to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 04.06.2020

Διεθνή

Αναζωπυρώνεται η πολιτική σύγκρουση στο Χονγκ Κονγκ

Κατά την 31η επέτειο από την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την προσβολή στον κινεζικό εθνικό ύμνο - Διαδηλωτές εισήλθαν στο πάρκο Βικτόρια παρά την απαγόρευση


Το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε σήμερα (Πέμπτη 4/6/2) ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί κάθε προσβολή στον κινεζικό εθνικό ύμνο και το οποίο η φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται ως ένα επιπλέον μέτρο του Πεκίνου για να σφίξει τον κλοιό του στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή της Κίνας.

Τα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου ενέκριναν το κείμενο σε δεύτερη ανάγνωση με 41 ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά. Η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου πραγματοποιήθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολύ υψηλών εντάσεων που σημειώνονται εδώ και ένα χρόνο στην πρώην βρετανική αποικία, μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πολλοί πολίτες του Χονγκ Κονγκ συμμετέχουν σήμερα με εναλλακτικούς τρόπους σε εκδηλώσεις για την 31η επέτειο της αιματηρής καταστολής της Τιενανμέν.

Η κίνηση αυτή σημειώνεται, επίσης, μερικές ημέρες αφότου οι κινεζικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως να προχωρήσει ένας νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαλκιδεύει τις ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ.

Το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο καθιστά υποχρεωτική τη διδασκαλία της «Πορείας των Εθελοντών» μαζί με την ιστορία της στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης καθώς και πρόστιμα έως 50.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (6.450 δολάρια ΗΠΑ) για όσους την προσβάλλουν. Η ανάκρουση του κινεζικού εθνικού ύμνου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου συμμετέχει η εθνική ομάδα του Χονγκ Κονγκ συνοδεύεται κάποιες φορές από αποδοκιμασίες με τους φιλάθλους να έχουν τραγουδήσει μερικές φορές στο παρελθόν «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ», ένα τραγούδι που έχει γίνει συμβολικό του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη.

Ο νέος νόμος θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Κάρι Λαμ, κάτι που αποτελεί τυπικότητα.

Νωρίτερα αστυνομικοί και πυροσβέστες εισήλθαν στο κοινοβούλιο όταν δύο φιλοδημοκρατικοί βουλευτές έριξαν δύσοσμο υγρό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της «φονικής» καταστολής από κινεζικά στρατεύματα μέσα και γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη αφού φιλοκαθεστωτικοί βουλευτές ήγειραν βέτο στις περισσότερες τροπολογίες του νομοσχεδίου που πρότειναν οι φιλοδημοκρατικοί.

Οι βουλευτές Έντι Τσου και Ρέι Τσαν έτρεξαν στο μπροστινό μέρος της αίθουσας και πέταξαν το δύσοσμο υγρό καθώς οι φρουροί πάλευαν μαζί τους. Αστυνομικοί και πυροσβέστες έφθασαν αργότερα στο σημείο.

«Ένα φονικό κράτος βρωμάει για πάντα. Αυτό που κάναμε σήμερα ήταν για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει ποτέ να συγχωρήσουμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για τη δολοφονία του ίδιου του λαού του πριν από 31 χρόνια», είπε αργότερα ο Τσου προτού ο ίδιος και ο Τσαν απομακρυνθούν από την αίθουσα.

Άλλος ένας βουλευτής απομακρύνθηκε αργότερα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε την ώρα που ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν να τιμήσουν την επέτειο της αιματηρής καταστολής του 1989 ανάβοντας κεριά.

Για πρώτη φορά, η αστυνομία απαγόρευσε την αγρυπνία που γίνεται κάθε χρόνο για την επέτειο, συνήθως στο πάρκο Βικτόρια, επικαλούμενη το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Ωστόσο περίπου εκατό διαδηλωτές μπήκαν στο πάρκο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Διαδηλωτές απομάκρυναν φράγματα που είχαν στηθεί γύρω από το πάρκο Βικτόρια και στη συνέχεια μια πιο πολυπληθής ομάδα εισήλθε στο πάρκο και κατευθύνθηκε στα γήπεδα ποδοσφαίρου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας στο χέρι κεριά.

Στο κάδρο και η Huawei

Tην ώρα που το Πεκίνο επιχειρεί να αυξήσει τον έλεγχό του επί του Χονγκ Κονγκ. Πέρα από τον νέο νόμο ασφαλείας που επεβλήθη στην πρώην βρετανική αποικία στο κάδρο της σύγκρουσης μπαίνει και η Huawei, καθώς το Λονδίνο λαμβάνει μέτρα για να εξαιρέσει τελικά τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τα δίκτυα πέμπτης γενικάς (5G), όπως μεταδίδει το Bloomberg.

H κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει επικρίνει την Κίνα για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και θέτει ουσιαστικά τη διαμάχη αυτή ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές σχέσεις. «Είναι μία πρόκληση που ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει μόνο της της Βρετανία στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έχοντας εγκαταλείψει το μπλοκ μίας κοινότητας 450 εκατ. πολιτών στις 31 Ιανουαρίου για να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του Brexit» σχολιάζει το Bloomberg.

To Πεκίνο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο να μην εμπλακεί στα εσωτερικά του ζητήματα, αφού η Βρετανία δεν έχει καμία εξουσία βεβαίως επί του Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε σε κινεζικό έλεγχο το 1997.

Οι Βρετανοί ωστόσο πιστεύουν ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορούν να σιωπήσουν. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για τις εξελίξεις, αλλά αποφεύγει ευθεία καταδίκη. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, στις οποίες ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο και σε αυτό το πεδίο. Με την Ουάσιγκτον μάλιστα να έχει ανοιχτά χαρακτηρίσει την όποια εμπλοκή της Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5G ως εθνική απειλή, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να παίξει και αυτό το χαρτί.

Αν και τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Τζόνσον έδωσε στην κινεζική εταιρεία το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ανάπτυξη μέρους του δικτύου, τώρα εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτική και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg έχει ήδη προσεγγίσει άλλες εταιρείες ως εναλλακτική επιλογή, όπως η ιαπωνική NEC. Η κορεατική Samsung εξετάζεται επίσης ως εναλλακτική.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)