to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 18.07.2022

Κοινωνία

Αναζωπύρωση στο Ρέθυμνο: Ολονύκτια μάχη με θυελλώδης ανέμους - Υπό έλεγχο το βόρειο τμήμα

Δεν μπορούν να επέμβουν εναέρια μέσα - Στο σημείο δρουν μόνο επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Πρόκειται για αναζωπύρωση σε σημείο της φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο και κατευθύνεται σε ζώνη που δεν έχει καεί από Μέλαμπες προς Σαχτούρια (ενημέρωση: Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στα Σαχτούρια)


Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο νότιο αλλά και στο βόρειο μέτωπο του Ρεθύμνου αφού η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει για τέταρτο 24ώρο την καταστροφική της μανία. Στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται μόνο επίγειες δυνάμεις, με τις ρίψεις νερού να ξεκινούν και πάλι με το πρώτο φως της αυριανής ημέρας εφόσον οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, το επιτρέψουν.

Συναγερμός σήμανε ξανά στο Ρέθυμνο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2022, για νέα φωτιά στις Μέλαμπες, μερικές ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που έκαψε σχεδόν 15.000 στρέμματα σε λιγότερο απο ένα 24ωρο.

Νέα εστία φωτιάς έχει ξεσπάσει στην Κρύα Βρύση με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να αναφέρει ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να ελεγχθεί, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του δήμου να αντιμετωπίσουν τις ευάριθμες εστίες.

Πρόκειται για αναζωπύρωση σε σημείο της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση και κατευθύνεται σε ζώνη που δεν έχει καεί από Μέλαμπες προς Σαχτούρια.

Η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ένταση που φτάνει τα 10 μποφόρ αλλά και του ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά δύσβατα σημεία, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές Κάτω Σακτούρια, Άγιος Παύλος και Αλκουμιανή Γυαλιά.

Σκληρή είναι η μάχη των πυροσβεστών και στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υδροφόρες του Δήμου, εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρα τμήματα παλεύουν με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα νέα μέτωπα πυρκαγιάς που ξεσπούν διαρκώς.

Στο σημείο συγκεκριμένα, επιχειρούν συνολικά 115 πυροσβέστες, 35 πυροσβεστικά οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα ενώ εθελόντριες και εθελοντές δίνουν την δική τους μάχη με τις φλόγες.

Μερική αποκλιμάκωση ωστόσο, παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά στις Μέλαμπες με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι για την ώρα οι εστίες έχουν οριοθετηθεί.

Υπό έλεγχο η φωτιά και στα Αμπελάκια

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο βόρειο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελάκια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.

Ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή υπό το φόβο αναζωπυρώσεων καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους για εκκένωση αναφέρει τα εξής: 

Σε επικοινωνία που είχε το neakriti.gr με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά φοβισμένος για την επικίνδυνη τροπή που παίρνει η πυρκαγιά χαρακτηρίζοντας « πύρινη κόλαση» τις στιγμές που καλούνται για μια ακόμη φορά να ζήσουν κάτοικοι, επισκέπτες και Αρχές της περιοχής.  

Το αίτημα για την συνδρομή ελικοπτέρου έγινε άμεσα δεκτό και στην επιχείρηση κατάσβεσης έσπεσαν εναέρια μέσα όμως καθότι στο σημείο πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι 10  μποφόρ, δηλώνουν αδυναμία ανεφοδιασμού. 

Δεν μπορούν να επέμβουν εναέρια μέσα

Συγκεκριμένα, τα 3 εναέρια μέσα της Κρήτης, δηλώνουν αδυναμία ανεφοδιασμού από την θάλασσα λόγω των 10 μποφόρ.
 
Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr o Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Γιώργος Τσικαλάς, πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson απο Χανιά πραγματοποίησε ρίψεις νερού, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια λόγω των ισχυρών ανέμων, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη».
 
Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προσπάθειά του αυτή, παραλίγο να ανατραπεί λόγω των ισχυρών ανέμων. 
 
Αυτή τη στιγμή η τύχη της φωτιά έχει αφεθεί στην τιτάνια προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες συνεχώς ενισχύονται. 
 
Σε ετοιμότητα έχουν κληθεί να βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν διακομιδή κάποιου τραυματία, εφόσον χρειαστεί.
 
Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις φλόγες να κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Άγιο Γεώργιο. 
«Προσπαθούμε να σώσουμε κόσμο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή.
 
«Το ελικόπτερο Erickson δεν μπόρεσε να κάνει ρίψεις και έτσι αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις. Ο αέρας συνεχώς στροβιλίζεται με αποτέλεσμα να αλλάζει φορά και υπάρχει μεγάλος φόβος για την εξέλιξη της πυρκαγιάς αν οι άνεμοι δεν κοπάσουν» κατέληξε η κ. Λιονή.  
 
 

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις παραταγμένες περιμετρικά των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, βρίσκει η σημερινή ημέρα την περιοχή, στην οποία εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία κατοίκων και αρχών για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τμημάτων γης που ακόμα «καπνίζουν» -ή ακόμα χειρότερα- πρόκλησης νέας πυρκαγιάς.  

Την ίδια ώρα, από νωρίς το πρωί στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ από το Ηράκλειο, τα οποία σε συνεργασία με την δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου, προχώρησαν σε αυτοψία στην καμένη ζώνη ώστε να τρέξει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων κατοίκων. 

Πηγή: neakriti.gr - φωτ.: cretalive.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)