to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 25.12.2015

Διεθνή

Αναζητώντας το όνειρο: Νεκροί δύο μετανάστες που προσπάθησαν να φθάσουν στη Θέουτα

Σύμφωνα με τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, 185 μετανάστες έφθασαν στον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο. Πολλοί από αυτούς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους αυτή και 12 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.


Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες επιχείρησαν σήμερα να φθάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στο συνοριακό φράχτη και δύο μεταξύ αυτών πνίγηκαν, σύμφωνα με τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και επίσημη μαροκινή πηγή. Σύμφωνα με τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, 185 μετανάστες έφθασαν στον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο. Πολλοί από αυτούς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους αυτή και 12 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Νωρίς το πρωί, μετανάστες σκαρφάλωσαν στον φράχτη στο ψηλότερο σημείο του οποίου υπάρχει αγκαθωτό συρματόπλεγμα κοντά στο Μπενζού, στο βόρειο τμήμα του εδάφους, διασχίζοντας έτσι το σύνορο, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ταυτόχρονα, άλλοι 200 προσπαθούσαν να φθάσουν στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας από τις ακτές του Μαρόκου, μετέδωσε το επίσημο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP. Οι μαροκινές αρχές σταμάτησαν 104 μετανάστες και περισυνέλεξαν δύο πτώματα από τη θάλασσα, κοντά στα σύνορα.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού πρόσφεραν ρούχα και παπούτσια στους μετανάστες που κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα και οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν τραυματιστεί. Δώδεκα νοσηλεύονται με υποθερμία, κατάγματα και τραύματα που χρειάζονταν ράμματα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φθάσουν στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

Η Ισπανία ενίσχυσε πέρυσι τους συνοριακούς φράχτες στους δύο θύλακες, αντιμέτωπη με μεγάλη εισροή μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Μερικοί προσπαθούν να περάσουν τους φράχτες ύψους επτά μέτρων που χωρίζουν αυτούς τους ισπανικούς θύλακες από το Μαρόκο, ενώ άλλοι προσπαθούν να φθάσουν στις αυτόνομες κοινότητες με πλοιάρια.

Πέρυσι, 15 μετανάστες πνίγηκαν μετά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστες κατηγόρησαν την ισπανική αστυνομία ότι άνοιξε πυρ με αληθινά πυρά και έριξε δακρυγόνα προς την πλευρά τους. Έκτοτε, η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι φρουροί της δεν κάνουν πλέον χρήση πραγματικών πυρών κατά των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)