to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 19.06.2014

Πολιτική

Ανδ. Ανδριανόπουλος: Την ώρα που «έσκιζαν τα μνημόνια», έδιναν εγγυήσεις στους δανειστές!

«Η αξιοπιστία της οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας βγάζει μάτια κι’ ο καθένας κατανοεί πως βλέπουν τις ελληνικές ελίτ στο εξωτερικό» σχολιάζει ο πρώην υπουργός για τις δεσμεύσεις Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου στους δανειστές


Ακόμα και ο (γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους) πρώην υπουργός θέτει θέμα αξιοπιστίας για την «πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας» με αφορμή την επιστολή των Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου προς την τρόικα διά της οποίας παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου

Με επιστολή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, με τις υπογραφές Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, υπέβαλε το σχετικό αίτημα (σσ εξασφάλισης οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ) διαβεβαιώνοντας την κα Λαγκάρντ, ως υπεύθυνη αποδέκτη του σχετικού εγγράφου, για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την αιτούμενη χρηματοδότηση». Ο πρώην υπουργός σχολιάζει σκωπτικά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας ο Α. Σαμαράς «έσχιζε τα Μνημόνια» και έβαζε «τέλος στις δεσμεύσεις». Θυμίζουμε ότι την συγκεκριμένη επιστολή, με την οποία παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου, είχε αποκαλύψει η «Αυγή». Η επιστολή προς την τρόικα, με τις υπογραφές Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου ήταν συνημμένη στην έκθεση του ΔΝΤ και είχε ημερομηνία 14 Μαΐου εντός δηλαδή της προεκλογικής περιόδου, όταν ο πρωθυπουργός «έσκιζε τα μνημόνια» υπό το φόνο της εκλογικής ήττας.

 
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Ανδριανόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Η συζήτηση για νέες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές μας

Με βάση τις ίδιες τις καταστατικές διατάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (αρθρ. 6) μια χώρα, προκειμένου νε εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τον οργανισμό αυτό, υποχρεούται να υποβάλει μία Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) περιγράφοντας τις πολιτικές που θα εφαρμόσει προκειμένου να εγκριθεί το σχετικό της αίτημα (βλ σχετικά την εξαιρετική ανάλυση της Cheryl Payer, The Debt Trap: International Monetary Fund and the Third World. Monthly Review Press, 1975). Η Ελλάδα, με τις υπογραφές Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, υπέβαλε το σχετικό αίτημα (Letter of Intent) διαβεβαιώνοντας την κα Λαγκάρντ, ως υπεύθυνη αποδέκτη του σχετικού εγγράφου, για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την αιτούμενη χρηματοδότηση. Τονίζεται μάλιστα στο έγγραφο «πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει οποιαδήποτε μέτρα θα χρειασθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αν οι συνθήκες μεταβληθούν».

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως το σχετικό έγγραφο υπεβλήθη από την οικονομική – αλλά και πολιτική - ηγεσία της χώρας την ίδια ώρα που οι ίδιοι διαβεβαίωναν την ελληνική κοινωνία πως «έσχιζαν τα Μνημόνια» και πως «δεσμεύσεις τέλος». Η σχετική αξιοπιστία βγάζει μάτια κι’ ο καθένας κατανοεί πως βλέπουν τις ελληνικές ελίτ στο εξωτερικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)