to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναζητούν καταφύγιο στην προεκλογική συνθηματολογία

Με φράσεις-συνθήματα προεκλογικής κοπής ο Μητσοτάκης επιχείρησε να χαλαρώσει τον κλοιό των πυρκαγιών, του power pass και της υπόθεσης Λιγνάδη


Πυροτεχνήματα προεκλογικής κοπής εκτόξευσε χθες -κατά την περιοδεία του σε Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Θεσπρωτία- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με την επανάληψη της διαβεβαίωσής του ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Στην ομιλία του -κατά την παρουσία του στα εγκαίνια για την παράδοση της Παράκαμψης Αμφιλοχίας στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο - Αμβρακία- ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να κρινόμαστε για τα έργα μας και όχι για τα λόγια μας» θέτοντας τον στόχο να υλοποιηθεί ένα πλήρες κυβερνητικό έργο που θα επιτρέψει στη Ν.Δ. και πάλι να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Σε άλλο σημείο δε, κόμπασε για τη συνέπεια λόγων και έργων που -όπως ισχυρίστηκε- έχει καταφέρει η κυβέρνηση χτίζοντας αξιοπιστία στη σχέση της με τους πολίτες. Επιχείρησε μάλιστα να πείσει ότι η Ν.Δ. παρέλαβε τελματωμένα έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα πλέον τα ολοκλήρωσε και τα παραδίδει στους πολίτες.

Προεκλογική συνθηματολογία

Οι πρωθυπουργικές φράσεις, όπως «η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει γρήγορα και γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» ή «παραμένουμε συνεπείς στο να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμα μας παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που μας έτυχαν», προκάλεσαν σύγχυση εντός της παράταξης σε σχέση με τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Η επικρατούσα άποψη -εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.- είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να σερβίρει ένα θετικό αφήγημα προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό των πυρκαγιών, του power pass και της υπόθεσης Λιγνάδη που έχει σφίξει γύρω από το Μαξίμου. Συν τοις άλλοις, βουλευτές του κόμματος δεν αποκλείουν την προοπτική εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Κυβερνητική ψυχρολουσία από την αποχώρηση Ντράγκι

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας προκαλεί σοβαρές ρωγμές στην κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Όπως εξηγούν, ο κ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει προσδοκίες στις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Μ. Ντράγκι -εντός της Ε.Ε.- προκειμένου να δοθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στα καυτά ζητήματα που γεννά η συγκυρία. Οι ανατροπές, ωστόσο, στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό «τορπιλίζουν» αυτή την προοπτική, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση (όπως και άλλες κυβερνήσεις του Νότου) να οδεύει προς τον δύσκολο χειμώνα «με δεμένα χέρια», όπως επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός. Υπό αυτό το πρίσμα, αναθερμαίνεται -από κάποιους αξιωματούχους- το σενάριο της εκλογικής απόδρασης ενώπιο ενός νέου κύματος γαλάζιας φθοράς.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητο ότι ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε από την Πρέβεζα πως τα κυβερνητικά βλέμματα βρίσκονται πάντα στους πιο αδύναμους, στη σκιά των δημοσκοπικών ευρημάτων που καταγράφουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Επεσήμανε δε ότι η Ν.Δ. εργάζεται για να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Απάτη για όλους το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως διπλασιάζονται τα κονδύλια του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».  Όπως είπε, θα δοθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ και ακόμα 200 χιλιάδες συμπολίτες μας θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τις διακοπές τους. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για διπλή εξαπάτηση των πολιτών, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξηγεί ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση του ποσού από 180 έως 330 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Τόσο γενναιόδωρος είναι απέναντι στους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για λίγες ημέρες διακοπών. Σήμερα, μετά την κατακραυγή από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δικαιούχων, αλλά από τον Σεπτέμβριο! Μάλλον πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι  Έλληνες κάνουν διακοπές όλο τον χρόνο όπως ο ίδιος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταλήγει καυστικά ότι μετά το «απάτη pass» για τους λογαριασμούς του ρεύματος ήρθε το «απάτη για όλους» στον τουρισμό. «Ένας πρωθυπουργός της εξαπάτησης την ώρα που χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δεν υπάρχουν κομπασμοί… αλλά ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε

Στον απόηχο των αντιδράσεων για τους επικοινωνιακούς όρους διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ούτε πανηγυρισμοί ούτε κομπασμοί». Επέμεινε ωστόσο στη γραμμή ότι οι συνέπειες από τις φωτιές θα μπορούσαν να ήταν καταστροφικές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε αλλά και ότι στο κομμάτι του συντονισμού έχουν γίνει μεγάλα βήματα φέτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)