Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή του συνέντευξη στον Ενικό απέδειξε πόσο τις ρητορικές του δεινότητες ξεγλιστρώντας με ευφυολογήματα  από ερωτήσεις δημοσιογράφων και εκπαιδευτικών, αναδιατυπώνοντας και στρέφοντας τις απαντήσεις με δεξιότητα συχνά κατά των συνομιλητών του με ύφος που παρέπεμπε πιο πολύ σε Γεωργιάδη παρόλο που διατηρούσε κάποια κομψότητα και μια πιο σοφιστικέ ορολογία όπως συνάδει με το κύρος ενός καθηγητή Πανεπιστημίου που θήτευσε σε πλήθος κυβερνητικών θώκων.

Αναφορικά με τις απολύσεις δεσμεύτηκε, μετά από τις επανειλημμένες πιέσεις εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων ότι δεν θα υπάρξουν, παρόλο που στην αρχή της εκπομπής επιχείρησε να αποφύγει να δώσει μια σαφή απάντηση προφασιζόμενος ότι ελλοχεύει πολιτική σκοπιμότητα στην ερώτηση αυτή, που έχει ως στόχο  να δημιουργήσει «πολιτική αντιπαλότητα» στη συγκυβέρνηση.

Παρουσίασε την αναμενόμενη μέχρι χθες επίσκεψη της τρόικα, ως τελευταία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. «Τ' Άι Γιαννιού θα βγει με πρόεδρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε ότι στηρίζει τα πάντα ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ που δεν τον είχε ψηφίσει! Έδωσε υποσχέσεις για διενέργεια συσσιτίων για παιδιά, εκθειάζοντας παράλληλα, την κυβέρνηση που κατάφερε να κρατήσει τις δομές ανοικτές. Τώρα ποιες δομές εννοεί μετά από το λουκέτο που έβαλε η μνημονιακή πολιτική σε 1000 σχολεία, ή το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, στο οποίο πρωτοστάτησε και ο ίδιος ως υπουργός υγείας, δεν γνωρίζουμε. Αναμάσησε τα γνωστά περί συνευθύνης των συνδικαλιστών και επιχείρησε να εξωραϊσει την πρόταση για εθελοντική εργασία των εκπαιδευτικών, με μισθό 300 ευρώ.

Αποκορύφωμα στον ακροδεξιό του κατήφορο των τελευταίων χρόνων, οι δηλώσεις του για την Χ.Α. και τη διενέργεια ακτιβισμών, την οποία παρόλο που επισταμένα ρωτήθηκε ούτε ανασκεύασε, ούτε πήρε πίσω αποφεύγοντας επιδεικτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εγκληματική, για την φασιστική οργάνωση που διώκεται και τα κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή για το λόγο, αυτό. Περιορίστηκε πολύ προσεχτικά, να προσθέσει ότι περιλαμβάνει και «κάποιους» εγκληματίες. Παράλληλα φρόντισε να μας θυμίζει το αντιδικτατορικό του παρελθόν συχνά, πυκνά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Δεν ζούμε με τις διαδικασίες κ. υπουργέ

Τέλος το στρίμωγμα του κ. Λοβέρδου από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη ήταν τόσο πιεστικό που αναγκάστηκε ο υπ. Παιδείας να πει ότι κανείς δεν θα απολυθεί (εμμέσως πλην σαφώς πάντα) και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ ούτε λίγο, ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι του χρωστάει και χάρη που δεν τον απέλυσε. Ο κ. Κοτσιφάκης παρά τις συγκολλημένες επιθέσεις και την αμφισβήτηση του ρόλου του από τον υπ. Παιδείας επέμεινε ότι «κανείς δεν έχει απολυθεί, αλλά μερικοί είναι χωρίς μισθό, διεκδικώντας μετά από 16 μήνες διαδικασίες να πληρωθούν!!! Δεν ζούμε με τις διαδικασίες κ. υπουργέ!». Εντυπωσιακό στοιχείο του διαλόγου τους ήταν ότι ο υπουργός διαρκώς πήγαινε σε προσωπικό επίπεδο τη συζήτηση ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σε συλλογικό.

Στην πραγματικότητα η μόνη συνεισφορά του υπ. Παιδείας στη συζήτηση ήταν η εξομάλυνση του ακραίου λόγου του κ. Φορτσάκη για την επιβολή της νομιμότητας όπως η κυβέρνηση την αντιλαμβάνεται. Χρησιμοποιώντας αντί για τις αιτιάσεις του κ. Φορτσάκη για το προληπτικό κλείσιμο των σχολών «μας το ζήτησαν οι Κοσμήτορες» και την αντίληψη του για το «χρέος του πρύτανη που είναι να προστατευθούν οι σχολές από τους εισβολείς καταληψίες» και τις γνωστές μειοψηφίες, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα για το Πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο κάλυψε για άλλη μια φορά τον πρύτανη για τις πρακτικές του παρά τα επεισόδια που δημιούργησε απρόκλητα η αστυνομία και την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των φοιτητών έξω από το Πολυτεχνείο.

Δεν μένει παρά να χειροκροτήσουμε τη συνεισφορά αυτή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, να εφευρίσκει πιο έξυπνα τεχνάσματα, πιο όμορφα επιχειρήματα και νέους όρους να διασκεδάσει την μπρουτάλ εκδοχή της «επιβολής της νομιμότητας» της.