα όταν συμβούλευε πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνοκράτης αλλά να έχει και αξίες:

«Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει θέση μέσα στην κοινωνική δομη. Είναι πληρωμένο χέρι.. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη για να σου κάνει τη δουλειά... Λοιπόν η λέξη τεχνοκράτης δεν είναι ουδέτερη λέξη...» (Ανδρέας Παπανδρέου προς αντιπροσώπους κλαδικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στις 10/7/1975).

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)