to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 29.07.2021

Πολιτική

Αναζητούν τρόπο να αποφύγουν νέες «Μυκόνους»: Ίος, Τήνος, Πάρος, Σαντορίνη «υποψήφιες» για mini lockdown

Σήμερα αναμένεται να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις οι ειδικοί, ενώ στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις για να αποφευχθεί νέο φιάσκο τύπου Μυκόνου, όπως συνέβη δηλαδή πριν μερικά 24ωρα με τις παλινωδίες στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.


Στο στόχαστρο των αρχών αλλά και των ειδικών βρίσκονται η Ίος, η Μύκονος ξανά, η Πάρος, η Τήνος, η Σαντορίνη αλλά και το Ρέθυμνο.

Ήδη οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στα συγκεκριμένα νησιά.

Ωστόσο οι αποφάσεις είναι κυβερνητικές αφού από την επιβολή ή όχι νέων μέτρων εξαρτάται και η πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο.

Προειδοποιήσεις ή μέτρα

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», σημείωσε εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο Χαρ. Γώγος πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Οι δείκτες που θέτουν τις περιοχές στο κόκκινο

Και βέβαια η ανησυχία δεν είναι τυχαία για την κατάσταση στα νησιά της χώρας, αφού το ποσοστό θετικότητας χτυπάει κόκκινο. Υπάρχουν νησιά με δεκάδες ενεργά κρούσματα όπου είναι πιθανό τελικώς να μην αποφευχθούν νέοι περιορισμοί εάν δεν αλλάξει η εικόνα άμεσα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 (2021-W29) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που έδωσε ο ΕΟΔΥ η Πάρος «βρίσκεται ψηλά» με ποσοστό 5,51%. Ακολουθεί η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Σαντορίνη με 3,40%.

Στέλνουν ΟΠΚΕ για να κάνουν ελέγχους

Στο μεταξύ, έχοντας αποτύχει να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμών η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά αστυνομικά μέτρα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση μέσα στον Αύγουστο.

Έτσι, σήμερα στην Ίο μεταβαίνουν 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, με αποστολή τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι χθες, κατά την πάγια κυβερνητική τακτική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέρριψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τις ευθύνες για την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και για το ενδεχόμενο mini lockdown στους επαγγελματίες του νησιού οι οποίοι δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Άλλοι 30 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και 15 ένστολοι από τη ΓΑΔΑ παίρνουν το πλοίο για την Πάρο προκειμένου να διενεργήσουν έκτακτους ελέγχους.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)