to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 02.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Αναζητώντας έναν βυθισμένο νεολιθικό οικισμό

Έναν νεολιθικό οικισμό αναζητούν στον βυθό του όρμου της Κοιλάδας στην Αργολίδα, κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, σε έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, με ενδείξεις κατοίκησης τόσο στους παλαιολιθικούς όσο και στους νεολιθικούς χρόνους.


Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι κατά την τελευταία αυτή περίοδο το σπήλαιο χρησίμευε ως βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στον λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας τότε ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει σήμερα. Με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, ομάδα των Ελλήνων και Ελβετών αρχαιολόγων κατάφερε να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού, προκειμένου το 2013 να ανοίξει ο δρόμος για μελέτη και ανασκαφή που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Η υποβρύχια έρευνα διεξήχθη από 16-20 Ιουλίου σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση της δρος Α. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.



Ο Ηνίοχος δεν θα ταξιδέψει...

Μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία χάλκινα αγάλματα ζήτησε η αγγλική Royal Academy of Arts, όπως αυτά του Ηνιόχου των Δελφών ή του Διός (ή Ποσειδώνα) του Αρτεμισίου και του Εφήβου του Μαραθώνα, προκειμένου να παρουσιαστούν στη μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Bronze», η οποία θα γίνει από 15 Σεπτεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2012 στο Λονδίνο.

Τόσο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται πολλά από αυτά, όσο και οι αρμόδιες Εφορείες αντέδρασαν αρνητικά, τόσο λόγω του εμβληματικού χαρακτήρα των έργων όσο και γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ως προς τη μετακίνησή τους. Το ΚΑΣ κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του συμφώνησε με τις αντιρρήσεις και ενέκρινε, τελικά, τον δανεισμό δύο μόνο μικρότερων έργων, από τα δέκα που ζητούνταν συνολικά.

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)