to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 17.03.2020

Πολιτική

Ανδ. Νεφελούδης: Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει αναλώσιμα εν μέσω πανδημίας

«Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποτραπούν τα αντεργατικά σχέδια, για να πειθαρχήσουν όλοι στις ανάγκες και στην σοβαρότητα των στιγμών»


Aναλυτικά το σχόλιο του Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας:

Η συνήθεια, οι εργαζόμενοι να αποτελούν τα αναλώσιμα ακόμα και της πανδημίας, φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί.

Πολύ περισσότερο όταν δεν γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι, όταν το ΣΕΠΕ δεν έχει κατεύθυνση και όταν έχεις ένα Υπουργείο, κατέυφημισμό Εργασίας, στην ουσία υπηρέτη των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο μέτρο που έβγαλε για τον κορωναιό αυτό το Υπουργείο, με υπογραφή Στρατινάκη, ήταν η άρση της υποχρέωσης των εργοδοτών για αναγραφή των υπερωριών των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε πως όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, αναρτήθηκαν περί τις 1 και πλέον εκατομμύριο υπερωρίες. Οι δικαιολογίες και σήμερα, οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποίησαν οι εργοδότες του ΣΕΒ για να τεκμηριώσουν την εναντίωση τους στο μέτρο, σήμερα ο Βρούτσης με αφορμή τον κορωναιό τους έκανε το χατήρι.

Και οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι είπαμε είναι τα αναλώσιμα, τώρα της πανδημίας, προηγούμενα της κρίσης. Οι εργοδότες να είναι καλά και οι νεοφιλελεύθεροι, τύπου «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» που πρώτος
προσέτρεξε να μειώσει για 3 μήνες τους μισθούς των εργαζομένων του.

Στην ανακοίνωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουμε, φοβούμαι προφητικά, αν δεν αρθούν όσα έχουν ήδη δεί το φως της δημοσιότητας, «η πανδημία να μην γίνει η «ευκαιρία» για την κτυβέρνηση και τον ΣΕΒ για την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας».

Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποτραπούν αυτά τα σχέδια, για να πειθαρχήσουν όλοι στις ανάγκες και στην σοβαρότητα των στιγμών.

Στον εργασιακό χώρο ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού τομέα, όπως αναδεικνύεται από τα ρεπορτάζ, γίνεται ο κακός χαμός.

Ο χώρος των ταχυδρομικών υπηρεσιών, διανομή και διαλογή, δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις.  Ο χώρος λειτουργεί σαν υγειονομική βόμβα και είναι ο χώρος που ενεργοποιείται ο πρόεδρος του ΣΕΒ κος Φέσσας, χώρος όμως εργοδοτικά ανοργάνωτος, τυχαία; 

Η ασυνειδησία φτάνει μέχρι του σημείου να μετακινούνται δέματα από Ιταλία και άλλες πληγείσες πολύ πιό έντονα χώρες. Τα ΜΑΠ ανύπαρκτα και κάποιοι εργοδότες έχουν το θράσος, μέσα στην πανδημία, να προχωρούν ακόμη και σε απολύσεις.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το ρεπορτάζ του Left.gr: Δεν «μένουν σπίτι», παραμένουν απροστάτευτοι

Ο χώρος των εργαζόμενων στην διανομή της εστίασης επίσης, ενας χώρος παραδοσιακά παραβατικός, κυρίως σε ότι αφορά συνθήκες υγείας και ασφάλειας, τώρα πολύ περισσότερο. Το προσχηματικό επιχειρηματικό εγχείρημα της WOLT αφήνει έκθετους όσους εργάζονται για αυτήν.

Τα ΜΑΠ δίδονται σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ στις υπόλοιπες επαφίενται στον πατριωτισμό των ίδιων των εργαζομένων, όσα νομοθετείσαμε με τον 4611/19 σπανίως εφαρμόζονται γιατί δεν υπάρχει κανείς έλεγχος πιά, ελέω Βρούτση που δεν νοιάζεται.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Διανομείς freelancers, στους δρόμους της Αθήνας

Ο χώρος των επισκευών στα ξενοδοχεία απολύτως ανεξέλεγκτος, τα συνεργεία εργάζονται, σύμφωνα με καταγγελίες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας σε όλη την Ελλάδα, ο κίνδυνος απίστευτα μεγάλος.

Ο χώρος των σούπερ μάρκετ, ένας χώρος που η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 700%, όπου η εντατικοποίηση της δουλειάς (διεύρυνση λειτουργίας, αύξηση ωραρίου, Κυριακάτικη λειτουργία κλπ) με πρόσχημα τον κορωναιό έχει διαλύσει τους εργαζόμενους ενώ δεν γίνεται λόγος για το αυτονόητο.

Δηλαδή να προχωρήσουν οι εργοδότες σε διευθέτηση ωραρίου, σε αντίστοιχη διεύρυνση του προσωπικού, να πάρουν έστω και με ορισμένου χρόνου συμβάσεις προσωπικό για να καλυφθούν οι πρόσθετες, πρόσκαιρες, ανάγκες.

Να επισημάνουμε ότι αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν αυτόν τον χώρο πρέπει να είναι έκτακτες και να αποσυρθούν, όταν με το καλό θα τελειώσει η πανδημία. Ο χώρος των Τραπεζών και των εργολαβικών εισπρακτιών εταιρειών.

Πρέπει κάποιος να τους συστήσει κανόνες υγείας και ασφάλειας καθώς επίσης στις εισπρακτικές να δείξουν την προσήκουσα ευασθησία για το διάστημα που είναι σε καραντίνα όλη Ελλάδα και να μην ενοχλούν τουλάχιστον τώρα τους έγκλειστους πολίτες, ακόμα και τους ασθενούντες.

Όλα τα παραπάνω για μας είναι στην πρώτη γραμμή των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, αν πράγματι ενδιαφέρεται στην ουσία τόσο για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, όσο και για τους εργαζόμενους.

Γιατί εκτός από τον χώρο του Δημοσίου υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας για τους εργαζόμενους, που χρειάζεται ειδική μέριμνα και προστασία. Η δική μας συμβολή απεριόριστη, χωρίς όμως να κλείνουμε τα μάτια στην ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιός εργοδοτικής ασυδοσίας με κυβερνητική κάλυψη

Η στρατηγική μας αντίληψη είναι πως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, χωρίς να υποστεί ζημιά η επιχειρηματικότητα, αλλά και η εργασία, χωρίς να χαθεί ούτε μιά θέση εργασίας, χωρίς να τσακιστεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.

Με την γενναία οικονομική στήριξη και συνδρομή του Κράτους που πρέπει να αναλάβει το κόστος για τις κλειστές επιχειρήσεις, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους εκεί.

Εδώ θα αναδειχθεί ο ρόλο του κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για αυτό, με την εξοικονόμηση του «μαξιλαριού» των 37δις, ευκαιρία είναι η νέα κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για να στηρίξει την οικονομία και την εργασία.

Θέλει;

Θα φανεί. Θα παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, κατά κύριο λόγο στο πεδίο της εργασίας και να είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι ότι θα είμαστε, άγρυπνα, κοντά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)