to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 14.07.2017

πηγή: kokkinokavalas.gr

Οικονομία

Ανδ. Νεφελούδης: Η απόφαση του Δικαστηρίου αλλάζει το τοπίο στην υπόθεση του εργοστασίου λιπασμάτων

Γράφει ο Κώστας Φιλίδης - «Η Δικαιοσύνη, στην περίπτωση των εργαζομένων στα λιπάσματα, δεν έδειξε ολιγωρία. Η χθεσινή ημέρα είναι ιστορική, διότι αλλάζει τελείως το τοπίο στην υπόθεση της λειτουργίας του εργοστασίου και της απόλυτης παραβατικότητας της ELFE», δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας


Επισήμανε, δε, ότι πέρα από την επιτυχία του επαναχαρακτηρισμού ως εργαζομένων των παράνομα απολυμένων, «το πιο ουσιαστικό σημείο της απόφασης είναι ο χαρακτηρισμός των εταιρειών ως “παρένθετων” της ELFE, γεγονός που είναι σημαντικό για την πορεία της υπόθεσης».

Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, τόνισε ότι «δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί την υπόθεση και να διερευνά τρόπους για να λήξει οριστικά η παραβατικότητα στο εργοστάσιο. Ένας από τους λόγους που αναθερμάνθηκε η υπόθεση, όταν αποχώρησε η ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ, ήταν η αγωγή συνυπαιτιότητας που κατέθεσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε βάρος και των τριών εταιρειών για τα χρέη προς το κράτος, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ κλπ».

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της PFIC, είπε πως ο διευθυντής της εταιρείας, Αλέξανδρος Γιαννίκος, «αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληπτική ικανότητα για τα ουσιαστικά θέματα που θίγει η δικαστική απόφαση. Μια απόφαση που δικαιώνει απολύτως και την έκθεση αγωγής συνυπευθυνότητας που κατέθεσε κατά αυτών των εταιρειών το ΚΕΑΟ».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχει περάσει 1,5 χρόνος, δίχως να έχει γίνει κάτι που να αλλάξει την κατάσταση, είπε: «Καταλαβαίνω την αγωνία και την αδημονία των εργαζομένων. Είμαστε σε φάση που, πλέον, σε θέση άμυνας βρίσκεται το παραβατικό σύστημα που λειτουργεί στο χώρο του εργοστασίου. Είδατε την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΠΑ (σ.σ. εννοεί την απόφαση για παύση προμήθειας φυσικού αερίου, λόγω χρεών), καθώς και την άμυνα της εταιρείας για να μην πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά στη ΔΕΠΑ. Γίνονται συντονισμένες κινήσεις στην κατεύθυνση της επανόδου απόλυτης νομιμότητας στο εργοστάσιο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και της πόλης της Καβάλας.

Αναλαμβάνει το ΣΕΠΕ

Βάσει της απόφασης, οι 56 πρέπει να επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 4 που δικαιώθηκαν προ ημερών δεν γίνονται δεκτοί από τις εταιρείες, κι ότι υπάρχουν παραιτήσεις ατόμων που προσελήφθησαν για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους. Στην ερώτηση τι θα πράξει το Υπουργείο, απάντησε, λέγοντας πως «το χθεσινό μήνυμα της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, είχε το νόημα ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ετοιμάζεται να επέμβει, διότι οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις. Θα ελέγξουμε την εφαρμογή τους με όλα τα όργανα που έχουμε στη διάθεσή μας, με βασικότερο το ΣΕΠΕ».

Κακώς δόθηκε άδεια

Ο κ. Νεφελούδης επισήμανε, επίσης, ότι «δεν ξεχνάμε πως σήμερα λειτουργούν με δικαστική άδεια, δίχως άδεια λειτουργίας και μελέτες ασφάλειας του εργοστασίου. Δημοσίως επέκρινα τον εισηγητή του ΣτΕ γι’ αυτήν την απόφαση, ως προς το σημείο που αναφέρει ότι “δεν υφίσταται περιβαλλοντικό πρόβλημα”, διότι το Υπουργείο Εργασίας, και δι’ εμού και δια της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, είχε καταθέσει στον εισηγητή ολόκληρη έκθεση όλων των προβλημάτων και των κινδύνων που προκαλούνται στο περιβάλλον από τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Δεν στηρίχθηκε σε κανέναν νόμο. Ήταν μια έωλη εκτίμησή του εισηγητή».

Οσονούπω το πόρισμα για Μαρκόπουλο

Τέλος, αναφερόμενος στον τρόπο που λειτούργησε η Αντιπεριφέρεια Καβάλας στην υπόθεση του εργοστασίου, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει θέμα με τους πολιτειακούς παράγοντες της Καβάλας». Γνωστοποίησε, δε, ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και σύντομα θα βγει το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τόσο για τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Μαρκόπουλο, διότι δεν εκτέλεσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, όσο και για τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εξέδωσαν την άδεια.
 

Αλ. Χαρίτσης - Έφη Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί λογικές που κινούνται εκτός νομιμότητας»

Σχετικά με το ζήτημα της Βιομηχανίας Φωσφορούχων Λιπασμάτων Καβάλας, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτσης, δήλωσαν την Πέμπτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί λογικές που κινούνται εκτός νομιμότητας, παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου θέτουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρεί την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και σέβεται την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Πρακτικές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση θα βρίσκονται αντιμέτωπες με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)