to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 02.05.2020

Πολιτισμός

Ανδ. Νεφελούδης: Λύση τώρα στο θέμα των καλλιτεχνών

«Όχι άλλα ψέματα και απάτες»


Αναλυτικά η δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη (2/5/20):

«ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ, ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η κυβερνηση κατά την προσφική της τακτική, αντί να σκύψει στα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί και να τα επιλύσει, προσφεύγει για μιά ακόμα φορά στα ψέματα και στις απάτες σε βάρος ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων.

Αυτή την φορά διπλά θύματα αυτής της άθλιας πρακτικής (αγνόηση, αποκλεισμός, αδράνεια, ψέματα, απάτη) έπεσε το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικών κλάδου, του τομέα του πολιτισμού. Του τομέα που λιγότερο ή περισσότερο «ευθύνεται» για το επίπεδο και την ψυχή ενός ολόκληρου λαού. Βέβαια αυτά για τους άριστους αγράμματους που μας κυβερνούν είναι άγνωστες λέξεις.

Σχεδόν στο σύνολο τους οι επαγγελματίες του χώρου, που έχουν χτυπηθεί πιό πολύ από όλους τους κλάδους από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι οι μόνοι τελικά που κατά 90% δεν έχουν κανένα βοήθημα από την προβληματική κυβέρνηση που μας κυβερνά.

Προβληματική διότι αντί να επιλύσει προβλήματα, λόγω ανικανότητας πνίγεται σε μιά κουταλιά νερό.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που ετοίμαζαν καλλιτεχνικές εργασίες για την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο, για όσους, που είναι πλειοψηφία, που δουλεύουν με ίδια μέσα (επαγγελματίες, με μπλοκάκι, με τίτλους κτήσης κλπ) χωρίς την έννοια της εξαρτημένης εργασίας, για όσους είχαν αρχίσει συνεργασίεςή και πρόβες και δεν είχαν ακόμη υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις τους.

Αυτοί, από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δουλειάς, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι χωρίς ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση και χωρίς δουλειά και ούτε άμεση προοπτική για δουλειά, έχοντας απένατι τους ανίκανους που δεν ενδιαφέρονται να βρούν λύση.

Λύση όμως υπάρχει και είναι η ίδια που εφαρμόστηκε μετά από προτροπή μας και για άλλα σωματεία (τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ) που σε πρώτη φάση τα κυβερνητικά σαίνια τους ειχαν εξαιρέσει.

Να εφαρμοστεί λοιπόν η ίδια μεθοδολογία και για όσα τους χρωστούν και για την συνέχεια. Δηλαδή η πιστοποίηση ότι πράγματι είναι επαγγελματίες του χώρου να γίνει από τα μητρώα του πρωτοβάθμιου σωματείου με την διασταύρωση των ατομικών στοιχείων τους  από τον ΑΦΜ. Τόσο απλά, τόσο εύκολα και τόσο αποδοτικά για τους ίδιους. Η πλατφόρμα στο Υπουργείο για να υποδεχθεί αυτή την επιλογή υπάρχει.

Ας κάτσει λοιπόν ο Πέτσας να δουλέψει και λίγο δημιουργικά, να λύσει προβλήματα, εδώ είμαστε εμείς για τις απαραίτητες υποδείξεις και ας σταματήσει να παριστάνει τον Εθνικό μας Πινόκιο.

Όχι τουλάχιστον σε βάρος επαγγελματικών κλάδων. Απλώς να του πω γιατί είναι άσχετος με ότι έχει να κάνει με εργασιακά και άλλα και επειδή είχα ασχοληθεί προσωπικά με την προσπάθεια να γίνει κλαδική σύμβαση στο θέαμα και ακρόαμα.

Να τον πληροφορήσω λοιπόν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2013 ότι ο και τότε Υπουργός Εργασίας Βρούτσης, είχε επιτρέψει να διαλυθεί το κλαδικό εργοδοτικό σωματείο ώστε να μην μπορεί ο κλάδος να υπογράφει κλαδικές συμβάσεις. Εργαστήκαμε σκληρά για να συσταθεί εκ νέου η εργοδοτική οργάνωση, αλλά δεν προλάβαμε γιατι ενέσκηψε η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και των συλλογικών πινόκιο που εκπροσωπεί ο Πέτσας.

Ιδού λοιπόν αν πράγματι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα ποιά είναι η λύση. Τα λόγια και τα ψέματα είναι περιττά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)