to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναζητώντας μια νέα ζωή για δίχτυα-φαντάσματα

Τα τελευταία χρόνια όλες οι εθελοντικές προσπάθειες ανάσυρσης διχτυών-φαντασμάτων από τις ελληνικές θάλασσες και οι καθαρισμοί βυθών από απορρίμματα συναντούν το ίδιο εμπόδιο


Μια πειραματική μονάδα για την επεξεργασία και ανακύκλωση αλιευτικού εξοπλισμού που ανασύρεται από τη θάλασσα δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρώτη ύλη, τα δίχτυα-φαντάσματα και οι κάβοι που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα από επιχειρήσεις καθαρισμού. Τη λειτουργία της μονάδας θα αναλάβει η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Τα τελευταία χρόνια όλες οι εθελοντικές προσπάθειες ανάσυρσης διχτυών-φαντασμάτων από τις ελληνικές θάλασσες και οι καθαρισμοί βυθών από απορρίμματα συναντούν το ίδιο εμπόδιο: την απουσία μιας εναλλακτικής διαχείρισης των «αλιευθέντων», που συνήθως κατέληγαν μαζί με τα κοινά απορρίμματα. Οσο κι αν η ταφή τους σε έναν ΧΥΤΥ είναι καλύτερη από την παραμονή τους στη θάλασσα, σίγουρα δεν ολοκληρώνει ορθά τον κύκλο μιας περιβαλλοντικής παρέμβασης. «Μέχρι σήμερα αναζητούσαμε έναν τρόπο να τα διαχειριστούμε. Δίνουμε ένα μέρος σε startups που πειραματίζονται με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίησή τους, αποθηκεύουμε ένα μέρος και φυσικά ένα τμήμα οδηγείται στα απορρίμματα», λέει ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας δυτών... και φίλων Aegean Rebreath.

Το BlueCycle Lab θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο Λαύριο. Στη μονάδα θα πραγματοποιείται επεξεργασία των πλαστικών της αλιευτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας, έρευνα για τη βιωσιμότητα των υλικών και τις νέες χρήσεις του, σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, ποιοτικός έλεγχος του παραγόμενου υλικού. Τη λειτουργία θα αναλάβει ο Fran Vargas, συνιδρυτής του Plastikorgeio Shop & Lab, ενώ τα ζητήματα του ποιοτικού ελέγχου θα αναλάβει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Η τροφοδότηση του εργαστηρίου θα γίνεται από τους δύο σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει η Aegean Rebreath στην Αντίπαρο και την Πάρο, από θαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς και από ένα δίκτυο κατασκευαστών και προμηθευτών αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού. «Στόχος είναι να δοθεί νέα ζωή σε όσα συλλέγουμε από τη θάλασσα», λέει ο κ. Σαρελάκος. Καθώς το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης ανεβαίνει στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται η πληροφόρηση του κόσμου για την έκταση του προβλήματος και αντιστοίχως πληθαίνουν και στη χώρα μας οι εθελοντικές ομάδες δυτών που πραγματοποιούν υποβρύχιους καθαρισμούς. Πρόσφατα η ομάδα Healthy Seas ανέσυρε δίχτυα-φαντάσματα από το Στρατώνι της Χαλκιδικής, ενώ η Aegean Rebreath ξεκίνησε τις δράσεις της στη Μαγνησία και την Πάρο. «Εχουμε προγραμματίσει 15 καθαρισμούς βυθών φέτος το καλοκαίρι. Ξεκινάμε την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου από τη Σαλαμίνα», λέει ο κ. Σαρελάκος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)